Loko - Śro 22 Lis, 2006 Hahaha, a już się bałem ze jestem jedyny który nic z tego nie rozumie gaugan - Śro 22 Lis, 2006 oooo, w koncu temat ktory mnie interesuje, bo ciagle te fury i dupy, a to nie moja bajka jak wiecie
w kazdym razie ostatnie 2-3 tygodnie badalem temat tivikow, bo wlasnie kupuje, obejrzalem wszystko chyba co jest w pl i usa dostepne w moim przedziale cenowym. w przyszlym tygodniu kupuje sobie to... http://www.samsung.com/pl...tv/le40s71b.asp
stosunek jakosc/cena na 5+. obraz zyleta i wszystko co mi potrzeba. ale wazna rzecz, w parze z takim tv powinno isc podlaczenie telewizji cyfrowej. na analogu kiepsko to wyglada..
pozdro!DeeS - Śro 22 Lis, 2006 ooo gaugan, wlasnie o tym samym myslalem i prawdopodbnie tez kupie ten model .
[ Dodano: Sro 22 Lis, 2006 ]
pomylka nie ten co podales , tylko model wyzszy a mianowicie
Najpier byl wybor plazma - lcd.
Plazma odpadla bo:
- ma zazwyczaj nizsza rozdzielczosc
- ma duzo wyzsze zuzycie pradu
- wypalaja sie
- paleta wyswietlanych barw
Ten ostatni punkt mnie rozwalil w plazmach. Maja tragicznie mala palete barw, jak ogladamy niebo to widac paski i dithering ktory stosuje tv.
Co do spektrum barw to mierzylem swoj telewizor odpowiednim przyrzadem (mamy dzial zajmujacy sie tym) i PRZEWYZSZA to ktore jest wymagane dla monitorow lcd i wymaganych dla sygnalu pal/secam.
Zrobilem sobie profil dla monitora i mam idealne kolory dla sygnalu z pc'ta
Plazmy maja natywnie teoretycznie lepsza metode uzyskiwania koloru, one dodaja kolory a nie odejmuja od bialego jak lcd. Ale u mnie lcd wygral.
Korzystam z niego jako monitora do kompa, na plazmie by zostaly slady.
Ogaldam tv, jest OK.
WYbralem 32 cale ze wzgledu na maly pokoj, a pozniej z nich wskazali jako najlpszy ten model. Jak malo ktory ma matryce pva.
Nie no proszę cię.... plazma ma małą paletę barw ??, wyższe zużycie pradu ? Skąd te info, chyba że to plazma firmy Szajsung lub jakies badziew starej generacji...
Nie to żebym był jakiś guru w tych sprawach ale swego czasu przed zakupem telewizorka przesiedziałem pół roku na forum www.hdtv.com.pl tam jest kopalnia wiedzy na tego typu tematy.
Mam u siebie plazmę pasikonika 42PV60 i obraz jest genialny ale ...
obie technologie LCD jak i plazma mają swoje wady i zalety. Przed zakupem musisz sobie odpowiedzieć co jest dla Ciebie najważniesze i czego będziesz oglądał najwięcej:
Zalety plazmy:
- Póki co najlepszy obraz z dostepnych technologii a to za sprawą największej palety barw (u mnie 29 miliardów, w LCD-kach do nie dawna było 16,7 mln teraz jest więcej...)
