To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Sony A200

nox - Pon 29 Gru, 2008

ja pstrykam d40 fajny aparacik , myślę że w okolicach 1000zł to dobry jeżeli nie najlepszy wybór z pośród nowych cyfrowych lustrzanek
Michał - Pon 29 Gru, 2008

Zastanów się nad tym
canon sx1
może wyrwiesz w tej cenie

nox - Pon 29 Gru, 2008

nowy to okolice 1600zł :)
mi - Pon 29 Gru, 2008

...czyli bardzo blisko bardzo zacnego Panasonica G1 (spokojnie - dopiero wszedł i sporo zejdzie z ceny kiedyś...)
Anonymous - Pon 29 Gru, 2008

dla mnie takie aparaty z hyperzoomami są nijakie bo ani szlo nie ma jakości ani to kieszonkowe ani lustrzanka
Anonymous - Pon 29 Gru, 2008

ja czekam aż to spadnie,
fajna kompaktówka http://www.nikon.pl/produ...5/overview.html
i
fajna też jest Canon PowerShot G10

http://www.dpreview.com/reviews/canong10/page2.asp

TomsoN - Pon 29 Gru, 2008

dzięki za wszystkie opinie ;) wbrew pozorom trochę ogarniam temat sprzętu fotografnczego, powalczę jeszcze trochę z czasem i poszukam d80 - za 1,5k można znaleźć fajną używkę.
Ewentualnie poszukam taniego 400d
Kiedyś miałem przez niedługi okres Konice Minolte Dynax 5d, zresztą z aparatami mam często doczynienia ;)
Ale wpierw trzeba pomyśleć nad czymś do upalania :devil:

Anonymous - Sob 03 Sty, 2009

sorry dopiero przeczytalem. Rzeczywiscie mam α100 czyli ten jeszcze bardziej prostacki. Nie bardzo sie znam i ciagle nie mam jednoznacznej opinii o canonach i nikonach - bawilem sie profesjonalnymi znajomych i bardzo podoba mi sie ich dzwiek robienia zdjecia :) swojego sonego moge polecic, nic zlego nie robi, jak sie troche poducze to moze kupie kiedys canona albo nikona ale ze wzgledu na szkla, poki co nie zaluje wyboru. powodzenia :)
gaugan - Nie 11 Sty, 2009

ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka

pzdr

dzik - Nie 11 Sty, 2009

gaugan napisał/a:
ja poluje teraz na Nikona D90, pierwszy, ktory kreci tez filmy, z tym ze od razu 2 szkla do tego trzeba. plus jest taki, ze te kitowe Nikkory sa dosyc dobre, nie jak w canonach zaslepka

Bez przesady, ostatniego kita ktory byl kiepski mozna znalezc w starych zestawach (18-55).
Ja do swojego 40D mam kitowe 17-85 i jest lepszy niz opinia o nim.

PiTT - Nie 11 Sty, 2009

gaugan napisał/a:

pzdr

potwierdzam, d90 jest bardzo ok - w dodatku kitowy obiektyw 18-105 zbiera bardzo dobre opinie
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=139
do tego bym zakupił 70-300 + jakiś szeroki jak lubisz -> tutaj polecana jest Tokina 11-16
http://www.optyczne.pl/13...6_mm_f_2.8.html

Walle - Pon 12 Sty, 2009

kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.

Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje :devil: ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.

Dzik - kit to kit :ble:

PiTT - Pon 12 Sty, 2009

Walle napisał/a:
kupuj canona jeśli chodzi o cyfrę lustzankę - większy wybór szkieł. Pamiętaj, że kit-owe szkła są zazwyczaj do niczego. Polecam szkła z lepszą trochę jasnością np. Sigmy czy Tamrona, lub jeśli kogos stać serię L Canona.

Jak ktoś nie potrzebuje lustrzanki ( a zazwyczaj nie potrzebuje :devil: ) to niech lepiej kupi coś takiego jak seria G Canona.

Dzik - kit to kit :ble:

heheh
napisałeś na tej samej zasadzie co przykładowo
kupuj Toyote a nie Hondę :rotfl:
myślę że do Nikona jest podobny wybór szkiel i nie wiem czy nawet nie tańszych
ja polecam Nikona, ale co kto woli :]

Walle - Pon 12 Sty, 2009

racja - są canonowcy i nikonowcy. miałem na myśli szkła ori. Są w lepszych cenach. Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie większa rozpiętość ogniskowych.

Ale jak mówisz - co kto lubi.

jak chodzi o low budget możliwości jest wiele.

PiTT - Pon 12 Sty, 2009

Walle napisał/a:
Np. w canonie masz dobre zawodowe prawie szkło 24-105 f4 L za ok. 2900, a w Nikonie szkło podobnej klasy 28-75 f2.8 za 3.500. Jakość bardzo podobna a w Canonie .

no ale jest ogromna różnica jasności
24-105 f4 vs28-75 f2.8
a wiadomo, że wszystko f2.8 mocno idzie cenowo w górę