To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

kaco_d - Czw 29 Kwi, 2010

sam bym wziął komplet:)
Bartli - Nie 02 Maj, 2010

Może doradzicie co wybrać z tych 4 opon?

- Dunlop SP Sport 01A
- Dunlop SP Sport Fastresponse
- Yokohama S.Drive
- Pirelli P7

Chyba że macie jakieś lepsze propozycje w rozmiarze 195/55/15?

Koto - Pon 10 Maj, 2010

Pewno ktoś już temat przerabiał. Duża będzie różnica między taką Yoko S.Drive albo inną przyzwoitą drogową oponą, a slickiem Markguma? Czy nie warto sobie głowy zawracac?
Marek23 - Pon 10 Maj, 2010

Cytat:

Pewno ktoś już temat przerabiał. Duża będzie różnica między taką Yoko S.Drive albo inną przyzwoitą drogową oponą, a slickiem Markguma? Czy nie warto sobie głowy zawracac?

Powiadają,że MArkgum super hamuje,ale bardzo się kładzie. Stawiam,że będzie lepszy niż drogowa opona.

Podobno R888 juz się nie da kupic :wall:

Bad-i - Pon 10 Maj, 2010

jeszcze sa maxsporty i fedimy ;)
pit - Pon 10 Maj, 2010

Koto napisał/a:

pytanie czy sucho czy mokro

Anonymous - Pon 10 Maj, 2010

Marek23 napisał/a:
Powiadają,że MArkgum super hamuje,ale bardzo się kładzie. Stawiam,że będzie lepszy niż drogowa opona.

Potwierdzam

Ja ładowałem 2,4 - 2,6 ciśnienia żeby tak bardzo się nie kładła, druga rzecz że, przynajmniej w moim rozmiarze (185/60/14) po nagrzaniu gumy ciśnienie rośnie tylko symbolicznie (0,1-0,2), prędzej spłynie mieszanka niż ciśnienie skoczy więcej

Koto, jak masz markguma w dobrej cenie to bierz, jak normalna (220?) to lepiej dołożyć do r888...

Koto - Pon 10 Maj, 2010

Były 2 Markgumy z hogi do wzięcia z felgami ale się spóźniłem, znajomy też 2 miał i chyba będzie sprzedawał, więc rozkminiłem sobie żeby na tył Markgumy, nawet używane, a na przód spróbowac gdzieś R888 znaleźc albo jakieś inne nalewki z twardszym bokiem. Pamiętam, że Andre jak mnie przewiózł na Wyrazowie to coś narzekał, że się kładzie ta opona (dobrze pamiętam?) dlatego coś z twardszym bokiem na przód.
Opony mają byc na suchą nawierzchnię :)

Anonymous - Pon 10 Maj, 2010

Koto napisał/a:
Wyrazowie to coś narzekał, że się kładzie ta opona (dobrze pamiętam?)

Tak :)

Tomcat - Pon 10 Maj, 2010

Koto napisał/a:
Były 2 Markgumy z hogi do wzięcia z felgami ale się spóźniłem, znajomy też 2 miał i chyba będzie sprzedawał, więc rozkminiłem sobie żeby na tył Markgumy, nawet używane, a na przód spróbowac gdzieś R888 znaleźc albo jakieś inne nalewki z twardszym bokiem. Pamiętam, że Andre jak mnie przewiózł na Wyrazowie to coś narzekał, że się kładzie ta opona (dobrze pamiętam?) dlatego coś z twardszym bokiem na przód.
Opony mają byc na suchą nawierzchnię :)

Wszystko zależy na co nalewają nowy bieżnik. Jakbyś zawiózł im do nalania coś z twardymi ściankami to nie będą się kładły, a jak kupisz semi slicka nalanego na Dębice Frigo to może być różnie ;D

Przem_106 - Pon 10 Maj, 2010

Jesli chodzi o markguma, to ja naprawdę polecam, ale jest bardzo duza roznica miedzy 185/55r14, a 185/60r14. Jesli chodzi o trzymanie, to nieszcza kazdą seryjną oponę (pomijając semi slicki).
Oczywiscie ma znaczenie jaka mieszanka i na co nalana, ale jesli ktos nie jezdził jeszcze na slicku, to będzie prawie przepasc. Co do Toyo, to ja jednak wolałbym Markguma w 185/55 niz r888 w 185/60! Jako dowod, ze markgum jest naprawdę przyzwoitą oponą swiadczą wyniki BMW Challenge, gdzie wszyscy z musu na tym latają i zawsze wyjmują generalki zostawiając za sobą 4-łapy! Poza tym nie ma lepszej opony na beton niz Markgum. Wszystko w odniesieniu do krotkich odcinkow typu supersprint.

Marek23 - Wto 11 Maj, 2010

Przemo,a na 3 ligę byś mi to polecił?
Koto - Śro 12 Maj, 2010

No dobrze, Markgum może byc, ale która mieszanka będzie najlepsza do zastosowania typu trackday, może kiedyś jakiś sprint?
michool_vt - Śro 12 Maj, 2010

a karwa przypomnialo mi sie, dzwonil gosc od Wyrazowa ze w niedziele jest tor wolny i 600zeta wynajecie, pozdro :)
ade - Śro 12 Maj, 2010

ostatnio zamawialismy partie margumow i ogolnie duza poprawa w sztywnosci scianekm sprawiaja wrazenie sztywniejszych niz kazda zwykla opona...

ale:D oczywiscie jest ale... byly mozne rozbieznosci miedzy poszczegolnymi oponkami... wszystko zalezy na jakiej oponie jest zrobione

mial sie znajomy co to organizowal dowiedziec czy moga zrobic na oponie, ktora im wysle.. ale niestety nie wiem co z tego wyniklo...

jesli chodzi o trakcje to wg mnie lepsza niz na r888 (195, markgum 205), hamownie wyciaga galki z oczu, naprawde rewelacja, po zakretach nie polatalem bo na tyle mialem seryjna opone wiec nie chcial mi sie tyl na drodze miescic:D

za to minusem opony jest waga+opory toczenia, wyraznie odczuwalne zmulenie po zalozeniu samego przodu.. opona wazyla z tego co pamietam okolo 2kg wiecej niz normalna

mialem mieszanke miekka, jezdzilem w okolicach 15 stopni bez grzania jakiegos opony