To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

misiek86electro - Wto 22 Lut, 2011

Pytanie co lepsze :)

Toyo T1R czy Continental SportContact 2

jarek-malopolska - Wto 22 Lut, 2011

o sportcontact 2 słyszałem dwie pochlebne opinie, o T1R zadnej, wrecz przeciwnie, ze przereklamowana, itd ;)
arssss - Wto 22 Lut, 2011

No co do T1R to też tak słyszałem. Że wygląda,a nie trzyma.

A może ktoś powiedziec co lepsze czy
Yokohama PARADA Spec-2 czy
Yokohama S.drive.
Tak żeby na codzien śmigac i żeby czasami coś poupalac.

czy może właśnie te Continental ContiSportContact 2 ??

bizon - Wto 22 Lut, 2011

moge sie wypowiedziec co do parady. na mokrym na wprost, przy normalnej jezdzie latwo u mnie gubi trakcje, np ruszasz, standardowo, miejsko, spokojnie, 2krpm, wjezdzasz na pasy i robi wziuuu, na zadnych innych gumach tak nie mialem, ale trzymanie boczne na mokrym juz zaskakujaco dobre, wobec tego co napisalem powyzej. na suchym na boki zupelnie fajnie, lepiej niz inne opony, ktorych uzywalem, na wprost moze byc. ogolnie szalu nie robi, po prostu zwykla drogowa guma, ktora jest troche lepsza w tym, troche gorsza w czym innym. choc jest na pewno zdecydowanie lepsza niz dowolne shitrelli, ktore mialem ;)
Qukie - Śro 23 Lut, 2011

ja mogę się wypowiedzieć o S.drive. Na mokrym nie powala, miałem sytuacje, gdzie na zakręcie zacząłem jechać prosto (ale to było rondo i jakieś 70km/h) na mokrych pasach również gubi trakcję. Na suchym bardzo przyjemnie i bez zaskakujących sytuacji. Nie jeździłem na Paradach ani na T1r, więc nie mam porównania. generalnie tak jak napisał Bizon dobra opon, która jest trochę lepsza od wielu innych ;)
bizon - Śro 23 Lut, 2011

musimy sie furami zamienic na pare dni i bedzie porownanie :D
was79 - Śro 23 Lut, 2011

Qukie napisał/a:
na mokrych pasach również gubi trakcję

na tym to jedynie gąsienica czołgowa nie traci trakcji

Qukie - Śro 23 Lut, 2011

na suchych pasach też gubi trakcję ;) ale to chyba wina mocy silnika :D
bizon - Śro 23 Lut, 2011

ze czyjego, bo nie mojego ;D
arssss - Śro 23 Lut, 2011

Czyli jeden kij czy parady czy s.drive ;]

chyba jednak się na parady zdecyduję ;d

fydi - Śro 23 Lut, 2011

Miałem w sraxo s.drive. Na suchym dawało rade, a na mokrym za bardzo nie pamiętam, ale tragedii na pewno nie było.
Koto - Śro 23 Lut, 2011

Pojechałem raz poważnie potestowac S.Drive na mokrym, na początku kicha straszna ale jak się nagrzały to byłem aż zaskoczony, trzymały bardzo dobrze. Tylko do rozgrzania było potrzeba kilku ostrych zakrętów i mocnych hamowań ;)
misiek86electro - Śro 23 Lut, 2011

ma ktoś jakieś wrażenia co do ContiSportContact 2 ?
Janusz - Śro 23 Lut, 2011

Cytat:
ma ktoś jakieś wrażenia co do ContiSportContact 2 ?

ja mam, mi eis na tym dobrze jeździło :) ale to chyba robią dopiero od 16' ?? przynajmniej jak chciałem takie kupic do clio w 195/50r15 to nie było w ogle w tym rozmiarze. Generalnie opona nie jest sportowa, ale całkiem przyzwoita :)

misiek86electro - Śro 23 Lut, 2011

mam 195/45/15 po 100 3/4 bieżnika na upalenie to chyba warto? :)