Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - Dylemat przy zakupie nowego auta z grupy VAG
Marek23 - Pią 04 Wrz, 2015 Spytam😄michool_vt - Pią 04 Wrz, 2015 PiTT, nie mowie ze golf jest slaby (na poczatku roku w dziwnych okolicznościach stalem sie posiadaczem 7ki w highlinie..) mowie tylko ze 200tysi za golfa to smiech na sali, przeciez za to mozna miec dwie octavie rsKamill - Pią 04 Wrz, 2015 Czy któreś z tych aut ma elektrycznie zamykaną/otwieraną klapę? Ewentualnie podnoszoną samą szybę.
Czy któreś z tych aut ma pneumatyczne/samopoziomujące zawieszenie tylne - bo jak to kombi to się w niego ładuje, więc by się przydało.
Dlaczego pytam, mam to teraz w mercu i są to dwa najfajniejsze ficzery których nigdy nie miałem, a okazują się bardzo przydatne w codziennym życiu. Na pewno dużo bardziej niż elektryczne szyby.
O pozycji za kierownicą i przyjemności z jazdy nie wspominając, bo dla mnie auto może z zewnątrz wyglądać jak milion dolarów, ale jeżeli wsiadam z niechęcią i wysiadam z ulgą to jednak to nie jest to - dlatego audi mi nie leżą, bo jakoś tam nie mogę sobie znaleźć miejsca w środku, z golfem 5/6 touranem, miałem ten sam problem i z civikiem w sumie trochę też.
BTW siedział ktoś w nowej Cklasie? Deska dramat, na samym środku deski jest przyklejony "tablet", w CLA jest mniejszy i jeszcze jakoś ujdzie, ale w C jest dramat.Tomcat - Pią 04 Wrz, 2015 Jak ktoś nie potrzebuje mega dużo miejsca to polecam Cupre 280 kunia. Miałem okazję zrobić taką 100 km po mieście i wiejskich dróżkach, więc coś tam mniej więcej mogę powiedzieć.
+ w trybie comfort jest wystarczająco komfortowa i zmulona, żeby tasiać na codzień
+ w trybie Cupra jest wystarczająco twarda i ostra, żeby polatać lajtowe o życie
+ zapierdala, seryjne Evo X zdycha
+ zaskakująco dobrze klei jak na ośkę, to ma jakąś szpere (nie wiem jaką)
+ poza miastem potrafi spalić 6-stkę, przy butowaniu po mieście max 15
+ czterech rosłych chłopców siedzi w środku komfortowo
+ manual jest precyzyjny
+ bagażnik duży (jak na kompakta)
- seryjne opony to gówno
- fotele są gorsze niż w Octavii
- sprzęgło nie ogarnia tematu i łatwo je spalić
- start&stop
- serwis Seata (z tego co mówił właściciel)
Ogólnie bym brał, nawet z jednym dzieckiem jest wystarczająco dużo miejsca.Marek23 - Pią 04 Wrz, 2015 Cupra R kozak, duzo mniejsza w środku od Octy?
Co do klapy elektrycznej, to inwidualny gust. Ja nie lubię takich rzeczy w aucie, zawsze jakoś klapę zamknę.Alexxx - Pią 04 Wrz, 2015
rabarbar napisał/a:
PiTT napisał/a:
a jezdziles juz cupra?
nie,ale jutro bede w bmw po odbior 218d grand tourer(tak,tak,tego vana,jestem awangardą hh.org ) to odrazu podjade do seata
Wybrales samochod bez 20stron na HH?! Pogielo? Nie bedziesz zadowolony PiTT - Pią 04 Wrz, 2015 akurat takie dodatki jak keyless + mechaniczna klapa to mega fajne dodatki, które tez uwazalem ze mozna odpuścić
przy roznych konfiguracjach aut mialem albo jedno albo drugie
np w audi nie mialem keyless, ale mialem elekt. klape
w mazdzie i lexie mialem keyless, ale mechaniczna klape
w pasku jest i to i to i dopiero calosciowo ma to sens
podchodzisz z torbami zakupow do auta i ruchem nogi otwierasz klape, do tego lokciem pykasz w rolete i sie zwija... niby drobiazgi a bardzo ulatwiaja
cupra w kombi jest fajna, wnetrze nieco w poprzedniej generacji, cos jak golf 6 i passat b7
porównujac do golfa 7 to jednak spora roznica jakosci
bardzo jestem ciekaw jak ta octavia rs sprawdza sie na codzien... takie jazdy testowe juz mi zupelnie nic nie daja, przekonalem sie o tym wielokrotnie jezdzac najpierw z kierowca z salonu a pozniej samemu.dzik - Pią 04 Wrz, 2015 Elektryczna klapa ma szczególnie sens w kombi, przy zamykaniu.PiTT - Pią 04 Wrz, 2015
dzik napisał/a:
Elektryczna klapa ma szczególnie sens w kombi, przy zamykaniu.
