to chyba w formie zartu bylo ... trudno nazwac zdrowo 10 letnie auta z przebiegami ponad 300tys km (zwykle grubo), ktore przy okazji czesto sie psuje i nie pala wcale malo (popytac taksowkarzy) maja kulture pracy zetora, tak tez sie prowadza i kopca, maja zawieszenia niedostosowane do naszych drog. Dodatkowo aby wybrac jedna sensowna sztuke trzeba obejrzec z 50 szrotow. Z plusow to auto bardzo dobrze wykonane w srodku (stad mozna spokojnie cofac przebiegi o xxxx km). Moim zdaniem warte zainteresowanie wylacznie w quattro.
Miałem 3 passaty z silnikiem 1.9 tdi, wersje 110,115,130. Nie dam złego słowa powiedzieć, 130tką na jednej turbinie 330 tysi zrobiłem i wymieniłem profilaktycznie co by mi gdzieś za granicą nie stanął. Z nowszych silników diesla według mnie numer 1.Jakarti - Pon 12 Wrz, 2011 daja rade nawet gdy je skonfrontujemy z autobusem Kamill - Pon 12 Wrz, 2011
Marek23 napisał/a:
pcs napisał/a:
to chyba w formie zartu bylo ... trudno nazwac zdrowo 10 letnie auta z przebiegami ponad 300tys km (zwykle grubo), ktore przy okazji czesto sie psuje i nie pala wcale malo (popytac taksowkarzy) maja kulture pracy zetora, tak tez sie prowadza i kopca, maja zawieszenia niedostosowane do naszych drog. Dodatkowo aby wybrac jedna sensowna sztuke trzeba obejrzec z 50 szrotow. Z plusow to auto bardzo dobrze wykonane w srodku (stad mozna spokojnie cofac przebiegi o xxxx km). Moim zdaniem warte zainteresowanie wylacznie w quattro.
Miałem 3 passaty z silnikiem 1.9 tdi, wersje 110,115,130. Nie dam złego słowa powiedzieć, 130tką na jednej turbinie 330 tysi zrobiłem i wymieniłem profilaktycznie co by mi gdzieś za granicą nie stanął. Z nowszych silników diesla według mnie numer 1.
Jeżeli chodzi o pompowtryski i dół silnika 1,9 to 130 to to samo co 150/160tka , a 115 i w dół to druga grupa silników. Różnice oprocz osprzętu to min natrysk oleju na denka i chyba kuty wał, mocniejsze korby, wieksze zawory, wtryski, łączone z większym sprzęgłem. Wg mnie to ostatnie dobre tdi jakie wychodziły, kupując 2.0tdi najpierw trzeba sie dobrze przygotować teoretycznie zeby nie kupić jakiejś wadliwej serii, chociaz nie wiem czy wogole takie są Silniki na pompie czyli te wcześniejsze 1.9 110 i 90tki to już muzeum, 90% tych aut będzie miło gigantyczny przebieg i cześć 110 problem z łopatkami w turbinie. Przerabiałem 3x TDI od pompy, po przez pompe z kierownicami w turbinie po 1.9 na pompowtrysku i ten ostatni jest najmniej kłopotliwy, dopracowany i ma najlepsza kulturę pracy, co nie znaczy ze pali najmniej.
Nie myślałeś o focusie mk2, szczególnie te poleasingowe wydaja się być dośc dobrze utrzymane, tylko tutaj z wyposazeniem moze być słabo.Bart - Pon 12 Wrz, 2011 dobry temat, dodaję do ulubionych!Maciusiowy - Pon 12 Wrz, 2011