pP - Sob 02 Sty, 2010 juz przekażę koledze..generalnie teraz ma zwiekszać liczbe aut. obecnie jest kolo 30
a moze bysmy zrobili hothatchCAB
4plny za kilometr ale z wrażeniami M - Sob 02 Sty, 2010 proponuje hothatchCAB106 - bo inne hatche sie nie nadadzą.
MarekS3 potwierdziPieQt - Nie 03 Sty, 2010 już niedługo ... będzie zabroniony przewóz samochodami zabierającymi mniej niż 6 pasażerówGreg - Pon 04 Sty, 2010
PieQt napisał/a:
już niedługo ... będzie zabroniony przewóz samochodami zabierającymi mniej niż 6 pasażerów
coo? Anonymous - Pon 04 Sty, 2010 wg mnie bez sensu .... 1-3zł drożej zapłacisz za np. Taxi Bayer widziałem na okęciu przed chwilą punto ... i kierowca hahah nie wyglądał mi na marka27, ponadto przewóz osob np. w ciągu dnia nie może ciąć pasem na busów PieQt - Pon 04 Sty, 2010
Greg napisał/a:
PieQt napisał/a:
już niedługo ... będzie zabroniony przewóz samochodami zabierającymi mniej niż 6 pasażerów
coo?
przewóz osób to wielki konglomerat prywatnych busów wożących ludzi pomiędzy miastami (pod te same przepisy podchodzą również autobusy), ktoś kilka lat temu wpadł na wyśmienity pomysł, aby z osobówek zrobić przewóz osób, czyli samochodów, które biorą już od 4 pasażerów.
pomiędzy przewozem a taxi są kolosalne różnice - przewóz nie może mieć numeru telefonu na samochodzie (stąd www.6xxxxxx.pl, czy naklejka usunięto na numerze na samochodach sawa), poza tym jest różnica w opodatkowaniu działalności - taryfiarz jest na kasie fiskalnej, a przewóz osób na ryczałcie, co sprowadza się do tego, że mogą wałować US. Aby zostać taryfiarzem trzeba zdać egzamin, aby założyć sobie przewóz osób, wystarczy się zgłosić i założyć działalność - tak w uproszczeniu. kolejna różnica, to w taksówkach są taryfy (dzień, noc, święto) a w przewozie masz tylko długość trasy i czas (stąd bilety w busach i autobusach, ponieważ wiadomo ile będzie kilometrów i ile będzie trwała trasa) - dlatego nielegalne jest wprowadzanie taryf w przewozie. Tak naprawdę powinno być tak:
wsiadam do przewozu w centrum, kupuję bilet na okęcie i wiezie mnie gość starą audi 80 w gazie.
nie chcę namieszać, ale są też różnice w odpowiedzialności za przewożone osoby i mienie.
Poza tym przewóz osób nie ma żadnych uprzywilejowań w mieście, to normalny samochód. Taksówkarze lobbują bardzo mocno, żeby przewóz osób wrócił do pierwotnej formy, czyli przewozu dalekobieżnego (busy).PiTT - Pon 04 Sty, 2010 to prawda że jak się jest nawalonym to wszystko jedno czym się jedzie, ale jeśli mam zapłacić tyle samo to wolę jednak pojechać mercedesem
do tego jest inny problem
swojego czasu często wracałem w nocy z ursynowa po piciu u znajomych, niby nie daleko bo jeszcze na stegny
i zauważyłem że mniej płacę w taksówkach która teoretycznie są droższe
jeździłem merc taxi to płaciłem ok 26-27zl
jechałem dużo tańszą i płaciłem 30+
wniosek taki że ci tańsi bardzo często kantują na km. i tylko się potwierdza że chytry 2 razy traci M - Pon 04 Sty, 2010 lobby taksówkarzy sie ucieszyKonradMK - Pon 04 Sty, 2010 strick już zaciera ręceM - Pon 04 Sty, 2010 uwielbiam te regulacje panstwowe, są takie fantastyczne i potrzebnePieQt - Pon 04 Sty, 2010 ciekawe co byś mówił, jakbyś był taksówkarzem M - Pon 04 Sty, 2010 Mowilbym "jak jedziesz k.urwo!" albo gadałbym z pasażerami podczas jazdy.PiTT - Pon 04 Sty, 2010 jest taki mistrz, starszy dziadek
3 pytania i jedziesz za darmo
yebany jest pszemiszcz
całą drogę max 40km/h jedzieM - Pon 04 Sty, 2010 tzn?KonradMK - Pon 04 Sty, 2010 kojarzę, było o nim w TV, jak chcesz na wileński to mówi "Na pragie nie mogie"