To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

pcs - Pią 15 Lut, 2013

Oczywiscie, ze mozesz Macku, jesli jest do tego wskazanie nawet w nocy i weekendy DPL/ NPL jest za free. Jak chcesz zeby przyjechal bo Ci sie po prostu nie chce dupy ruszyc z dzieckiem to bulisz.

Mowiac, ze w "prywatnej" opiece medycznej mozesz zamowic wizyte lekarza i placisz za to 100zl na miesiac nie masz swiadomosci ze to jest pierwsza pomoc, na żenującym poziomie medycznym zreszta, a prawdziwa sluzba zdrowia za gruba kase jest nadal panstwowa w 100% i za nia sie placi kupe kasy. Tam 1 procedura medyczna potrafi kosztowac 150tys. PLN.

Porozmawiaj sobie z kims w wolnosciowej USA, kto ma rodzine z dziecmi ile kasy buli na porządny pension fund, na ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie dzieci (i oba z opieka stomatologiczna), ile buli za edukacje tychże, ile ma urlopu i jakie sa zasady jego wykorzystania etc. a Twoje 1500 zlotych miesiecznie podatku to bedzie smiech na sali przy socjalu z którego korzystasz.

M - Pią 15 Lut, 2013

pcs napisał/a:
Oczywiscie, ze mozesz Macku, jesli jest do tego wskazanie nawet w nocy i weekendy DPL/ NPL jest za free. Jak chcesz zeby przyjechal bo Ci sie po prostu nie chce dupy ruszyc z dzieckiem to bulisz.

To nie chodzi o lenistwo tylko o dobro dzieciaka i nie taszczenie go po x przychodniach czy oddziałach szpitala. Dla mnie to jest normalne.

pcs napisał/a:
Porozmawiaj sobie z kims w wolnosciowej USA, kto ma rodzine z dziecmi ile kasy buli na porządny pension fund, na ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie dzieci (i oba z opieka stomatologiczna), ile buli za edukacje tychże, ile ma urlopu i jakie sa zasady jego wykorzystania etc.

Rozmawiałem i rozmawiam. Jak chcesz żyć to musisz za to płacić. Chociaż może stany nie są w tej chwili na to dobrym przykładem.

pcs napisał/a:
Twoje 1500 zlotych miesiecznie podatku to bedzie smiech na sali przy socjalu z którego korzystasz.

Tak jasne, powinienem być jeszcze wdzięczny Państwu że żyję. Paweł myslisz że państwo kreuje gdzies tam wyższy poziom świadczeń niż mogłby wynikać z wpłaconych przez nas pieniędzy? Przecież to jest bzdura i jest kompletnie odwrotnie. Kasa wycieka przy przekrętach gdzie tylko się da.

pcs - Pią 15 Lut, 2013

no wlasnie kreuje bo sie zadluza, w pewnym sensie kradna lekarze (bo maja za duze stawki np. kardiolochirurdzy), policjanci (bo ida na emeryture po 15 latach), wojskowi (jak policjanci), nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy), urzednicy (bo sa malo wydajni), ksieza (bo nie placa podatku), politycy (bo gowno robia i zatrudniaja rodziny), zwiazkowcy bo sztucznie zawyzaja koszty pracy w Panstwowych spolkach i urzedach i stad jest dziura budzetowa a nie z "przekretow" w Twoim rozumieniu bo milion czy nawet 10 milionow lapowki to jest nic w budzecie.
dzik - Pią 15 Lut, 2013

M napisał/a:

Ja nigdy nie musiałem mieć operacji, ale moge mieć.
To samo z twoim OC, po to cały czas płacisz żeby w złej chwili nie wisieć komuś 500 000PLN za skasowanie czyjegoś luksusowego samochodu(może i niechccący) a drugie tyle na koszty jego leczenia. Może to się zdarzyć jak będziesz starym dziadkiem i nie ogarniesz samochodu.
To samo z chorowaniem, możesz teraz potrzebować operacji wyrostka ale możesz też na starość potrzebować operacji np usunięcia guza czy czegoś tam.
Prościej nie potrafię.

Myślisz że nie ogarniam jak działa OC? ;D

262 to dzisiejsza stawka NFZ-towa, to wystarczy na średnio zaawansowany pakiet ubezpieczenia zdrowotnego dla osób w naszym wieku, myślę że stawka dla nas za 20lat gdyby się jeszcze złożyło że mamy jakieś obciążenia przez choroby w rodzinie i robi się lekko 500PLN. A czy to gwarantuje wysoką opiekę? Nie. Korzystam z wizyt przez ubezpieczenie które mam z firmy i daleko do ideału.

M napisał/a:

Piotrek, znam Ciebie na tyle zeby wiedziec ze gdy za coś płacisz i jest nie tak to z.jebiesz sprzedawcę/usługodawcę do ziemi. Tutaj też słono płacisz a czujesz sie wdzięczny. To jest złudne poczucie opiekuńczości państwa, wydaje Ci się że masz to gratis a tak naprawdę wydajesz dużo.

To prawda, nie dam sobie gówna wcisnąć ale jednocześnie też nie oczekuje leksusa w salonie dacii. Ubezpieczenie dobrowolne nigdy nie ustąpi i musiałbyś je płacić na bezrobociu czy emeryturze.
Uważam że stawka za NFZ nie jest wysoka, przykład który gdzieś czytałem jak wygląda to np w US.
http://www.youtube.com/wa...d&v=kfWQhK5IGkI

M napisał/a:

Piotrek, po raz kolejny twierdzę że za te same pieniądze sektor prywatny ogarnie to dużo lepiej niż państwówka.
Nie deprecjonuję tego że jestescie zadowoleni i że ta obsługa jest coraz lepsza - cieszę się naprawdę.

