To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - EKOCab Taxi

pP - Sob 02 Sty, 2010

juz przekażę koledze..generalnie teraz ma zwiekszać liczbe aut. obecnie jest kolo 30

a moze bysmy zrobili hothatchCAB
4plny za kilometr ale z wrażeniami :D

M - Sob 02 Sty, 2010

proponuje hothatchCAB106 - bo inne hatche sie nie nadadzą.
MarekS3 potwierdzi

PieQt - Nie 03 Sty, 2010

już niedługo ... będzie zabroniony przewóz samochodami zabierającymi mniej niż 6 pasażerów
Greg - Pon 04 Sty, 2010

PieQt napisał/a:
już niedługo ... będzie zabroniony przewóz samochodami zabierającymi mniej niż 6 pasażerów

coo? o_O

Anonymous - Pon 04 Sty, 2010

wg mnie bez sensu .... 1-3zł drożej zapłacisz za np. Taxi Bayer widziałem na okęciu przed chwilą punto ... i kierowca hahah nie wyglądał mi na marka27, ponadto przewóz osob np. w ciągu dnia nie może ciąć pasem na busów :rotfl:
PieQt - Pon 04 Sty, 2010

Greg napisał/a:
PieQt napisał/a:

coo? o_O

przewóz osób to wielki konglomerat prywatnych busów wożących ludzi pomiędzy miastami (pod te same przepisy podchodzą również autobusy), ktoś kilka lat temu wpadł na wyśmienity pomysł, aby z osobówek zrobić przewóz osób, czyli samochodów, które biorą już od 4 pasażerów.

pomiędzy przewozem a taxi są kolosalne różnice - przewóz nie może mieć numeru telefonu na samochodzie (stąd www.6xxxxxx.pl, czy naklejka usunięto na numerze na samochodach sawa), poza tym jest różnica w opodatkowaniu działalności - taryfiarz jest na kasie fiskalnej, a przewóz osób na ryczałcie, co sprowadza się do tego, że mogą wałować US. Aby zostać taryfiarzem trzeba zdać egzamin, aby założyć sobie przewóz osób, wystarczy się zgłosić i założyć działalność - tak w uproszczeniu. kolejna różnica, to w taksówkach są taryfy (dzień, noc, święto) a w przewozie masz tylko długość trasy i czas (stąd bilety w busach i autobusach, ponieważ wiadomo ile będzie kilometrów i ile będzie trwała trasa) - dlatego nielegalne jest wprowadzanie taryf w przewozie. Tak naprawdę powinno być tak:
wsiadam do przewozu w centrum, kupuję bilet na okęcie i wiezie mnie gość starą audi 80 w gazie.

nie chcę namieszać, ale są też różnice w odpowiedzialności za przewożone osoby i mienie.

Poza tym przewóz osób nie ma żadnych uprzywilejowań w mieście, to normalny samochód. Taksówkarze lobbują bardzo mocno, żeby przewóz osób wrócił do pierwotnej formy, czyli przewozu dalekobieżnego (busy).

PiTT - Pon 04 Sty, 2010

to prawda że jak się jest nawalonym to wszystko jedno czym się jedzie, ale jeśli mam zapłacić tyle samo to wolę jednak pojechać mercedesem :D
do tego jest inny problem
swojego czasu często wracałem w nocy z ursynowa po piciu u znajomych, niby nie daleko bo jeszcze na stegny
i zauważyłem że mniej płacę w taksówkach która teoretycznie są droższe o_O
jeździłem merc taxi to płaciłem ok 26-27zl
jechałem dużo tańszą i płaciłem 30+
wniosek taki że ci tańsi bardzo często kantują na km. i tylko się potwierdza że chytry 2 razy traci ;D

M - Pon 04 Sty, 2010

lobby taksówkarzy sie ucieszy
KonradMK - Pon 04 Sty, 2010

strick już zaciera ręce
M - Pon 04 Sty, 2010

uwielbiam te regulacje panstwowe, są takie fantastyczne i potrzebne
PieQt - Pon 04 Sty, 2010

ciekawe co byś mówił, jakbyś był taksówkarzem :p
M - Pon 04 Sty, 2010

Mowilbym "jak jedziesz k.urwo!" albo gadałbym z pasażerami podczas jazdy.
PiTT - Pon 04 Sty, 2010

jest taki mistrz, starszy dziadek
3 pytania i jedziesz za darmo
yebany jest pszemiszcz :D
całą drogę max 40km/h jedzie

M - Pon 04 Sty, 2010

tzn?
KonradMK - Pon 04 Sty, 2010

kojarzę, było o nim w TV, jak chcesz na wileński to mówi "Na pragie nie mogie"