glownie tak, ale czasami w zimie jak wszystko uwalone to tez milo otworzyc bez dotykania Kamill - Pią 04 Wrz, 2015 Ja u siebie mam z pilota, lub recznie za klamkę (ale tego nie używam), mimo wszystko łatwiej kliknąć z pilota którego ma się w reku niż odstawiać zakupy/wózek/torby itp a przy dziecku non stop się coś nosi w rękach i dopiero otwierać.
Zawieszenie to też bdb bajer bo auto na pusto stoi nisko, dupa jest na równo z przodem, a po załadowaniu do pełna dalej tak stoi (bo sobie dopompuje powietrza w poduszki), dodatkowo nie czuć tak masy w bagażniku i nie buja dupą, z prostej przyczyny. Mianowicie jak nie ma pneumatu to muszą być dłuższe sprężyny wiec dupa na pusto stoi wysoko. Ale nie mogą być za twarde żeby na pusto tył kleił i nie podskakiwał, więc po pełnym załadowaniu nie dość ze siada i auto zaczyna dziwnie się prowadzić to sama dupa zaczyna pływać na nierównościach. Ja u siebie spokojnie pakuje 4 osoby i pełny bagażnik (3-4 koła do bmw i torby pod sam dach) i jedynie czuje na wzniesieniach że muszę dodać więcej gazu.
Z tego co pamiętam Marek mówił że w cytrynach mają taki zawias, ale nie wiem w jakim modelu.PiTT - Pią 04 Wrz, 2015 cytryny to maja taki zawias od wiekow... czasami byly problemy z hydroactivem jak np. padla jakas grucha a tam wszystko jeden wspolny obieg, wspomaganie i hydraulika
pamietam jak w xm'ie dzialy sie rozne dziwne rzeczy
teraz niektore modele citroena zrezygnowaly z hydrauliki a szkoda
np ds5 nie kupisz z hydro
zrobilem trase po polsce starsza c5 i musze przyznac ze mozna poczuc sie jak na statku minus taki ze latwo usnacKamill - Pią 04 Wrz, 2015
PiTT napisał/a:
cytryny to maja taki zawias od wiekow... czasami byly problemy z hydroactivem jak np. padla jakas grucha a tam wszystko jeden wspolny obieg, wspomaganie i hydraulika
pamietam jak w xm'ie dzialy sie rozne dziwne rzeczy
teraz niektore modele citroena zrezygnowaly z hydrauliki a szkoda
np ds5 nie kupisz z hydro
zrobilem trase po polsce starsza c5 i musze przyznac ze mozna poczuc sie jak na statku minus taki ze latwo usnac
Hydrauliczny, a pneumatyczny to dwie różne rzeczy Jak Ci cieknie kran to nie wołasz pneumatyka B-Rey - Pią 04 Wrz, 2015 Ten pierwszy hydractive był na wspólnym obwodzie ze wspomaganiem i hamulcami (w DS'ie). Ten system jest/był mega udany. Był bezawaryjny i jedyne co właściciel musiał robić to od czasu do czasu sprawdzić ciśnienie w sferach i ewentualnie nabić azotem. To nie taki syf jak ABC/AIRMATIC. W RR Silvershadow też było hydractive citroena bo nie umieli zrobić swojego.Tomcat - Pią 04 Wrz, 2015
Marek23 napisał/a:
Cupra R kozak, duzo mniejsza w środku od Octy?
Co do klapy elektrycznej, to inwidualny gust. Ja nie lubię takich rzeczy w aucie, zawsze jakoś klapę zamknę.
Z przodu niewiele mniej albo tak samo, ciężko mi powiedzieć, za to z tyłu już zauważalnie mniej miejsca na nogi i łeb, ale jednak dalej uważam że jest wystarczająco, bo mam 190cm wzrostu i siedzę tam normalnie.anjas - Pią 04 Wrz, 2015 A Insignia OPC? 325km, 4x4. Tyle, że Opel...