To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

kosmita - Wto 19 Kwi, 2011

A ja na początek zapodałbym jakieś dobre używane opony drogowe i dopiero po podniesieniu trochę umiejętności szedłbym w semislicka/slicka.
mi - Wto 19 Kwi, 2011

ja tam nie wiem, ja czerpię przyjemność i z zimówki...
bizon - Wto 19 Kwi, 2011

eh, a chcialem wypasc na eksperta...
ja tam pamietam, ze na drogowej oponie w radomiu zadnej sensownej predkosci nie mozna bylo utrzymac bo ryj wyjezdzal non stop kolor z trasy. zalozenie slicka zmienilo prowadzenie diametralnie i jazda zaczela byc fajna.
sportem jechalem raz czy 2 razy i pamietam, ze na slabej oponie z tylu tyl byl mocno nerwowy, bardziej niz u mnie, choc to tez kwestia typu zawiasu.
i w zasadzie poniewaz wszystko jest zalezne do wszystkiego i dywagowanie do niczego nie doprowadzi, to zamykam watek :rotfl:

Młody Papież - Wto 19 Kwi, 2011

co Wy ku.wa wiece o nadsterowności :devil: :faja:
faldzip - Wto 19 Kwi, 2011

te, a gdzie mozna kupic te slicki profila?
Jacek - Wto 19 Kwi, 2011

Młody Papież napisał/a:
co Wy ku.wa wiece o nadsterowności :devil: :faja:

:faja:

faldzip - Wto 19 Kwi, 2011

a tak poza tym to bylem 2 razy w ulezu i 2 razy w NMnP moim Saxo na ContiSportContectach 195/45 R15, ktore kupilem 4 za 140zeta z przesylka i powiem wam, ze slick to nie byl, sznurek na koniec wyszedl, ale i tak bylo zayebiscie :P a co do czasow i przedkosci - na poczatku to i tak sie nie ogarnie na tyle, co by slick byl na cos potrzebny - szkoda tyle pieniedzy na niego, najpierw trzeba sie nauczyc jezdzic tak z grubsza, potem mozna inwestowac w slicki i kokretniejsze ustawienie auta (chociazby balans hamulcow se na korektorze na belce w Sraxo mozna) jak juz sie wie z czym to sie je.
kubas - Wto 19 Kwi, 2011

Yarko napisał/a:
Janusz napisał/a:
bizon napisał/a:
a jezdze na r888 przod i parada tyl. tyl lubi uciekac, ale to po czesci przynajmniej brak umiejetnosci. clio jest bardziej nerwowe, wiec nie wiem czy to dobre rozwiazanie.
ja bym szedl w komplet slickow, przy czym te bardziej zuzyte na tyl - zreszta wlasnie realizuje ta koncepcje.

ja jestem koniem... mam seryjen opony z przodu i z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... mam semi slicka z przodu serie z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa..... mam slicka z przodu, semi slicka z tyłu przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... jedyna róznica jest w predkosciach i w ilosci pisków, jak dla mnie :P ale ja ogolnie lubei jak samochó jest nadsterowny, bo wtedy sie cos w samochodzie dzieje ;)

ja przy aktualnym setupie nie mam w ogóle nadsterowności, na prawdę trzeba się mocno postarać, żeby odkleić tył, za to auto jest teraz trochę podsterowne i muszę nad tym popracować, spróbuję zmienić trochę ustawienia, na tyle zostawię R1R a na przód zarzuce slicka, ciekawe jak to będzie wyglądało

ale ty masz miszcz zawias :) marzy mi się coś takiego

wasq - Wto 19 Kwi, 2011

EmerytRs2 napisał/a:
dylemat mam co robić z oponami/kołami.

co sadzicie nt zachowania auta slick przód, drogowa dobra opona tył?
uślizgi tyłu?

nie ma się co spinać , tym bardziej że zaczynam zabawę dopiero.
ale mam dylemat czy założyć na ułęż jakies stare śmietniki które posiadam(ogolnie sa do dupy, bo powodowały przy szybszej jeździe częste włączanie się abs)
dokupić opony używane 4-szt.
czy może kupić 4-szt. slicki z profila.
czy zniszczyć moje nowe parady.
Na razie auto jest cały czas w użyciu non-stop, posiadam tez 2 komplet felg aluminiowych w 15.

r888 przod r888 tyl i clio z lekka dupa nawet po nagrzaniu ma tendencje do latajacej dupy :P

Janusz - Śro 20 Kwi, 2011

wasq napisał/a:
r888 przod r888 tyl i clio z lekka dupa nawet po nagrzaniu ma tendencje do latajacej dupy

ogólnie clio jak każde fwd na wyjściu ora przodem, a na szybkim wejściu rzuca dupa ;p

wasq - Pią 22 Kwi, 2011

mala promocja na R1R 195/50/15 info w moim temacie :D

http://forum.hothatch.org...t=8092&start=15

Marek23 - Nie 01 Maj, 2011

Znow mam pustkę w głowie xD

Czy ktoś wie na jakim dokładnie rozmiarze slika jeżdżą C2 R2? Założyłem dziś 16stki pierwszy raz, na nich jakieś stare opony poprzedniego właściciela w rozmairze 205/55 .Przy tak dużym kole na bank ociera przy skręcaniu. I boje się,że sliki z C2 też mogą być za duże, choć z drugiej strony przecież citroen większy nie jest...

Janusz - Nie 01 Maj, 2011

Marek23 napisał/a:
Czy ktoś wie na jakim dokładnie rozmiarze slika jeżdżą C2 R2? Założyłem dziś 16stki pierwszy raz, na nich jakieś stare opony poprzedniego właściciela w rozmairze 205/55

ok, sam byłem swiadkiem przekazania i zakładania opon z Grycowego c2 r2 do clio sporta ph II, opony z C2 (slick) miały rozmiar 195/50r16 nie wiem dlaczego były opisane rozmiarem zwykłej opony a nie tym rajdowym ale tak było i juz :P

106 - Nie 01 Maj, 2011

powinno byc ok... zobacz kornicki latal w clio na 17"

Marek23 - Nie 01 Maj, 2011

Clio na OZ Crono HT Matt Black 16 cali wygląda groźnie :]