To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

Loko - Wto 13 Lut, 2007

No to ta yoko advan powinna mieś dota, czyli dopuszczenie do ruchu, przynajmniej ten advan którego wrzucacłem powyżej ma i inny advan o podobny bieżniku, którego widziałem też miał.

[ Dodano: Wto 13 Lut, 2007 ]
saxorulez napisał/a:
Yoko prada spec nie jest opona tej klasy co pokazałeś pozostałe, do tej klasay Yoko ma A520

Obrazek

Nie wszystkie opony powyzej były z jednej klasy, parada i kumho to były bardziej lightowe wersje, bo to są po prostu opony uhp, ale na nich da rade pojezdzić i na mokrym.
Potem semi-slicki, opony które mają pół bieżnika slick, jak michelin i bridgestone i slicki z dopuszczeniem na droge, te które już mało co różnia się od slicka.
Przy yokohamach advan axxx można już nawet twardość mieszanki wybierać. :)

k-mart - Sob 24 Lut, 2007

Obecnie klient ma takie uzywane sportowe gumy:

Yoko a032r, 195/55/15
Fr. 50.- za sztuke
http://img34.imagevenue.c...68_122_55lo.JPG

Yoko a032r, 205/50/16
Fr. 70.- za sztuke
http://img34.imagevenue.c...71_122_12lo.JPG

Yoko a038, 205/50/16
Fr. 80.- za sztuke
http://img42.imagevenue.c...2_122_166lo.JPG

Yoko a048r, 205/50/16 (znalazlem tylko 3 sztuki :/ )
http://img14.imagevenue.c...73_122_34lo.JPG
Fr. 80.- za sztuke

Mowil ze zadna z nich na wode sie nie nadaje, a ogolnie wszystkie sa tak samo slabe. :D
Zaleznie od stylu jazdy, przy ciezkim bucie wytrzymaja maks ~5000km (a te byly juz uzywane).

Oferowal mi tez jakies fabrycznie nowe 15" hankooki pol-slicki w cenie Fr. 120.-/opone zamiast cos ponad 240.-/opone.
Modelu nie pamietam, cos "Ventus Zxxx" :566:
Ponoc nie az tak szybkie jaki Yoki, ale wystarczajaco szybkie ;)
Chyba sobie takie sprawie na lato :562:

Co chwile miewa jakies uzywane sportowe gumy, teraz akurat tylko tyle bo sezon wyscigowy dopiero sie zaczyna. No i ma jeszcze kupe wyscigowych slikow bez zadnego profilu, jesli ktos by mial takie zapotrzebowanie.

p.s. sorry za linki, imageshack znowu sie jeb... :560:

grzech - Sob 24 Lut, 2007

jakie najszersze opony mozna zalozyc na felge szerokosci 6'' (saxo) ?
anjas - Wto 27 Lut, 2007

mam pytanie:

szukam letnich opon do yarisa. Standardowo mam 185/55/15. Ale zauważyłem, że ten rozmiar jest dość drogi. Tańsze za to są 195/50/15 - czy to będzie ta sama wielkość koła, bo nie mam pewności?

Uparzyłem już sobie fajne GoodYear Eagle F1 - ładnie wyglądają, słyszałem o nich sporo dobrego, a dodatkowo w rozmiarze 195/50 kosztują rozsądnie...

strick - Wto 27 Lut, 2007

Z tego co wiem powinny pasować!
michool_vt - Wto 27 Lut, 2007

anjas napisał/a:
szukam letnich opon do yarisa. Standardowo mam 185/55/15. Ale zauważyłem, że ten rozmiar jest dość drogi. Tańsze za to są 195/50/15 - czy to będzie ta sama wielkość koła, bo nie mam pewności?

na pierwszej stronie tego tematu saxorulez zamiescil przelicznik opon :)
wedlug niego 185/55/15 jest wieksze (roznica w srednicy) od 195/50/15 o 8,5mm (1.5%),
takze mozna zakladac :)
rozmiar 195/50/15 rzeczywiscie ma zawsze nizsza cene, zna ktos moze przyczyne takiej sytuacji ?? :)

DeeS - Wto 27 Lut, 2007

k-mart,

W jakis sposob moge te opony kupic od Ciebie ?!

szymlorek - Wto 27 Lut, 2007

anjas napisał/a:
Uparzyłem już sobie fajne GoodYear Eagle F1 - ładnie wyglądają, słyszałem o nich sporo dobrego, a dodatkowo w rozmiarze 195/50 kosztują rozsądnie...

