GeKo - Czw 09 Wrz, 2010 To uwierz da radę to przeliczyć?. Generalnie problem jest taki że 306 się dużo traci na wolnych partiach, ryje przodem i na hamowaniach puszcza. 16" jest cholernie droga w stosunku do 15" I coś na to trzeba poradzić, albo szersza 15" ale też nie wiadomo czy nie bedzie trzeć o amor albo właśnie 16" Tylko nie wiadomo czy nie zamuli zbyt auta.M - Czw 09 Wrz, 2010 Z mojej mądrej książki wynika że na szybsze partie trzeba brac opone ktora slabiej trzyma ale ma mniejsze opory. Więc jeśli auto ryje Ci przodem to musisz pójść w szerszą bo po prostu tracisz przyczepnosc o czym doskonale wiesz.
Jak poczekasz do wieczora to zeskanuje część traktującą o oponie - bardzo fajnie się to czyta.Anonymous - Czw 09 Wrz, 2010
O kurde, wlasnie sie zorientowalem ze tam jest cały rodział o oponach o ktorym mowilem, milej lektury
heh i znowu nocka zarwana...Loko - Czw 09 Wrz, 2010
GeKo napisał/a:
Potrzebna mądra głowa, która wyliczy pole powierzchni styku poszczególnych opon do nawierzchni.
Oczywiście wiem że 195/50R15 będzie najmniejesze. Jednak interesuje mnie różnica pomiędzy tymi 2 pozostałymi.
Wielkość pola powierzchni styku opony do nawierzchni nie zmienia się w związku z szerokością opony, a zmiana z profilem jest na tyle mała że się ją pomija, zależy ono tylko od masy przypadającej na koło i ciśnienia. Czyli przyjmuje się, że każda z opon które podałeś ma takie samo pole.
Jedyne na co ma wpływ szerokość i profil to kształt pola styku i nagrzewanie się opony.GeKo - Czw 09 Wrz, 2010 Loko, czyli 195/50R16 nie będzie lepiej trzymać? od 195/50R15.
M, Dzięki Zanim to przeczytam i ogarnę to trochę minie.Loko - Czw 09 Wrz, 2010
GeKo napisał/a:
Loko, czyli 195/50R16 nie będzie lepiej trzymać? od 195/50R15.
M, Dzięki Zanim to przeczytam i ogarnę to trochę minie.
Zdecydowanie nie, w tym przypadku nie zmieni się nic. Masa na kole się nie zmienia, ciśnienie to samo, rozmiary gum takie same.M - Pią 10 Wrz, 2010 Loko ma racje a ja źle zrozumiałem pytanie mam nadzieje ze ksiazeczka sie chociac przydaYarko - Śro 15 Wrz, 2010 szukam dobrej, ewentualnie najlepszej wulkanizacji w Warszawie, która nie krzywi się na widok slicków, semislicków i przy okazji nie porucha mi nowych felg łyżką, jakies propozycje ?
ztcp STF coś jakoś niedawno wspominał o jakimś 24H zakładzie w WawieTomsoN - Śro 15 Wrz, 2010 na Wołoskiej pomiędzy Domaniewską a Woronicza, jadąc od strony galerii mokotów (czyli w stronę centrum )
tam się mieści owe 24h Anonymous - Śro 15 Wrz, 2010
Loko napisał/a:
Wielkość pola powierzchni styku opony do nawierzchni nie zmienia się w związku z szerokością opony
czyli 335 i 165 ma takie same pole styku ?
bo jakos nie wiem gdzie podziało się to 170mm szerokości, lewituje w powietrzu ?
wiem że dając szerszą oponę do tej samej masy zmniejszy się siła docisku przez co spadnie trakcja.Loko - Śro 15 Wrz, 2010
yeti napisał/a:
Loko napisał/a:
Wielkość pola powierzchni styku opony do nawierzchni nie zmienia się w związku z szerokością opony
czyli 335 i 165 ma takie same pole styku ?
bo jakos nie wiem gdzie podziało się to 170mm szerokości, lewituje w powietrzu ?
wiem że dając szerszą oponę do tej samej masy zmniejszy się siła docisku przez co spadnie trakcja.
Uznaje ten post jako żart, bo inaczej się nie da
1. Szerokość oczywiście zaczyna głęboką medytacje, której skutkiem jest lewitacja.
2. Siła docisku oczywiście się zmniejsza, szersza opona nie mieści się w nadkolach i urywa nam pakiet aerodynamiczny przez co spada siła docisku.Anonymous - Śro 15 Wrz, 2010 ad 1 miałem na myśli raczej lewitację magnetyczną
ad 2 hmm w tym aucie się mieści
także nadal bym chciał albo odesłania do źródła które opisze (po polsku, aż taki mega master z anielskiego nie jestem) potwierdzenie tej teorii którą głosisz albo uzasadnienia przez ciebieM - Pon 20 Wrz, 2010 Czy 225/50/15 to już balon?
Chodzi o R888 bo w tym rozmiarze jest bardzo tania (domyślam się dlaczego)