- Rozdzielczość plazmy (mojej 786 432 pikseli (1024 x 768) . Wiem, wiem w LCD jest wyżzsa i co z tego... nie dajmy się zwariować marketingowi , bardzo wysoka rozdzielczość daje lepszy obraz tylko przy bardzo wyskokiej jakości żródle sygnału - odtwarzacze blu ray, telewizja hdtv. Niech ktoś poprosi sprzedawce żeby odpalił zwykłą tv albo DVD na LCD .... dramat :546: i czym wyższaa rozdzielczość tym większy dramat .... Natomiast na plazmie zarówno obraz telewizyjny , DVD jak i hdtv wygląda rewelacyjnie. Wracając jeszcze do wysokiej rozdzielczości (sztandarowego parametru LCD ) przy materiale wyskokiej rozdzielczości przy plazmie 42" lub 50" - powyżej 2 metrów nie jesteśmy wstanie już odróznić czy obraz wyśiwetlany jest w rozdzielczośąci 1080p czy 720 p .. w jednym i drugim przypadku jakość jest już tak doskonała że ludzkie oko nie jest już w stanie wychwycić różnic a weźmy pod uwagę ze przeważnie mamy ustawiony telewizor 3 - 4 metry od punktu z którego oglądamy.... na motyla noga nam rozdzielczość 1000000 x 900000 punktów jak tego nie zobaczymy ? Marketing .. to samo z aparatami cyfowymi .. komórki mają 10 Mega pixeli, jakiś absurd... (kto by sobie zawracał głowę obiektywm) jeżeli ktoś nie robi odbitek powyżej A4 to profi lustrzankami cyfrowymi 6-8 Mpix zrobimy super zdjęcia
- Płynnośc obrazu - ile razy czytałem na forum hdtv że przy szybkich akcjach obraz na LCD smuzy i rozmywa elementy (ale przy gorszym sygnale) Kanały sportowe , piłka nożna, tenis czasami nie widać szybko lecącej piłki albo przy filmach akcji w których postacie szybko się przemieszczają itp niektóre elementy twarzy nie nadążały za resztą facjaty
- podświetlenie panelu w LCD powoduje że czerń świeci.... pixele nie świecą same z siebie tylko cały poanel podświetlony jest jarzeniówką jeśli oglądał ktoś film na LCD w zupełnej ciemności to będzie wiedzial o co kaman.... w LCD po prostu czerń świeci . Wchodząca technologia oled w LCD powinna to rozwiązać. W plazmie kazdy pixel jest podświetlany niezależnie.... czarne pixele są po prostu wygaszone stąd lepszy kontrast w cemnych pomieszczeniach. Tylko świecące pixele pobierają energię stąd też i zużywają mniej prądu przy tej samej wielkości matrycy. (sprawdzone przez użytkowników)
Wady plazmy:
- wypalanie panelu przy oglądaniu wysokokontrastowego stałego obrazu przez dłuższy czas (to zalezy od firmy w Panasoniku jest z tym dobrze, nigdy mi się nic nie wypaliło to nie znaczy że nic takiego zdarzyć się nie może. W takim przypadku nie nadaje się jako zamiennik monitora do PC'ta)
- mniejsza jasnośc niż LCD - w jasnych pomieszczeniach LCD rulez i tyle !
- refleksy świetlne pojawiajace się w przypadku plazmy. Stosowane szkło którym przykrywa się panel do zwiększenia kontrastu niestety dość dobrze odbija światło.
Wnioski:
- jezeli masz małe lub mocno nasłonecznione pomieszczenie, oglądasz jednen kanał godzinami bez przełączania gdzie wyświetlasne są stałe loga (np TVN Turbo) to telewizor < LCD 32" jest dla ciebie. Powyżej 32 " jakość obrazu z kablówki może draznić....
- jeżeli nie siedzisz po kilka godzin na dobę przy jednym kanale a dodatkowo wieczorami chcesz oglądać filmy na dużym ekranie w świetnej jakości - to plazma bedzie dobrym wyborem
ufff chyba starczy Loko - Pią 24 Lis, 2006 JA wogóle nie znam się na temacie, ale spotkałem się z opinią że plazma wogóle ni epowinna już być produkowana.
Najpierw wyszły plazmy i firmy wydały na to grube pieniadze, ale szybko po tym przyszło lcd i na dobrą sprawe wtedy plazma powinna zniknąć, ale że firmy wywaliły kupe kasy to na siłe chciały zarobić cokolwiek na plazmach GOKART - Pią 24 Lis, 2006 Plazmę pogrzebano już dawno temu przez firmy które zainwestowały wszysto w LCD własnie ale jak widać ma się świetnie a to dlatego że dobry produkt sam się obroni.
