To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

jarek-malopolska - Wto 01 Lut, 2011

ja czekam na aktualną cene R888 ale faktycznie jesli te Federale sa takie jak opis na racingforum to ciekawa alternatywa.. :) W tej chwili na "wyprzedazy" magazynowej 195/50/15 - 300zł/szt. R888 pewnie nie bedzie opcji kupic w podobnej cenie ;) A to N-rally jak sie ma w samochodzie ktory nie tylko jest upalany w weekendy ale słuzy do jazdy codziennej... ?
Nath - Śro 02 Lut, 2011

Rasputin napisał/a:
Te N-rally podobno strasznie mają miękkie ścianki przez co w zakręcie szorujemy prawie felgą.

Zgadza sie, nie maja utwardzanych bokow, jezeli ktos chce nakreciolki to srednio sie nadaja chyba ze z niskim profilem i najlepiej barac srednia mieszanke.

jarek-malopolska napisał/a:
A to N-rally jak sie ma w samochodzie ktory nie tylko jest upalany w weekendy ale słuzy do jazdy codziennej... ?

Raczej ja to srednio widze, slabo odprowadzaja wode - chyba ze je dotniesz. No i ich wytrzymalosc nie jest rewelacyjna.

zefir - Śro 02 Lut, 2011

ja czekam na aktualną cene R888 ale faktycznie jesli te Federale sa takie jak opis na racingforum to ciekawa alternatywa.. :) W tej chwili na "wyprzedazy" magazynowej 195/50/15 - 300zł/szt. R888 pewnie nie bedzie opcji kupic w podobnej cenie ;) A to N-rally jak sie ma w samochodzie ktory nie tylko jest upalany w weekendy ale słuzy do jazdy codziennej... ?

aktualizacja ceny r888 to bedzie dobra masakra cenowa :) ))

jarek-malopolska - Śro 02 Lut, 2011

zefir napisał/a:
aktualizacja ceny r888 to bedzie dobra masakra cenowa ))

podtrzymałeś mnie na duchu :rotfl:

Bart - Śro 02 Lut, 2011

Rasputin napisał/a:
ZYokahama A539 175/50/R13 cena 280zł szt
TOYO r888 185/60/R13 cena 270 szt
Markgum N-Rally 185/60/R13 cena 200zł

weź pod uwagę, że jest bardzo duża różnica w średnicy między 175/50 a 185/60.

Kenet - Śro 02 Lut, 2011

Ja właśnie zakupiłem te Federale, 195/50/15. Podziele się wrażeniami wiosną. Ale jeśli potwierdzi sie opis z rf to cena rewelacyjna.
jarek-malopolska - Czw 03 Lut, 2011

Kenet napisał/a:
Ja właśnie zakupiłem te Federale, 195/50/15. Podziele się wrażeniami wiosną. Ale jeśli potwierdzi sie opis z rf to cena rewelacyjna.

a jezdziłeś moze na R888 Astra? ;) Jesli tak to moze oprócz wrażen pokusisz sie dodatkowo o jakieś porównnie tych dwóch oponek ;)

Kenet - Śro 09 Lut, 2011

Niestety Astrą nie jeździłem na R888, spóźniłem się ostatnio na lekko używany komplet w tym samym rozmiarze, 2 szt. się za szybko sprzedały a na jedną oś mi nie potrzebne. Także porównania nie będę mógł przeprowadzić.
jarek-malopolska - Czw 10 Lut, 2011

lepszy rydz niż nic, rozumiem ze kupiłes te federale po 300zł, jaki tam jest DOT ?
kubas - Czw 10 Lut, 2011

jaki tam jest DOT ?

DOT 5.1

Kenet - Czw 10 Lut, 2011

lepszy rydz niż nic, rozumiem ze kupiłes te federale po 300zł, jaki tam jest DOT ?

Tak, kupiłem po 300zł sztuka. Jeśli chodzi o DOT to 3310 z tego co pamiętam.

jarek-malopolska - Czw 10 Lut, 2011

Kenet napisał/a:
Jeśli chodzi o DOT to 3310 z tego co pamiętam.

To dobry :D

Kenet - Czw 10 Lut, 2011

Nie są to jakieś stare kartofle, więc cena bardzo dobra. Jedyne porównanie mam z T1R. Ścianka boczna w Toyo gnie się jakby była z plasteliny, organoleptycznie (gnąc paluchem) jakieś 4 razy mocniej się ugina niż ścianka Federala. Biorąc pod uwagę, że T1R nabite do 2,5 bara kładły się tak, że ścierało wszystkie napisy to liczę na znaczną poprawę kontroli auta w zakręcie.

Macałem dziś R888 i pierwsze wrażenie jeśli chodzi o twardość mieszanki, to Federal minimalnie twardszy.

Coś więcej powiem jak założę.

EDIT: Rozwalają mnie rangi pod nickami tutaj :D

krz_p - Pon 21 Lut, 2011

potrzebuję szybkiej porady w sprawie opon
które będą lepsze:
Bridgestony S001 (następca RE050A) czy Micheliny Pilot Sport 3?

do tej pory jeździłem na RE050A i jedyne co mi w nich przeszkadzało to słaba przyczepność przy niskich temperaturach oraz pogarszająca się wraz z ubytkiem bieżnika i upływem czasu przyczepność
są wystawione właśnie na allegro komplety takich opon w dobrej cenie i się zastanawiam czy nie wymienić moich starych RE050A na coś nowszego

Rasputin - Pon 21 Lut, 2011

krz_p napisał/a:
jedyne co mi w nich przeszkadzało to słaba przyczepność przy niskich temperaturach oraz pogarszająca się wraz z ubytkiem bieżnika

To chyba normalne :]