No właśnie . Policjanci Mogą przetrzepać cały samochód podczas rutynowej kontroli ?
Jasne ze moga, mi podczas takiej kontroli znalazl telefon ktory kiedys zgubilem.Bad-i - Pią 17 Kwi, 2009
grifin010 napisał/a:
No właśnie . Policjanci Mogą przetrzepać cały samochód podczas rutynowej kontroli ?
z tego co wiem to chyba tylko powierzchownie (tzn moga poprosic o otworzenie bagaznika lub wyjecie czegos ze schowka) - natomiast chyba nie maja prawa zrobic ci osobistej.dzik - Pią 17 Kwi, 2009 Policjant ma prawo do przeprowadzenia kontroli osobistej lub przeglądania zawartości bagażu lub ładunku w przypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przez osobę czynu zabronionego, podjęcia decyzji o zatrzymaniu osoby, a także na rozkaz przełożonego w przypadkach imprez o charakterze masowym.
Podejrzenia to on moze miec zawsze.lenny - Pią 17 Kwi, 2009
dzik napisał/a:
mi podczas takiej kontroli znalazl telefon ktory kiedys zgubilem
dzik napisał/a:
Policjant ma prawo do przeprowadzenia kontroli osobistej lub przeglądania zawartości bagażu lub ładunku w przypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przez osobę czynu zabronionego, podjęcia decyzji o zatrzymaniu osoby, a także na rozkaz przełożonego w przypadkach imprez o charakterze masowym.
zakładam, że cytowałeś z pamięci...
ale jest ameryka...nox - Pią 17 Kwi, 2009
dzik napisał/a:
uzasadnionego podejrzenia
Jak interpretować uzasadnienie co powoduje że jego decyzja jest uzasadniona lub nie kiedy jego argument ma sens a kiedy nie ...
Eh nie moge czytać takich żeczy bo się stresuje irytuje a jeszcze za młody jestem na wrzody dzik - Pią 17 Kwi, 2009
lenny napisał/a:
dzik napisał/a:
Policjant ma prawo do przeprowadzenia kontroli osobistej lub przeglądania zawartości bagażu lub ładunku w przypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przez osobę czynu zabronionego, podjęcia decyzji o zatrzymaniu osoby, a także na rozkaz przełożonego w przypadkach imprez o charakterze masowym.
zakładam, że cytowałeś z pamięci...
ale jest ameryka...
Mysle ze zle to nie jest, w koncu jakies zaufanie do ich decyzji trzeba miec inaczej kazdy by sie paragrafami zaslanial i nic by zrobic nie mogli. Do US to jeszcze daleko, tam nie ma przebacz i za "widzimisie" mocniej mozna po dupie oberwac.
Ktos mi kiedys opowiadal jak do grupki amerykancow podszedl patrol prewencji z jakims trywialnym pytaniem, amerykance nic nie rozumieli ale szybko i sprawnie usytawili sie mordami do sciany i rozlozyli nogi, reakcja psiakow byla
Mnie trzepali raz, psiak byl debilem, strasznie byl na mnie wqrwiony. Sprawdzil IMEI telefonow, jak mu serdecznie podziekowalem za znalezienie zguby to zglupial i zapomnial w jakiej wogole sprawie sie spotkalismy.
Najlepsze bylo to ze pod fotelami wszystko znalazl ale do schowka nie zajrzal dzik - Pią 17 Kwi, 2009
nox napisał/a:
Jak interpretować uzasadnienie co powoduje że jego decyzja jest uzasadniona lub nie kiedy jego argument ma sens a kiedy nie ...
Rok temu w miescie obok podobnym ciemnym samochodem uciekli sprawcy napadu na skup butelek. Wystarczy.rasta - Pią 17 Kwi, 2009 Mnie kiedyś tak przetrzepali, że oprócz fury to nawet zaglądali w skarpetki od butów....Bad-i - Pią 17 Kwi, 2009 dobra ale czy psiarnia moze zagladac w spodnie (chodzi o szczegolowa kontrole osobista) czy tylko poprosic o wyjecie wszytkiego z garderobyAnonymous - Pią 17 Kwi, 2009 Znam Historie gdzie w poszukiwaniu trawki , policja kazała sie rozebrać do majtek 3 kolesiom , ale ile w tym prawdy nie wiem .dzik - Pią 17 Kwi, 2009
Bad-i napisał/a:
dobra ale czy psiarnia moze zagladac w spodnie (chodzi o szczegolowa kontrole osobista) czy tylko poprosic o wyjecie wszytkiego z garderoby
Czynność ta bardzo silnie ingeruje w prawa jednostki i w związku z tym może być podejmowana jedynie w uzasadnionych wypadkach. W wypadku kontroli osobistej osoba, która ma być jej poddana może żądać obecności osoby przybranej (to znaczy wskazanej przez nią osoby) . Taka osoba jest świadkiem kontroli. Uprawnienie to ma zapobiegać próbom fałszowania przebiegu kontroli, np.: przez podrzucenie kontrolowanemu czegoś do bagażu. Kontrola osobista powinna być przeprowadzana, w miarę możliwości, za pośrednictwem osoby tej samej płci, w pomieszczeniu niedostępnym na czas kontroli dla osób postronnych.