To takie polskie podejście, jak z motoryzacją. Duży silnik dużo pali a mały silnik jest słaby
Jak ktoś przymierza się do zakupu i chce dowiedzieć się naprawdę coś rzeczowego na temat to polecam wątek:
http://www.hdtv.com.pl/fo...t=5355&page=102
Jedna z ostatnich z szerego opinii o plazmie w tym wątku:
Cytat:
Witam przeglądam to forum od mniejwięcej roku i dlatego kupiłem ten telewizor. Jestem bardzo zadowolony z wyboru nie ma mowy o jakichs duszkach, powidokach. Ale najważniejszy jest obraz z tego co odbieram,a mam CP. Czasami na TVN czy polsacie zastanawiam się czy może byc lepszy obraz z HDTV z N-ki. No własnie często sobie chodzę do MM w Szczecinie oglądać nowe tv i ostatnio pojawił się panel reklamowy z dykty z N-boxem który obsługiwał telewizor Sony. Niestety Discovery HD przy dynamicznych ruchach w Pustyni i w Puszczy pokazywał dla mnie nie do przyjecia wady telewizorów LCD. Były to wypasione telewizory z najwyzszej półki z pełnym HD i wyswietlały podczas ruchu kwadraciki . Najlepsze LCD klękaja na kolana przed plazmą. A myslałem że nowe panele sobie z tym poradzą Kto nie widział kolorów w PV4260E ten nie wie co to jest kolor
Ja nikogo nie namawiam na siłę, kupujcie sobie LCD niech służą jak najlepiej. Technologia LCD jest najpopularniejsza bo najbardziej dostepna i tania w produkcji (jest mnóstwo klonów chińskich i takie tam) ale nadal jest intensywnie rozwinana.
Tak czy inaczej ani LCD ani plazma nie ma przyszłości. Pogodzi ją technologia bodajże SED...Anonymous - Pią 24 Lis, 2006 dobrze gada!
a tak z ciekawosci to technologia plazmowa byla juz znana w 70tych latach, mieli takie male pierdy kilka na kilka pikseli i cos sobie na nich wyswietlali ale napewno nie tv,
obie technologie LCD jak i plazma mają swoje wady i zalety. Przed zakupem musisz sobie odpowiedzieć co jest dla Ciebie najważniesze i czego będziesz oglądał najwięcej:
Zalety plazmy:
- Póki co najlepszy obraz z dostepnych technologii a to za sprawą największej palety barw (u mnie 29 miliardów, w LCD-kach do nie dawna było 16,7 mln teraz jest więcej...)
I wlasnie dales sie nabrac marketingowi
To czy 16mln czy 29 miliardow to jeden pies, moj lcd ma naklejke 12 miliardow
Ludzkie oko nie jest w stanie odroznic.
A wlasnie takie plazmy z naklejka "miliary kolorow" nie radza sobie na przejsciach tonalnych.
Naprawde znam jednego wlasciciela duzej plazmy ktorego to wqr**wia strasznie.
Tego nie widac do momentu jak sie nie zwroci uwagi, pozniej wkurza.
Niebo to kolorowe paski.
Moze to zalezec od modelu owszem, ale wiekszosc co widzialem ma ten blad.
