Janusz - Pon 31 Paź, 2016 To wcale może nie być głupi pomysł
poza dźwiękiem to całkiem spoko jeździ kamil - Pią 04 Lis, 2016 Chciałbym Was spytać jak radzicie sobie wewnętrznie z projektem ministerstwa finansów dot. nowych akcyz na samochody ?
Czy moje 17 letnie BMW z 2.5 silnikiem nagle nabierze wartości ? Będę musiał mniej dołożyć na 5-6 letnie Renault Laguna 2.0 GT ? Jak będzie wyglądał rynek samochodów używanych ? Kraj zaleją fury za 500 Euro czy przystanki autobusowe do 5 lat ? Czy jednak się wstrzymać i kupić Porsche z salonu, bo na takie samochody nie będzie już akcyzy czyli 100 k w kieszeni was79 - Pią 04 Lis, 2016 Ciekawe, czy to się nie skończy przywożeniem nowych przystanków?kamil - Pią 04 Lis, 2016 no właśnie, dlatego zastanawiam się w jakim kierunku będzie się kształtował cały biznes moto.
np, że będą trzy kategorie aut:
1) Fury z salonu ( jak to faktycznie zmieni rynek nowych samochodów)
2) Fury z zachodu do 2.0, 5-6 lat max
3) Fury już w kraju, które na potęgę będą eksploatowane przez 10 właścicieli - DruciarstwoPiTT - Pią 04 Lis, 2016 wtedy sprowadzanie gruzów przestanie być absolutnie opłacalne bo skoro teraz średnie ceny na mobile.de są wyższe niż ceny tych samych fur w PL to nie wiem co by musieli zacząć sprowadzać
z jednej strony ukróci to napływ złomów, ale z drugiej strony znowu najbardziej dostaną po dupie mało i średnio zarabiający bo argument że wzrośnie sprzedaż nowych aut jest z dupy.
Oczywiście tego kogo stać na nowe auto to wybierze np. nową skodę zamiast używanego bmw, ale osoba która ma 10k na furę będzie mieć problem.
Myślę że ceny już zarejestrowanych fur nabiorą wartości
Tu powinny się wypowiedzieć osoby które siedzą w temacie.
Przerażająca jest za to wizja wzrostu składek oc i ac... oc do 120% w górę, ac do 500%
znajomy teraz ubezpieczał swoją kie, do tej pory za oc płacić 400coś a teraz wyszło mu w tym samym ubezpieczycieli 800coś za samo oc...
udało mu się znaleźć najtaniej za 660.was79 - Pią 04 Lis, 2016 Nie sądzę, żeby to rynek nowych zmieniło, kto nie ma teraz $ to i za chwilę nie będzie miał.
Może szczepany wrócą do łask (ah co to były za czasy )Alexxx - Pią 04 Lis, 2016
kamil napisał/a:
no właśnie, dlatego zastanawiam się w jakim kierunku będzie się kształtował cały biznes moto.
np, że będą trzy kategorie aut:
1) Fury z salonu ( jak to faktycznie zmieni rynek nowych samochodów)
2) Fury z zachodu do 2.0, 5-6 lat max
3) Fury już w kraju, które na potęgę będą eksploatowane przez 10 właścicieli - Druciarstwo
Tak to właśnie widzę...
Ad 1) Skoro na nowe luksusowe auta akcyza będzie MAX 12.6kpln a nie 20-300kpln jak teraz to pewnie sprzedaż takich (głównie na firmę wzrośnie)
Ad 2) Fury z zachodu z małymi silnikami wyglądające tak: http://otomoto.pl/oferta/...3-ID6yvXvZ.html lub dużo gorzej.
Ad 3) Aktualnie zarejestrowane samochody trzymane "aż się nie rozpadną" i drutowane na potęgę trytytkami i powertapem.