Przeglądanie bagażu, bądź ładunku, powinno odbywać się w obecności właściciela, chyba że zwłoka mogłaby spowodować zagrożenie dla życia, zdrowia ludzkiego lub mienia. Sytuacja taka wystąpi na przykład w razie podejrzenia, że w bagażu znajduje się ładunek wybuchowy. W takiej sytuacji policja może otworzyć bagaż pod nieobecność właściciela. Na żądanie osoby kontrolowanej policjant powinien sporządzić protokół. Kontrolowanemu przysługuje prawo złożenia skargi do przełożonego funkcjonariusza, który dokonał sprawdzenia osoby lub bagażu oraz w razie niewłaściwego sposobu przeprowadzenia kontroli - do prokuratora.
http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/11642Anonymous - Pią 17 Kwi, 2009 mnie zatrzymuja czesto, widza przeciez ze gangster jakis jedzie. A mowiac powaznie to z miesiac temu jak wracalem w dresie i kapturze z kosza. Mialem juz ktorys raz kontrole, wszystko przerzucaja, szukaja nawet jakies trawy zeby chociaz cos znalesc, stad te skarpetki, rastamanie Kiedys mi zajrzali do bagara, tam futeral, otwiera, wyjmuje trabke i pyta co to w ogole jest
oba razy sobie zasluzylem sposobem jazdy i chcieli sie przyczepic do czegos albo obejrzec auto. Nie byla to drogowka, zawsze w cywilu. Nie maja radaru wiec kombinuja i sprawdza papiery chociaz. Raz jakis wydzial kryminalny a drugi raz nie spojrzalem ale mordy mieli takie ze nie wiadomo czy policjanci czy zlodzieje.
Najlepsze bylo po tym koszu wlasnie. Sam bym siebie zatrzymal jako czolowego gangstera. Delikatnie zapiepszamy z Rudym, dwa male czarne, ciemne szyby, w srodku dwaj lysi, delikatne tasowanie, wtedy nas zauwazyli, nagle sie zapala zolte i my przyspieszamy w ostatniej chwili przelatujemy (niby chcac ich zgubic). Wtedy oni ryzykujac leca za nami na grubym czerwonym po to zeby sie okazalo ze Rudy nagle odbija w prawo na pelnej bombie, tak ze nie mogli zdarzyc za nim skrecic. Jak to czolowi przestepcy zesmy sie rozdzielili, nie wezmiecie nas zywcem i Rudzielec im zbiegl. One down, one to go. Wiec gonia mnie. Ja tu nagle zwalniam kulturalnie jakby nigdy nic az nagle dojezdzam juz na miejsce skrecajac bez kierunku i dosc szybko w malusienka ciemna uliczke. Goscie sie wkurwili i teraz to wlaczyli koguta. Jak do mnie szedl to widzialem ze trzymal sie za giwere od razu kazal mi wysiasc, prawie krzyczac na mnie, patrzy a ja w totalnym dresie i pierwsze co do niego mowie to ze nie mam ani swoich ani auta dokumentow
na szczescie bylem 40m od mieszkania.
totalnie mi nie wierzyli ze zaraz wyjdzie dziewczyna z dokumentami jak juz przeczytali wszystko i zobaczli ze ok to sie troche wyluzowali i mimochodem na do widzenia slysze: "A ile koni, i czy to zawieszenie to moze zmieniane?"
ale to urzadzenie to moze byc fajne tylko niewiadomo gdzie to schowac... moze w zderzaku..Anonymous - Pią 17 Kwi, 2009
Cytat:
Kontrola osobista powinna być przeprowadzana, w miarę możliwości, za pośrednictwem osoby tej samej płci, w pomieszczeniu niedostępnym na czas kontroli dla osób postronnych.
no ta.......... lenny - Pią 17 Kwi, 2009
dzik napisał/a:
http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/11642
hehehehe:)
powinieneś to wkleić do tematu: ' na jakich innych forach siedzicie'
dziku - dobry jesteś ziom!
ale zgadzam się z Tobą - świadomość społeczna jest baaardzo ważna!!! biore adres do ulubionych!:)Anonymous - Pią 17 Kwi, 2009 no dzik jest dzikiem, wiadomo
ja wlasnie czytam. ciekawe jest to ze mozna zarzadac obecnosci innej osoby przed przeszukaniem..
no i przypomnialo mi sie ze mi kazal kluczyki polozyc na podszybiu co mnie zdziwilo.
Cytat:
Dokonując kontroli policjant ma prawo wydawania poleceń osobom znajdującym się w samochodzie. Policjant ma prawo:
- żądać unieruchomienia silnika (wyjęcie kluczyka ze stacyjki),
- opuszczenia pojazdu lub trzymania rąk w określonym miejscu.