Anonymous - Czw 07 Kwi, 2011 tył daj więcej bo przecież się dużo później nagrzewa,przód też mało dałeś , R1r to jeszcze nie wyczyn dlatego pracuje na boki należy wiecej pompować, ja na r888 w tym rozmiarze ładuje po 2,2 na wszystkie koła po nagrzaniu jest ok przód ma wiecej niż tył
Rozmiar 205/45/16 jest może lepszy ale gorzej auto będzie przyspieszało z racji wiekszej średnicy niż na 205/50/15,co ciekawe wg racing.tyres r888 w rozmiarze 205 w 15stce ma ...216mm szerokości , federal ..209mm i w 16stce jest wyższy o 5mm czyli niedużo,ciężki wybórYarko - Czw 07 Kwi, 2011 dzięki za rade, wczoraj porównywałem wysokość i szerokość koła z R1R 195/50R15 i Conti 205/45R16 i optycznie nie było dużej różnicy, w przyspieszeniu ciężko ocenić, ale na 15'stkach powinno być lepiej z racji niższej wagi felgi, dzisiaj jeszcze sprawdzę, natomiast w prowadzeniu różnica jest już znaczna, na 15'stkach auto jest bardziej nerwowe, pozostaje zabawa ciśnieniami która mam nadzieję coś tam poprawiMarek23 - Czw 07 Kwi, 2011 Kiedyś ciąłem się z Freemanem z zatrzymanego. On na 16, ja na 15stkach. Obaj 166 koni na hamowni. Szliśmy równo, może przy starcie pół długości dla mnie. Wedlug nie zamulenie jest niczym w stosunku do lepszego skręcania.Passenger - Pią 08 Kwi, 2011 O ile większe ciśnienie należy ustawić w oponach gdy używamy R888 na torze?Anonymous - Pią 08 Kwi, 2011 w clio dmuchałem na zimno chyba przód 2,1-2,2, a tył 1,9.Ale tył w clio jest naprawde lekki-dociągając sruby w kołach na opuszczonym aucie, przy nie zaciągniętym ręcznym ,bez problemu tymi kołami obracałem,pozatym ja raczej słabo ogarniam.Chyba sporo zalezy od wagi auta ,stylu jazdy i preferencji.Wiem ze niektórzy dmuchają po 2,6-2,9.Marek23 - Pią 08 Kwi, 2011 No i plotka okazała sie prawdą. R1R mi sie troche porozlatywało dziś na suchym, a w sumie chwile jeździłem i jakoś nie za szybko.Młody Papież - Sob 09 Kwi, 2011 czym?EmerytRs2 - Wto 19 Kwi, 2011 dylemat mam co robić z oponami/kołami.
co sadzicie nt zachowania auta slick przód, drogowa dobra opona tył?
uślizgi tyłu?
nie ma się co spinać , tym bardziej że zaczynam zabawę dopiero.
ale mam dylemat czy założyć na ułęż jakies stare śmietniki które posiadam(ogolnie sa do dupy, bo powodowały przy szybszej jeździe częste włączanie się abs)
dokupić opony używane 4-szt.
czy może kupić 4-szt. slicki z profila.
czy zniszczyć moje nowe parady.
Na razie auto jest cały czas w użyciu non-stop, posiadam tez 2 komplet felg aluminiowych w 15.Yarko - Wto 19 Kwi, 2011
EmerytRs2 napisał/a:
dylemat mam co robić z oponami/kołami.
co sadzicie nt zachowania auta slick przód, drogowa dobra opona tył?
uślizgi tyłu?
nie ma się co spinać , tym bardziej że zaczynam zabawę dopiero.
ale mam dylemat czy założyć na ułęż jakies stare śmietniki które posiadam(ogolnie sa do dupy, bo powodowały przy szybszej jeździe częste włączanie się abs)
dokupić opony używane 4-szt.
czy może kupić 4-szt. slicki z profila.
czy zniszczyć moje nowe parady.
Na razie auto jest cały czas w użyciu non-stop, posiadam tez 2 komplet felg aluminiowych w 15.
co do parad to w tym rozmiarze na 100% się położą i szybko zniszczysz przody
nowe slicki z profila to jak na razie zagadka, w starych odrywał się bieżnik, ale nowe podobno dają radę i są tanie więc można je potestować, oglądałem je w niedziele i osobiście zrobiły na mnie dobre wrażenie, dodatkowo mają homo drogową
na drogowych używkach w sumie można upalać, ale czy jest sens ?