Niestety "dobra zmiana" idzie z pomysłami w kierunku zwiększania wpływów do budżetu (jakos trzeba sfinansować kupowanie elektoratu, a tak wg. nich jest najprościej) poprzez zwiększanie obciążeń a nie znoszenie barier i ułatwianie życia.PiTT - Pią 04 Lis, 2016 i jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia
przykładowo za nową furę płaci się 2.9% za pakiet oc+ac w pierwszym roku
tyle ja płaciłem za paska, ale w drugim roku już musiałem zapłacić koło 5% od wartości rynkowej
co będzie teraz? za 2-3 letnie auto które jest w leasingu i tak trzeba płacić ac i nagle z np. 4 tys składka skoczy na 10 tyś+?
jeśli tak to zakup nowego auta także stanie się nieopłacalne i zacznie się rozwijać rynek wypożyczalnikamil - Pią 04 Lis, 2016 No własnie obawiam się, że mogą być sprowadzane nadal staruchy, ale nie warte już 3000 tys Euro a 500 Euro. A te nowsze do 5 lat, o ile teraz są po jakiś małych przygodach albo po prostu mają tylko cofane liczniki to będą sciągane młode "przystanki" i powrót do lat 90 gdzie wszystko klepane na potęgę.
OC w tym roku do 100% w zależności od przypadku i miejsca rejestracji. Mi w tym roku o 40% podskoczyło.Alexxx - Pią 04 Lis, 2016
Cytat:
Polacy znani są z pasji do starych używanych aut, minimum 10 lat.
A przecież mogliby kupować sobie nowe, z salonu.
Sam prezes Kaczyński w swej książce namawia Polaków by zmienili oczekiwania wobec jakości życia na większe.
By nie marzyli o 10-letnich autach, ale o nowych, jak Niemcy.
I PiS ten program dzielnie realizuje.
Szykuje horrendalne akcyzy na starsze auta, im starsze auto, tym akcyza większa, niezależnie od wartości.
Już wkrótce nasze ulice wypełnią nowiutkie auta prosto z salonu, kupowane milionami za 500+.
Krezus zarabiający 6000 którego państwo musi jebnąć 40% podatkiem kupi zapewne z 2 nowe auta.
Jeszcze tylko podatek od brzydkich kobiet, dżinsów starszych niż pół roku, biedy i będzie można przyjmować szwajcarskich imigrantów do roboty.
was79 - Pią 04 Lis, 2016 Jedyny pozytyw to taki, że (podobno) klasyki nie będą objęte tymi nowymi stawkami.kamil - Pią 04 Lis, 2016
Pitt, ale zmiana stawek ubezpieczeniowych też dotknie wypożyczalnie i one scedują koszty na wypożyczających.
Do póki nie ma finalnego projektu to oczywiście gdybania, ale z niepokojem na to patrzę bo cofnie nas to do wczesnych lat 90 tych i trup znowu stanie się dobrem luksusowym...PiTT - Pią 04 Lis, 2016 ale wlasnie usłyszałem że jest zniżka przy autach pow. 25 lat i nie chodzi o zabytki
nawet takie o silnikach pow. 5l pod warunkiem ze 25 lat minęło nie kosztuje więcej ubezp. niż 400zł za rok
chyba czas odwiedzić klasykę gatunku PiTT - Pią 04 Lis, 2016
kamil napisał/a:
:rotfl:
Pitt, ale zmiana stawek ubezpieczeniowych też dotknie wypożyczalnie i one scedują koszty na wypożyczających.
Do póki nie ma finalnego projektu to oczywiście gdybania, ale z niepokojem na to patrzę bo cofnie nas to do wczesnych lat 90 tych i trup znowu stanie się dobrem luksusowym...
oczywiście, ale nie sądzę że podniosą ceny o 120-500%
nawet jak ceny wzrosną o 20% to i tak nie będzie to w granicy stawek rynkowych.
Zresztą gadałem ze znajomymi którzy mają wypożyczalnię i chwilowo nie myślą o zwinięciu biznesu kamil - Pią 04 Lis, 2016 nic z tego nie zrozumiałem...Projekt mówi o : Samochody zarejestrowane jako zabytkowe prawdopodobnie nie będą objęte akcyzą. Czyli co ?
Do rejestracji samochodu potrzebne jest opłacenie akcyzy czyli to nie chodzi o sprowadzenie zwykłej e34 525 z 1991 i zarejestrowanie jej jako zabytku.
Po prostu musisz kupić już zabytkowy samochód w DE, który ma to wbite w papiery i wtedy dopiero zostanie zwolniony z opłaty akcyzy na terenie PL... a wiadomo jaki koszt jest Youngtimera z papierami zabytka za granicą