gwarancja na rame jest przewidziana dla osob do 80kg...
w innych markach jest 90-95, z tego co pamietam. chyba tylko trek mial no limit.PiTT - Sob 22 Lut, 2014 calkiem fajny http://allegro.pl/rower-g...3979666758.htmlkamil - Sob 22 Lut, 2014 osprzęt spoko, ale jakoś ta rama mnie nie przekonuje...
Specialized crosstrail sportdisc lub w używce crosstrail elite disc. No i Merida 500dPiTT - Sob 22 Lut, 2014 ten fajny, ale zdecydowanie ponad ustalony budzet
http://www.bikestacja.pl/...-expert-29.html
merida 500 tez bedzie drozsza, ew. do 3k to merida 300PiTT - Sob 22 Lut, 2014 nad tym sie jeszcze zastanawiam... ew. wrzucic samemu deore na tyl i tyle
http://allegro.pl/jak-now...3999817534.htmlkamil - Sob 22 Lut, 2014 no tego Focusa poniżej 2200 -2500 nie wyjmiesz. Kasete i przerzutkę tył warto by zmienić, ale to już generujesz kolejną kasę.
Mnie tylko zastanawia dlaczego ty usilnie chcesz stricte górski - ciężki, na górskiej oponie?
Przecież idealnie dla Twoich potrzeb sprawdziłby się crossowy/turystycznyPiTT - Sob 22 Lut, 2014
kamil napisał/a:
no tego Focusa poniżej 2200 -2500 nie wyjmiesz. Kasete i przerzutkę tył warto by zmienić, ale to już generujesz kolejną kasę.
Mnie tylko zastanawia dlaczego ty usilnie chcesz stricte górski - ciężki, na górskiej oponie?
Przecież idealnie dla Twoich potrzeb sprawdziłby się crossowy/turystyczny
chce 29 i wole za 100 zl kupic komplecik opon szosowych i miec w zapasie teren
czyli dobra cena za focusa?
to podrzuc propo jak masz jakis inny pomysleszq - Sob 22 Lut, 2014 W przypadku samochodów marka ma znaczenie, jednak z rowerami jest inaczej. Jeśli kupujesz np. Gianta to jedyne w nim co jest firmy Gianta to rama. Szukasz roweru do przewożenia tyłka z punktu A do B, więc raczej nie ma co się napinać na nie wiadomo jaką firmę. Szansa że złamiesz ramę jest bliska zeru. Każdy producent rowerów korzysta z komponentów firm które tylko je produkują. Z doświadczenia wiem że raczej nie odczujesz dużej różnicy używając osprzętu alivio czy np podstawowej wersji deore.
Polecam rzeczywiście szukać czegoś używanego. Często można dostać ciekawy rower w przyzwoitej cenie. Takie rowery do XC jakiego szukasz są używane raczej sporadycznie przez mało wymagających kolarzy, także jest szansa znalezienia czegoś mało wyeksploatowanego .
Edit: ten Focus wygląda przyzwoicie, jak masz jeszcze pare złotówek wolnych to proponowałbym wymienić w nim amortyzator na coś porządniejszego, ewentualnie też hamulce.PiTT - Sob 22 Lut, 2014 a ten corratec sie nie nadaje?kamil - Nie 23 Lut, 2014 ale 29 kupisz też w crossie a waga górskiego wyższa. Po prostu cięższy rower do miasta a nie do zjazdów to raczej bez sensu.
W tym przedziale cenowym marka ramy i tak ma najmniejsze znaczenie bo wszystkie produkowane w chinach/tajwanie i podobnej jakości. Ja bym się skupił na crossie.
No różnica na alvio vs. deore będzie w eksploatacji. Na deore dłużej niezawodnie pojeździsz.
Szukaj używki a jak się trafi z wyższą grupą, lepszymi korbami to bier
Ten Corratec waży 13.75 kg co nie jest złym wynikiem jak na górala i ramy podobno całkiem znośne i wytrzymałe. Nówka kosztuje jakieś 999 Euro więc ten pewnie skończy się na 2500 -3000 pln. Ciekawe gdzie robiony - Niemcy czy Azja ?leszq - Nie 23 Lut, 2014 Ten Corratec przyzwoity ,ale płacisz tam głównie za markę ramy, która tak jak Kamil mówi została wyklepana w tej samej fabryce co Gianty, Fischery itp. W przypadku tych rowerów z niższej półki każda rama to praktycznie ta sama jakość wykończenia/materiał/waga/technologia.
To jest nie głupia opcja, tyle że nie wiem czy to jest 29er (chyba nie), ale amortyzator już bardziej przyzwoity, osprzęt też ok.
ps. PiTT nie znudziła Ci się już kiera do ps3 ?PiTT - Nie 23 Lut, 2014 spoko ten ktm, ale nie chce 26"
kamil, to sa ceny kup teraz CHRZANEK - Nie 23 Lut, 2014 Kamil ma sporo racji.
Ja kiedyś kupiłem "górala" XC (firma Grisley - raczej nikomu nic nie powie ) 26" bo jesze wtedy nikomu sie nie śniło 29"...
Przez 4-5 lat jarałem sie że mam "górala" z lepszej półki, a potem...
...potem zaczęła się "customizacja" na szose
Semislick 1,5, niska kierownica, niski mostek, a teraz to już bardzo bardzo myśle żeby wywalić styrane JUDY TT i założyć sztywny alu widelec. Korzyść w masie ogromna >1,5kg.
Ktoś powie że kolarzówke trzeba było kupić - to nie ten klimat (nie ta geometria ramy, nie ta pozycja), ale dziś na pewno bym wziął lekkiego trekinga na 29" - a co do osprzetu to mam SLX - chwale sobie.kamil - Nie 23 Lut, 2014 Pitt to są propozycje, 26" możesz szukać wersji 29" ale szukaj w modelach trekingowych a nie górali. Ty w 70% będziesz jeździł w warunkach miejskich a reszta gdzieś po polnych drogach czyli góral dla Ciebie to przerost formy nad treścią. A góral tylko bardziej nie wygodny w użytkowaniu i zbyt cięzki, a każdy kg to na wagę złota PiTT - Nie 23 Lut, 2014 rozumiem ze chodzi o komfort jazdy, ale nie kupuje roweru aby miec komfort tylko napierdalac i spalac sadlo
urywanie kg z roweru tez nie robi na mnie wrazenia bo przy mojej wadze to po prostu zart
na oponach w teren bedzie wiekszy opor... i bardzo dobrze karwa, o to chodzi
jakbym chcial lekko, wygodnie i dostojnie to bym kupil skuter