nowy semislick czy slick z przodu wytrzyma około 3-4 imprez, z tyłu znacznie więcej, a jak już podłapiesz temat to i tak zauważysz, że bez slicka/semislicka nie ma zabawy i ścigasz się sam ze sobą, bo np. na WST wszyscy w klasie mają dobre oponymartin.h - Wto 19 Kwi, 2011 Tylko slick, najlepiej nowy i w kilku mieszankach, inaczej nie ma to wogóle sensu Yarko - Wto 19 Kwi, 2011
martin.h napisał/a:
Tylko slick, najlepiej nowy i w kilku mieszankach, inaczej nie ma to wogóle sensu
nie no stary, jeśli czerpiesz przyjemność po prostu z jazdy i jedziesz sobie na weekendową wycieczkę to możesz i pojechać na zimowych kormoranach, wtedy rzeczywiście nie ma to znaczenia, ale jaki jest w tym sens ? może ja mam inne podejście do tematu, ale jak bulisz jakby nie patrzeć 200 pln na imprezę + 200 na paliwo, chcesz się rozwijać i jakoś rywalizować to wypadałoby mieć chociaż dobre opony, nie mówiąc o reszcie...EmerytRs2 - Wto 19 Kwi, 2011
za wszystko i tak zapłacą niemcy
właśnie fajnie jest upalać jak najtaniej.
jeżeli te slicki byłyby w tej cenie co mówiłeś yarek to byłoby ciekawie .
bo sumie cena dobra.
nowe parady to około 220zł/szt. daje praktycznie tyle samo.
nie chce mieć sytuacji, gdzie po 1 kółku przód będzie wyjeżdzał. tył będzie latał...
i skończy się na założeniu, drugiego kompletu nowych parad, które po jednym dniu będą wyglądały jak śmietniki z połowa bieżnika..
może na slicki jednak trochę za wcześnie?? imo i tak nie wykorzystam ich potencjału, ale na czymś trzeba jeżdzić w miare bezpiecznie i szybko.
a może właśnie potraktować ułęż 8-maja właśnie na szkolenie, eliminowanie złych nawyków i takie tam, poślizgi wtedy boków nie będzie tak czy siak bizon - Wto 19 Kwi, 2011 ja jezdze na r888 przod i parada tyl. tyl lubi uciekac, ale to po czesci przynajmniej brak umiejetnosci. clio jest bardziej nerwowe, wiec nie wiem czy to dobre rozwiazanie.
ja bym szedl w komplet slickow, przy czym te bardziej zuzyte na tyl - zreszta wlasnie realizuje ta koncepcje.Janusz - Wto 19 Kwi, 2011
bizon napisał/a:
a jezdze na r888 przod i parada tyl. tyl lubi uciekac, ale to po czesci przynajmniej brak umiejetnosci. clio jest bardziej nerwowe, wiec nie wiem czy to dobre rozwiazanie.
ja bym szedl w komplet slickow, przy czym te bardziej zuzyte na tyl - zreszta wlasnie realizuje ta koncepcje.
ja jestem koniem... mam seryjen opony z przodu i z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... mam semi slicka z przodu serie z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa..... mam slicka z przodu, semi slicka z tyłu przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... jedyna róznica jest w predkosciach i w ilosci pisków, jak dla mnie ale ja ogolnie lubei jak samochó jest nadsterowny, bo wtedy sie cos w samochodzie dzieje
ja zawsze latam z wyciagnietym zapasem i odpietym ABS, i jak altałem na drogówce z tyłu a z przodu na r888 to nie zauwazyłem zeby tył bardziej latał w stosunku do tego co było na 4drogówkach, natomiast napewno zmienijszyło sie palenie laka na wyjsciu Yarko - Wto 19 Kwi, 2011
Janusz napisał/a:
bizon napisał/a:
a jezdze na r888 przod i parada tyl. tyl lubi uciekac, ale to po czesci przynajmniej brak umiejetnosci. clio jest bardziej nerwowe, wiec nie wiem czy to dobre rozwiazanie.
ja bym szedl w komplet slickow, przy czym te bardziej zuzyte na tyl - zreszta wlasnie realizuje ta koncepcje.
ja jestem koniem... mam seryjen opony z przodu i z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... mam semi slicka z przodu serie z tyłu... przod czasem popłynie czem ucieknie dupa..... mam slicka z przodu, semi slicka z tyłu przod czasem popłynie czem ucieknie dupa.... jedyna róznica jest w predkosciach i w ilosci pisków, jak dla mnie ale ja ogolnie lubei jak samochó jest nadsterowny, bo wtedy sie cos w samochodzie dzieje
ja przy aktualnym setupie nie mam w ogóle nadsterowności, na prawdę trzeba się mocno postarać, żeby odkleić tył, za to auto jest teraz trochę podsterowne i muszę nad tym popracować, spróbuję zmienić trochę ustawienia, na tyle zostawię R1R a na przód zarzuce slicka, ciekawe jak to będzie wyglądało