nox - Pon 29 Gru, 2008 ja pstrykam d40 fajny aparacik , myślę że w okolicach 1000zł to dobry jeżeli nie najlepszy wybór z pośród nowych cyfrowych lustrzanekMichał - Pon 29 Gru, 2008 Zastanów się nad tym
canon sx1
może wyrwiesz w tej cenienox - Pon 29 Gru, 2008 nowy to okolice 1600zł mi - Pon 29 Gru, 2008 ...czyli bardzo blisko bardzo zacnego Panasonica G1 (spokojnie - dopiero wszedł i sporo zejdzie z ceny kiedyś...)Anonymous - Pon 29 Gru, 2008 dla mnie takie aparaty z hyperzoomami są nijakie bo ani szlo nie ma jakości ani to kieszonkowe ani lustrzankaAnonymous - Pon 29 Gru, 2008 ja czekam aż to spadnie,
fajna kompaktówka http://www.nikon.pl/produ...5/overview.html
i
fajna też jest Canon PowerShot G10
http://www.dpreview.com/reviews/canong10/page2.aspTomsoN - Pon 29 Gru, 2008 dzięki za wszystkie opinie wbrew pozorom trochę ogarniam temat sprzętu fotografnczego, powalczę jeszcze trochę z czasem i poszukam d80 - za 1,5k można znaleźć fajną używkę.
Ewentualnie poszukam taniego 400d
Kiedyś miałem przez niedługi okres Konice Minolte Dynax 5d, zresztą z aparatami mam często doczynienia
Ale wpierw trzeba pomyśleć nad czymś do upalania Anonymous - Sob 03 Sty, 2009 sorry dopiero przeczytalem. Rzeczywiscie mam α100 czyli ten jeszcze bardziej prostacki. Nie bardzo sie znam i ciagle nie mam jednoznacznej opinii o canonach i nikonach - bawilem sie profesjonalnymi znajomych i bardzo podoba mi sie ich dzwiek robienia zdjecia swojego sonego moge polecic, nic zlego nie robi, jak sie troche poducze to moze kupie kiedys canona albo nikona ale ze wzgledu na szkla, poki co nie zaluje wyboru. powodzenia gaugan - Nie 11 Sty, 2009 ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka
pzdrdzik - Nie 11 Sty, 2009
gaugan napisał/a:
ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka
Bez przesady, ostatniego kita ktory byl kiepski mozna znalezc w starych zestawach (18-55).
Ja do swojego 40D mam kitowe 17-85 i jest lepszy niz opinia o nim.PiTT - Nie 11 Sty, 2009
gaugan napisał/a:
ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka
pzdr
potwierdzam, d90 jest bardzo ok - w dodatku kitowy obiektyw 18-105 zbiera bardzo dobre opinie
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=139
do tego bym zakupił 70-300 + jakiś szeroki jak lubisz -> tutaj polecana jest Tokina 11-16
http://www.optyczne.pl/13...6_mm_f_2.8.htmlWalle - Pon 12 Sty, 2009 kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.
Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.
Dzik - kit to kit PiTT - Pon 12 Sty, 2009
Walle napisał/a:
kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.
Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.
Dzik - kit to kit
heheh
napisałeś na tej samej zasadzie co przykładowo
kupuj Toyote a nie Hondę
myślę że do Nikona jest podobny wybór szkiel i nie wiem czy nawet nie tańszych
ja polecam Nikona, ale co kto woli Walle - Pon 12 Sty, 2009 racja - są canonowcy i nikonowcy. miałem na myśli szkła ori. Są w lepszych cenach. Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie większa rozpiętość ogniskowych.
Ale jak mówisz - co kto lubi.
jak chodzi o low budget możliwości jest wiele.PiTT - Pon 12 Sty, 2009
Walle napisał/a:
Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie .
no ale jest ogromna różnica jasności
24-105 f4 vs28-75 f2.8
a wiadomo, że wszystko f2.8 mocno idzie cenowo w górę