To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - rower

bizon - Wto 20 Sie, 2013

Miałem okazję pojeździć na 29erze kumpla od rowerów i szczerze mówiąc ja różnicy nie czuję. A sam kiedyś się za takimi oglądałem, ale mi przeszło. Kolega po 2 latach użytkowania (sezony z czterocyfrową liczbą km) również stwierdził, że w zasadzie, bez sensu zmienił. Latamy razem we 3 na dwóch 26 i 29 i w prędkości na trasie różnicy nie widać. Znaczy ja zostaję trochę z tyłu bo mam ciężkie bydlę na szerokich kapciach ;D
Kamill - Wto 20 Sie, 2013

Dzięki Kamil, jutro zamawiam dwa kplt
pit - Śro 21 Sie, 2013

bizon, co kto lubi, ja urwalem na ulubionym okrezeniu ponad 2min na 29, do tego mniej sie nakrecilem i zmeczylem (może miałem dobry dzień :D ). Do tego wybieranie dziur duzym kolem to progress spory. Oczywiście przełożenia itd. ale to jak jeździć clio sportem na 13tkach a 15tkach.
Fakt że mam 185cm i 95kg.
Poprostu mi podeszło zayebiście :)

mi - Śro 21 Sie, 2013

michool_vt napisał/a:
czy to tylko miejskoszosowe przeznaczenie?

pit napisał/a:
jak ktoś wali miedzy drzewami bez ścieżek to nie nadaje się

kamil napisał/a:
no w terenie to raczej na 26"

kamil - Śro 21 Sie, 2013

no zdecydowanie więcej MTB widzę na 26" niż 28". Ja tam po szosie zapindalam na 28" i w sumie to taka moja obserwacja
mi - Śro 21 Sie, 2013

Aha. Ja w internecie widziałem filmik, na którym gość na szosie skacze i tryki różne robi.

Swoją drogą polecam:

kamil - Śro 21 Sie, 2013

też widziałem ten film. Bogaty gość.
leszq - Śro 21 Sie, 2013

michool_vt, są już rowery enduro/dh/fr na 29tkach, ale w Polsce raczej mało dostępne, trzeba importować. Aktualnie dużo osób wybiera 29tki bo takich jest teraz najwięcej w popularnych sieciówkach sprzedających sprzęt sportowy. Jest to dobry chwyt marketingowy (można namówić klienta żeby kupił 29, bo przecież 26 jest przestarzałe), ale jest to to przede wszystkim dobre rozwiązanie dla wysokich osób. Ja mam 183cm wzrostu i najbardziej odnajduje się na 26tkach, bo na takim rowerze jeżdżę od lat. Zależy mi na zwrotności roweru bo używam go przeważnie na leśnych trasach.

Problem z 29tkami jest taki że jest dość nieduży dostęp do części zamiennych, bo do 29tek jest inny amortyzator no i oczywiście koła.

Jest też jeszcze jeden rodzaj rowerów, o którym mało kto wie jeśli nie siedzi w temacie. Są to tzw 650 lb czyli jest to około ok 27,5 cala. Coś pomiędzy 29erami i 26.

Aha i ciekawy link, rower 2,7 kg xD http://http://antranik.or...-bike-at-2-7kg/

PiTT - Śro 21 Sie, 2013

mi napisał/a:
michool_vt napisał/a:

pit napisał/a:

kamil napisał/a:

Obrazek

cos Ci nie wychodzi wklejanie obrazków :)

kamil - Śro 21 Sie, 2013

sroga waga, ale raczej hobbystyczny rower. Do żadnych zawodów nie będzie dopuszczony.
leszq - Śro 21 Sie, 2013

To na pewno, bo w wyścigach szosowych minimalna waga to 6,8kg, ale do hobbystycznej jazdy taki rower musi być mega :]
pit - Śro 21 Sie, 2013

:quote="mi"]
michool_vt napisał/a:

pit napisał/a:

kamil napisał/a:

Obrazek[/quote]

między drzewa miałem na mysli cos takiego:
http://upload.wikimedia.o...wy_swiezy02.jpg

a nie cos takiego
http://foto.recenzja.pl/f...448f2f0143.jpeg

:D

Ale widze że w środowiskach MTB dyskusja na ten temat to jak w serferskich klimatach :D z windsurfingiem, gdzie jest jedynie słuszny a kite już jest huyowy
:D
Tak czy siak każdy kto ma powyżej 180cm powinien spróbować 29tki, ale nie na 5m metrach w sklepie tylko kawałek dalej.

Zresztą na youtube jest mnówstwo filmów porównawczych, każdy może zerknąć o co kaman.

kosmita - Śro 21 Sie, 2013

pit napisał/a:
z windsurfingiem, gdzie jest jedynie słuszny a kite już jest huyowy

tak właśnie jest kajt jest chujowy ;)

pit - Śro 21 Sie, 2013

że go nie lubie nie znaczy że jest ;)
bizon - Śro 21 Sie, 2013

mam 185cm wzrostu i mnie 29" nie podszedl. tylko przedstawiam swoje spostrzezenia, kazdy niech jezdzi na czym chce :)
na desce plywam, ale nie uwazam, ze deska czy kajt jest lepszy.
j.w. niech kazdy plywa na czym chce.

jedyne co warto, to samemu sprobowac kazdego :)