MoRToN - Pon 04 Sty, 2010 no ok ale vat idzie normalnie w rozliczeniu z zakupami jak to jest przy sprzedazy innych towarów, jep ?anjas - Pon 04 Sty, 2010
MoRToN napisał/a:
no ok ale vat idzie normalnie w rozliczeniu z zakupami jak to jest przy sprzedazy innych towarów, jep ?
jeb, podatek tysz.MoRToN - Pon 04 Sty, 2010 Dzieki. Pomuki rozdane.GeKo - Pon 04 Sty, 2010 Gdy kupujesz samochód nowy i zdązy się on zamortyzować, nie jestem pewien ale to chyba 5 lat teraz trwa mniej więcej, to teoretycznie możesz go sprzedać nawet i za tysiąc zł. Jak sie dojebie skarbowy to mówisz że się zuzył wyeksploatował i tyle był wart i chuj im do tego. Z tym że na umowie musi być tysiak.Anonymous - Pon 04 Sty, 2010 Jeszcze jedno ,o czym należy pamiętać,kupując samochód na firmę : "Pełna amortyzacja tylko, gdy auto tańsze niż 20000 euro
Przedsiębiorca, chcący kupić do firmy auto osobowe, musi pamiętać o jego amortyzacji. Jeśli kosztowało więcej niż 20 000 euro, tylko część odpisu będzie kosztem.
Jak pisze Jarosław Piątek w dzisiejszej "Rzeczpospolitej", jeśli cena za auto (pomniejszona o VAT, który można odliczyć) balansuje na granicy 20 000 euro, warto zastanowić się, czy nie kupić trochę tańszego modelu. Limit 20 000 euro przelicza się na złote według kursu średniego NBP z dnia przekazania "MoRToN - Wto 05 Sty, 2010 Tak czytałem o tym. Spoko się łapie w limicie Jacek - Wto 05 Sty, 2010
anjas napisał/a:
Kilka możliwości, nie jestem ekspertem, ale mniej-więcej się orientuję:
1. Kupujesz samochód ciężarowy (z homologacją). Wtedy odliczasz pełny VAT od faktury zakupu oraz cały VAT od kosztów eksploatacji (paliwo itd.). Pozostałe koszty są, kosztami Twojej firmy, więc odliczasz je od przychodu i mniej podatku płacisz.
I to jest najrozsądniesze wyjście kupując auto na firmę
Do tego mozna kupić auto z rocznika 09 i dostać jeszcze parę tysięcy rabatu.
Przerabianie samochodu na ciężarowy to:
tak jak bart podlinkował ale w skrócie
Założenie kraty
Założenie podłokietnika
Przegląd w SKP z uprawnieniami
Zmiany w karcie pojazdu
ogólnie droga krzyżowaMoRToN - Wto 05 Sty, 2010 A jak z kosztami za tą krate i wysztkie przeglądy ? +/- ?Bart - Wto 05 Sty, 2010 to zależy od samochodu, jest szansa że w 1-1.5k się zmieścisz.Jacek - Wto 05 Sty, 2010
bart napisał/a:
to zależy od samochodu, jest szansa że w 1-1.5k się zmieścisz.