GOKART napisał/a:
- Rozdzielczość plazmy (mojej 786 432 pikseli (1024 x 768) . Wiem, wiem w LCD jest wyżzsa i co z tego... nie dajmy się zwariować marketingowi , bardzo wysoka rozdzielczość daje lepszy obraz tylko przy bardzo wyskokiej jakości żródle sygnału - odtwarzacze blu ray, telewizja hdtv. Niech ktoś poprosi sprzedawce żeby odpalił zwykłą tv albo DVD na LCD .... dramat :546: i czym wyższaa rozdzielczość tym większy dramat .... Natomiast na plazmie zarówno obraz telewizyjny , DVD jak i hdtv wygląda rewelacyjnie. Wracając jeszcze do wysokiej rozdzielczości (sztandarowego parametru LCD ) przy materiale wyskokiej rozdzielczości przy plazmie 42" lub 50" - powyżej 2 metrów nie jesteśmy wstanie już odróznić czy obraz wyśiwetlany jest w rozdzielczośąci 1080p czy 720 p .. w jednym i drugim przypadku jakość jest już tak doskonała że ludzkie oko nie jest już w stanie wychwycić różnic a weźmy pod uwagę ze przeważnie mamy ustawiony telewizor 3 - 4 metry od punktu z którego oglądamy.... na motyla noga nam rozdzielczość 1000000 x 900000 punktów jak tego nie zobaczymy ? Marketing .. to samo z aparatami cyfowymi .. komórki mają 10 Mega pixeli, jakiś absurd... (kto by sobie zawracał głowę obiektywm) jeżeli ktoś nie robi odbitek powyżej A4 to profi lustrzankami cyfrowymi 6-8 Mpix zrobimy super zdjęcia
I tutaj jestes w bledzie, pomiedzy 1080p a 720p jest roznica, widac ja szczegolnie na wiekszych ekranach. Pomijam ze do prayc przy kompie rozdzielczosc full hd i 42 cale to bajka
Wieksza rozdzielosc nie oznacza gorszego obrazu na standardowej telewizji, wrecz przeciwnie. Im wieksza rozdzielczosc tym mechanizmy interpolacji maja wieksze pole do popisu.
Ogladam zwykle kanaly na LCD i jest ok, poprostu widac jak sygnal PAL jest zacofany i tyle.
Widac na LCD lepiej gdyz maja one "ostrzejszy" obraz.
A HDTV mamy juz w domach, blu-ray to kwestia miesiecy.
GOKART napisał/a:
- Płynnośc obrazu - ile razy czytałem na forum hdtv że przy szybkich akcjach obraz na LCD smuzy i rozmywa elementy (ale przy gorszym sygnale) Kanały sportowe , piłka nożna, tenis czasami nie widać szybko lecącej piłki albo przy filmach akcji w których postacie szybko się przemieszczają itp niektóre elementy twarzy nie nadążały za resztą facjaty
Zalezy od matrycy, moj nie smuzy
GOKART napisał/a:
- podświetlenie panelu w LCD powoduje że czerń świeci.... pixele nie świecą same z siebie tylko cały poanel podświetlony jest jarzeniówką jeśli oglądał ktoś film na LCD w zupełnej ciemności to będzie wiedzial o co kaman.... w LCD po prostu czerń świeci . Wchodząca technologia oled w LCD powinna to rozwiązać. W plazmie kazdy pixel jest podświetlany niezależnie.... czarne pixele są po prostu wygaszone stąd lepszy kontrast w cemnych pomieszczeniach. Tylko świecące pixele pobierają energię stąd też i zużywają mniej prądu przy tej samej wielkości matrycy. (sprawdzone przez użytkowników)
Racje, glowna wada lcd to swiecace czarne kolory.
Na szczescie jak jest ciemno i zmniejsze podswietlenie to tego nie widac.
Pobor pradu, hmm, plazmy podaja 2x wieksze zuzycie od lcd srednio.
Niektore plazmy potrafia narobic halasu... wentylatorem.
GOKART napisał/a:
Wady plazmy:
- wypalanie panelu przy oglądaniu wysokokontrastowego stałego obrazu przez dłuższy czas (to zalezy od firmy w Panasoniku jest z tym dobrze, nigdy mi się nic nie wypaliło to nie znaczy że nic takiego zdarzyć się nie może. W takim przypadku nie nadaje się jako zamiennik monitora do PC'ta)
- mniejsza jasnośc niż LCD - w jasnych pomieszczeniach LCD rulez i tyle !
- refleksy świetlne pojawiajace się w przypadku plazmy. Stosowane szkło którym przykrywa się panel do zwiększenia kontrastu niestety dość dobrze odbija światło.
Wnioski:
- jezeli masz małe lub mocno nasłonecznione pomieszczenie, oglądasz jednen kanał godzinami bez przełączania gdzie wyświetlasne są stałe loga (np TVN Turbo) to telewizor < LCD 32" jest dla ciebie. Powyżej 32 " jakość obrazu z kablówki może draznić....
