DeeS - Wto 27 Mar, 2007 raczej wyczynowy.nox - Wto 27 Mar, 2007 wg mnie wielkich rożnic niema między zaciskami wyczynowymi a sportowymi a takimi do jazdy na codzień . Zasada działania jest wszedzie taka sama zatem tak jak Łukasz nadal nierozumiem oco chodzi ze taki od audi nie wejdzie a taki sportowy wejdzie...106 - Wto 27 Mar, 2007 tez sie zgodze... tarcza 305 mm w saxo nie wejdzie w felge 15"... chyba
ze kolega tak ma u siebie to ja chetnie zobacze foty i zacisk....
czy zacisk nazywa sie AP czy ALCON czy Brembo czy jest sportowy - jest
on robiony zgodnie z wymogami homologaci i z grubsza wymiary ma takie
same.
kolega proszony o rozwiniecie swojej mysli :)Anonymous - Wto 27 Mar, 2007 nie bardzo wiem dlaczego nie mogę wstawić foty do postu a to by trochę rozjaśniło
nie mowie czy do saxo czy do 106, mowie ze ogólnie zestaw 305mm wchodzi pod 15" (miałem w rekach coś takiego parę razy i wiem ze to możliwe, ale czy w każdym aucie i przy każdej feldze - nie wiem)
mowie o samochodach przygotowanych to sportu
nie jestem może fachowcem w tej dziedzinie ale widać ze zacisk seryjny a zacisk sportowy, wyczynowy czy jak kto woli (chociażby te produkowane przez wspomniane wcześniej firmy AP ALCON lub BREMBO) rożni sie konstrukcja.
jeżeli mamy duży żeliwny zacisk który był seryjnie w większym aucie z tarczami np 300mm gdzie seryjnie montowano 16" lub 17" to trudno będzie taki zacisk włożyć do mniejszego auta i do kol 15"
myślę ze zacisk 'wyczynowy' jest również tak konstruowany aby zajmować jak najmniej miejsca ponad średnica tarczy dzięki czemu możemy efektywnie wykorzystać przestrzeń wewnątrz felgi
to co mowie, wiem ze swoich doświadczeń, jeżeli jestem w błędzie proszę o poprawienie mnie
p.s. jezeli ktos moze wrzucic tu moje fotki to niech da znac na pw, podesle mejlem,
pozdrawiamsaxorulez - Wto 27 Mar, 2007 przeslij na saxorulez@o2.pl ja wklejeMisiek_lbn - Wto 03 Kwi, 2007 jakie możecie polecić klocki hamulcowe do Corsy w niezbyt wygórowanej cenie i całkiem sprawnie działające kilka krótkich odp z marką i ceną i dlaczego te mnie satysfakcjonuje... jak złe miejsce to delete albo przenieście pliz CHRZANEK - Wto 03 Kwi, 2007 Co ja ci będe pisał:
Jest tam Pan wszystko wiedzący o hamulcach - Leszek Wójcik.
Możesz powiedzieć ze dostałeś namiar od Radka Chrzanowskiego Misiek_lbn - Wto 03 Kwi, 2007 Poll też mi oferował klocki stamtąd w przystępnych cenach, więc zaraz coś poszukam, dzięki Chrzanek Jakarti - Wto 03 Kwi, 2007 959702
7326260
to numery GG gdzie sprzedaja klocki - ja korzystam zawsze z tego drugiego i to chyba wlasnie sa hamulce.net ale nie pamietam. sprzedawca pamieta mnie i to mnie raduje bo nie musze za kazdym razem wszystkiego od nowa tlumaczyc. ostatnio nawet byl w warszawie wiec dostalem klocki z lapki do lapki.CHRZANEK - Wto 03 Kwi, 2007 Gdzie rajd tam Leszek "Ferodo" nox - Wto 03 Kwi, 2007 ja polecam znow mintex'a ponoć biją sporo innych klocków na głowe sam nieco pojeździłęm na takowych i jest naprawde fajnie.Rudello - Pon 04 Cze, 2007 HELP :562:
Sprawa wyglada tak.
Kiedy lekko hamuje, np dojezdzajac do swiateł czuc w aucie jakbym naciskal pulsacyjnie lekko hamulec, tak jakby hamowal co obrot koł albo uczucie działajcego absu . A na kierownicy czuc lekkie bicie dopiero jak hamuje sie z wiekszycz predkości.
Okoliczosci: zapomnialem o tym ze lenny przed sprzedaza zalozyl nowe klocki, a tamtego wieczoru musialem sie wyjezdzic i robilem czasem ostre/dlugie hamowania z duzych predkosci.
co moglo sie stać? przegrzalem , zepsulem kolcki bo ich nie "dotrałem" :566: czy moze cos innego...
Zaspokojcie moja ciekawość i zanim pojade do Adamagrzech - Pon 04 Cze, 2007 jak masz bicie na kierownicy w czasie hamowania to prawdopodobnie tarcze (albo sie pokrzywily, albo nierowno zalozone) - ja tak mam w dupowozieLoko - Pon 04 Cze, 2007 Brzmi jakbyś pogiął tarcze.Rudello - Pon 04 Cze, 2007 jak mozna pogiac tarcze?