Wczoraj takowe zakupiłem narazie za wiele nie moge powiedzieć ale dzisiaj na bardzo mokrej nawierzchni spisywały się nie najgorzej, nawet lepiej niż oczewikałem szczerze mówiąc :)

GOKART - Wto 27 Lut, 2007

nic dziwnego że dobrze się spisują na mokrym bo te Eagle F1 GDS3 to jedne z najlepiej przyczepnych opon na mokre i śliskie nawierzchnie :) U nas na zręcznosciówkach latali na takich oponkach i trzymały okrutnie. Mają tylko jedną wadę - znikają błyskawicznie ;)
A co do zamienika opon 185 x 55 R15 -> 195 x 50 R15 Anjas możesz spokojnie przechodzić na ten rozmiar. Dopuszczalna jest 3% róznica w średnicy koła a 2% to zalecana. W tym przypadku wychodzi że średnica będzie mniejsza zaledwie o -1,48 % więc loozik a przekłamania licznika będą wręcz pomijalne. Ja u siebie mam własnie o tyle wiekszą srednicę i nic złego się nie dzieje a na niższej oponie koło będzie lepiej wygladać.

anjas - Śro 28 Lut, 2007

Dzięki za odpowiedzi, chyba kupie te F1, choć przestraszyles mnie troche Gokart tym, ze tak szybko znikaja... Wolałbym nie kupowac nowych opon co sezon... :570:
Anonymous - Śro 28 Lut, 2007

Anjas ja mam te opony u siebie kupilem nowki i nie zaluje tzrymaja sie swietnie i na mokrym rowniez a lubie poszalec...
M - Śro 28 Lut, 2007

No własnie ja mam dylemat miedzy toyo t1-r a F1...
Anyone?

Anonymous - Śro 28 Lut, 2007

nie wiem jak T1 ale F1 naparwde sa dobre wiem cos o tym bo kiedys smigalem motorem i moja miłośc to winkle a na tych oponkach auto dobzre sie tzryma w zakretach jak pop_ierdalam (oczywiscie w miare moich umiejetsnosci). Hmm dodam jeszcze ze jak kupilem na wiosne oponki i chcialem na recznym posmigac to poslizgu prawie nie bylo zatem opony sie trzymaja...
CHRZANEK - Śro 28 Lut, 2007

grzech napisał/a:
jakie najszersze opony mozna zalozyc na felge szerokosci 6'' (saxo) ?

Ja mysle że 195 to max.
Optymalne by było 195/50R14 ale takiego rozmiaru nie ma więc 195/45/14, ale wtedy średnica koła się zmienia, zmieniają się wskazania licznika itp itd.

GOKART - Śro 28 Lut, 2007

jakiejś ogromnej różnicy między F1 a Toykami chyba nie będzie. To opony z tej samej półki i obie zbierają pozytywne opinie. Według opini które się czyta na necie prawdopodobnie F1 będą ciut lepsze na mokrym (spora część Miniaków w Angli lata własnie na F1 a wiadomo jaką oni mają tam pogodę ;) ) za to Toyo powinny ciut lepiej kleić na suchym. Wybór więc zależy od indywidualnych preferencji.. jeden lubi blondynkę drugi brunetkę. Toyki T1-R mają dosyć miekkie ścianki i trochę się zawijają przy ostrej jeździe po zakrętach... nie wiem jak jest przy GoodYear'ach.
Osobiście brałbym tą która będzie tańsza w szukanym rozmiarze.
P.S. Anjas w tej klasie opon typu summer performace większość będzie znikala baardzo szybko ;)