- jeżeli nie siedzisz po kilka godzin na dobę przy jednym kanale a dodatkowo wieczorami chcesz oglądać filmy na dużym ekranie w świetnej jakości - to plazma bedzie dobrym wyborem
ufff chyba starczy
Zgadzam sie z tym ze pogodzi nas SED lub cos innego co bedzie na zasadzie addytywnej.
Ja powiem tak, gdyby ktos mi pokazal plazme ktora:
- ma full hd (w koncu zrobili)
- nie wypala sie, a niestety u mnie godzinami moze leciec "tvn"
- ma ostry obraz, dobry do pracy na pc
- ma prawdziwie podane kolory, bez sciemy i widocznych bledow
to wybralbym plazme zamiast lcdGOKART - Sob 25 Lis, 2006 [quote="dzik"]
GOKART napisał/a:
Zalety plazmy:
I wlasnie dales sie nabrac marketingowi
To czy 16mln czy 29 miliardow to jeden pies, moj lcd ma naklejke 12 miliardow
Ludzkie oko nie jest w stanie odroznic.
A wlasnie takie plazmy z naklejka "miliary kolorow" nie radza sobie na przejsciach tonalnych.
Naprawde znam jednego wlasciciela duzej plazmy ktorego to wqr**wia strasznie.
Tego nie widac do momentu jak sie nie zwroci uwagi, pozniej wkurza.
Niebo to kolorowe paski.
Moze to zalezec od modelu owszem, ale wiekszosc co widzialem ma ten blad.
Nie wiem czy ciągnąć tą dyskusję dalej ... bez sensu, momentami wypisujesz fikcje tylko po to żeby postawić na swoim. Nie lubię takich dyskusji , żadnej merytoryki, demagogia i argumenty które mają sie nijak do rzeczywistości.
Po pierwsze - odnośnie ilości kolorów na LCD.
Do końca 2005 roku praktycznie na naszym rynku nie było zadnego LCD z ilością barw powyżej 16, 7 milionów, no chyba że producenci chcieli sami sobie strzelić bramkę i zaniżali te wartości Napisałem że w tym kierunku zrobiono postep i obecnie możliwe jest więcej , nie wiem nie śledzę tego i nie zaglądam na naklejki... przeważnie porównuję obraz.
W tym czasie plazmy miały paletę 8 miliardów a zaraz na początku 2006 roku wyszły modele z matrycą 9 generacji z paletą 29 miliardów. Nigdy nie zobaczyłem zadnego ditheringu ani kiepskich przejść tonalnych w przeciwieństwie do LCD. Obraz jest fantastyczny z każego źrodła. Oczywiście na PAL' u jest gorszy niż z lepszych żródeł typu DVD, materiał HD . Nie wiem ale czepiłeś się tego swojego znajmoego jak by to była wyrocznia . Moze być wiele powodów kiepskiego obrazu: rodzaj podłączenia, jakimi przewodami został podłączony TV do źródła itp etc.
Może to być także wina starego modelu. Jeżeli porównujemy technologie to umówmy się ze porównujemy modele z tego samego okresu o podobnej przekątnej. Jezeli Twoje zarzuty tyczą się 2 letniej plazy o przekątnej 50 " to odnieś ten obraz także do odbiornika LCD o przekątnej 50"z tego samego okresu ... a nie najnoweszego modelu z przed 5 miesięcy o przekoatnej 32 " inaczej bedziesz błądził dalej.
Teraz temat rozdzielczości... napisz z jakiej odległości widać tą róznicę pomiedzy 1080 P a 720 P ? przy jakiej przekątnej ekranu ? Przy 50" plazmie w rozdzielczości 720p stałem około 1 metra i obraz był absolutnie doskonały. Róznica bedzie zauważalna z bardzo bliskiej odległości ale na Boga kto uzywa tak dużego ekranu jako monitora do PC siedząc od niego parenascie cm .... Oczywiście nie zamierzam nikomu wmawiać ze plazma nadaję że jako zamiennik monitora LCD. Nie nie nadaje się, do tego dużo lepszy bedzie telewizor w technolgi LCD.
Cytat:
Wieksza rozdzielosc nie oznacza gorszego obrazu na standardowej telewizji, wrecz przeciwnie. Im wieksza rozdzielczosc tym mechanizmy interpolacji maja wieksze pole do popisu.
piękna teoria ale nie prawdziwa, teoretycznie powinno to tak działać ale nie działa... obraz telewizyjny na ekrenach LCD to kasza , sorry jeżeli takie "ziarno" nikogo nie razi przy rozmiarze 42 lub 50 cali i tego nie zauważa to już na pewno nie odróżni sygnału 720p od 1080 p ...
Cytat:
Ogladam zwykle kanaly na LCD i jest ok, poprostu widac jak sygnal PAL jest zacofany i tyle.
Widac na LCD lepiej gdyz maja one "ostrzejszy" obraz.
A HDTV mamy juz w domach, blu-ray to kwestia miesiecy.
A teraz zwalasz winę że kiepski obraz na LCD to w sumie nie wina LCD tylko przestarzałego sygnału PAL a przyszłość jest w telewizji HDTV i odtwarzaczach blu-ray.A co to za argument ? kupując TV za 5-8 tys, klient oczekuje absolutnie doskonalego obrazu i to się liczy . HDTV wchodzi ale odtwarzacze blu ray póki co kosztują od 5000 tys w zwyż. W czasach kiedy telewizja HDTV bedzie nadawana przez wszystkie stacje a odtwarzacze blu-ray od HD-DVD beda w dostepnych cenach wtedy bedą rządziły już telewizorki w technologi SED
Kupującym polecam przejść się do sklepu i nie wierzyć we wszystko co piszą na naklejkach tylko popatrzeć sobie na obraz (zwracajcie tylko uwage czym sprzęty są podłączone do źródla i co stanowi te źródło) . W Media czasmi załączają obraz telewizyjny na LCD'kach (zauwazyłem ze tylko na tych mniejszych <32") i obraz jest booosssski na DVD nie wiele lepiej . Nie wspominam nic o kątach widzenia bo tutaj też jest gorzej od plazmy. Jest coraz lepiej ale i nie do końca.Anonymous - Sob 25 Lis, 2006 panowie, temat tej dyskusji przewija na necie sie czesto,
ja bym podsumowal go tak
kazdy ma swoje potrzeby ktorymi kieruje sie przy wyborze technologii
sa tam wady i zalety nie bede ich pisal jeszcze raz
osobiscie rozpatrujac kategoriami czy wybral bym plasme czy lcd dla sameo obrazu to wybor jest prosty plazma,
ale
biorac poprawke na to iz roznice te zaczynaja w obu technologiach zacierac sie a roznica w cenie obu technologi jest nadal wyrazna wiec wybral bym lcd
na problem wyboru technologii nalezy spojrzec jeszcze z innego punktu,
gdzies madrzy ludzie na swiecie wyliczyli ze obecny ped konsumenta w poszukiwaniu nowych produktow oraz szybkosc wprowadzanych technologii nabiera rozpedu, wynikiem czego kiedys kupowalo sie niewazne gdzie usa czy Polska, telewizor ktory starczal na 15-20 lat az sie nie popsul,
obeznie zjawisko zmienia sie i telewizowy zaczynaja sie srednio "wymieniac" co okolo 5lat
wiec biorac rowniez poprawke na to wybral bym rowniez lcd bo jezeli mialbym wymienic sobie tel za 5lat to lcd dostalo by po dupie sporo mniej niz plazma Michał - Sob 25 Lis, 2006
Cytat:
Loko ma racje, moze jest poprostu tak ze LCD ma swoje plusy a PLAZMA ma swoje plusy. Gokart , wybrał to co dla niego jest najlepsze i jest z tego zadowolony i tego broni, normalna sprawa. Tak samo Dzik. Wydaje mi sie ze lepiej by było jakbyście np: powklejali jakies linki , lub odrazu testy LCD vs PLAZMA i razem bysmy poczytali co i jak . Nie ma sie o co spierać panowie. Naprawde. Rozumiem i dzika i gokarta , thats itGOKART - Sob 25 Lis, 2006 [quote="Michał"]
Cytat:
to jak to wszystko rozumiem i dobrze wiem że obie technologie mają swoje plusy i minusy tylko nie lubie jak ktoś przekonuje wszystkich do swoich racji podpierając się argumentami wyssanymi z palca. Pamiętajmy że Dzik wybrał swój telewizor w dużej mierze także jako zamiennik monitora do PC'ta a to także zmienia postać rzeczy. Myslę że u przeciętnego kupującego proporcje czasu jakie bedzie spędzał przed tv kształtują się nastepująco:
50-70 % czasu - ogladanie stacji telewizyjnych
20-40 % czasu bedą stanowiły filmy DVD, w przyszości blu-ray etc itp
10-20% czasu granie na konsoli gier, komputera itp
i przy takim rozdziale czasu wybór nie jest już tak jednoznaczy jakby sugerował Dzik
Demonizowaniem wypalania plazmy tez jest gruba przesada. Jak do tej pory na ekranie nie pojawiły mi się żadne duszki, zwidy i inne zjawy nic się nie wypaliło choć zdarzyło mi się zasnąć przed tv i w kółko leciał jakis program. Żywotność obecnych plazm jest taka sama jak LCD , no chyba że prowónujemy stare generacje ale to bez sensu, przeciez nikogo nie interesują stare telewizory. Nie wiem jak obcnie kształtują się ceny ale za fajną plazmę Panasa 42" 1024x768 w marcu tego roku dałem 6 kPLN więc ceny odpowiadających mu rozmiarom LCD były porównywalne albo wyzsze.
Odnoiśnie porównania jakości obrazów na podstawie zdjęć - nie jest to najszczęśliwszy pomysł bo statyczne zdjęcia to jedno a obraz w ruchu to drugie a to drugie własnie pokaże niuanse i przewagę jednej technologii nad drugą.
Tak czy inaczej do 32" brał bym LCD, do użwyania jako monitor brałbym LCD, do nasłonecznionych i jasnych pomieszcseń brałbym LCD , do wszystkiego innego plazma wydaje się dobrym rozwiązaniem.Michał - Sob 25 Lis, 2006 no wlasnie, to tak jest jak napisałeś.Zależne w jaki sposob bedziemy uzywać , to to wlasnie wybikerzemy. :564:dzik - Sob 25 Lis, 2006 Gokard, widze ze dalej swoje
Kolory: wali mnie czy producent pisze na naklejce 16 milionow czy xx miliardow. Ja nie widze roznicy a graficy zajmujacy sie kolorem zyja z paleta 24bit i im nie przeszkadza
Jak wybieralem TV to pierwsze kryterium byla jakosc obrazu TV, u mnie LCD wygral.
Nie jeden model mial niestety klopoty z kolorami. To ze doskonale radzi sobie z pc'tem to dodatkowy plus. Jakbys byl z wawki to poszlibysmy na piffko a pozniej ogladac telewizory :564:
Ja kupowalem telewizor na jakies 5lat, w tym czasie HD sie rozwinie wiec jestem dobrej mysli
Filmy w HD leca na torrencie w duzych ilosciach juz
Puszczam je sobie z pc'ta i szczeka opada, musze tylko procek zmienic bo sie nie wyrabia
Podsumowanie mam takie, jesli faktycznie najnowsze plazmy nie maja klopotow z kolorami i 50" full HD bedzie w rozsadnej kasie to sobie taki sprawie bo maja owszem przyjemniejszy obraz. Wada LCD'ka jest to ze jest jednak zbyt ostry i obraz jest bardziej "plastikowy".
CRT mialy wiele zajebistych cech:
- czarn i kolory
- brak natywnej jedynej wlasciwej rozdzielczosci
Mialem przyjemnosc ogladac material HD na jakims studyjnym telewizorze CRT ale z rozdzielczoscia 1080p, przebija plazme i LCD.
Nie wiem co to byl za model, ale mial okolo 30" i byl zabudowany w scianie.
P.S. Co do opinii z hdtv.com.pl to mam je w glebokim powazaniu, serio. Jak czytam posty niektorych "specow" to rece opadaja. Jesli ktos wierzy ze drozszy kabel cyfrowy daje lepsze kolory to ja wymiekam.