Ja widzę że dobrze wpływa rozliczenia NFZ za usługę.

M napisał/a:

Jeszcze ostatnie - czy możecie do dzidzi zamówić wizytę domową tego samego dnia od swojego pediatry?
(to żadne podchwytliwe pytanie - pytam bo nie wiem, może już się to zmieniło) w prywatnej można i nie kosztuje to kosmosu.

Nie wiem, ale tą przychodnię polecam. Jak mnie jakieś cholerstwo dopadło w zeszłym roku i ledwo oddychałem to terminy otrzymałem takie:
- NFZ - kasprowicza (2tyg) - to już w tym czasie sam wyzdrowieję
- ubezpieczenie prywatne, 3 dni - "jest sezon"
- NFZ - kleczewska, od ręki

dzik - Pią 15 Lut, 2013

pcs napisał/a:
no wlasnie kreuje bo sie zadluza, w pewnym sensie kradna lekarze (bo maja za duze stawki np. kardiolochirurdzy), policjanci (bo ida na emeryture po 15 latach), wojskowi (jak policjanci), nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy), urzednicy (bo sa malo wydajni), ksieza (bo nie placa podatku), politycy (bo gowno robia i zatrudniaja rodziny), zwiazkowcy bo sztucznie zawyzaja koszty pracy w Panstwowych spolkach i urzedach i stad jest dziura budzetowa a nie z "przekretow" w Twoim rozumieniu bo milion czy nawet 10 milionow lapowki to jest nic w budzecie.

+1000

GeKo - Pią 15 Lut, 2013

pcs napisał/a:
nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy),

Trochę przegiąłeś.
Zapomniałeś o rzeczach takich jak przygotowanie do zajęć czy sprawdzanie klasówek itd. Zarobki raczej tam nie powalają a po 15 latach nikt nie idzie na emeryture.

M - Pią 15 Lut, 2013

dzik napisał/a:
pcs napisał/a:

+1000

To jest co innego Paweł, to jest pokłosie komuny i jeszcze większy powód żeby każdy sobie sam płacił za swoje a nie za czyjeś.
Zgadzam się z tym że to jest złe ale to jest argument potwierdzający to o czym pisze od początku - czyli że aparat państwa jest przerośnięty i jest rakiem dla rozwoju pkb i zamożności zwyklych ludzi jak my.
Dziekuję że to napisałeś.

pcs - Pią 15 Lut, 2013

GeKo napisał/a:
pcs napisał/a:
nauczyciele (Ci szczególnie bo maja krótkie godziny pracy i długie wczasy),

Trochę przegiąłeś.
Zapomniałeś o rzeczach takich jak przygotowanie do zajęć czy sprawdzanie klasówek itd. Zarobki raczej tam nie powalają a po 15 latach nikt nie idzie na emeryturę.

nie przegiąłem, socjal maja masywny wymieniłem przykłady, przywilejów maja w huj więcej (2 razy w historii mogą np. iść na roczny urlop płatny) , urlop maja w huj długi, a góra 5% nauczycieli poświeca pozostałe 22 godziny tygodniowo z etatu na prace w domu i douczanie sie.

Zapomniałem jeszcze o rolasach, świętych krowach podatkowych i KRUSowych.

M - Pią 15 Lut, 2013

pcs napisał/a:
Zapomniałem jeszcze o rolasach, świętych krowach podatkowych i KRUSowych.

No dobra, co możemy z tym zrobić? jakas sensowna partia na horyzoncie się pojawia?
Pisałem o http://db.org.pl/
To co aktualnie jest w sejmie nadaje się tylko na śmietnik.

pcs - Pią 15 Lut, 2013

Nic, mozesz sie dostosowac albo zarabiac na tyle duzo wlasnymi silami, zeby miec w dupie podatki, dbac o rodzine i wszczepiac dzieciom pozytywne wartosci, zwracac uwage znajomym i rodzinie, ktora wlasnie ojebala panstwo na lewe zwolnienie, zasilek, niezaplacilo podatku, sciagnelo w szkole etc.

I jeszcze cos waznego, nasze spoleczenstwo musialoby przyjac mentalnosc protestancka, gdzie ciezka praca i uczciwe bogacenie sie jest cnota. Niektorym katolickim narodom sie to udalo (Bawaria, Luksemburg). Nasz po latwiznie zmiksowal najgorsze cechy spoleczenstwa katolickiego i socjalistycznego.

nie ma żadnej partii z nawet 0,5% poparaciem. Zreszta jak ma byc, ja znam osobiscie ze 3 tys. inteligentnych osob, zaden nie dotyka polityki.

Anonymous - Pią 15 Lut, 2013

dzik
pcs

+100

M
Zaczynasz się zgadzać? Bo w gruncie rzeczy chodzi nam o to samo chociaż mam wrażenie, że z goła inaczej.

pcs napisał/a:
Nic, mozesz sie dostosowac albo zarabiac na tyle duzo wlasnymi silami, zeby miec w dupie podatki, dbac o rodzine i wszczepiac dzieciom pozytywne wartosci, zwracac uwage znajomym i rodzinie, ktora wlasnie pomylony panstwo na lewe zwolnienie, zasilek, niezaplacilo podatku, sciagnelo w szkole etc.

Za to kolejna STÓWka!

P.S.: Dlaczego dyskusja bez danych liczbowych jest od razu spokojniejsza? :>

GeKo - Pią 15 Lut, 2013

pcs, Z nauczycieli których znam, żaden nie wziął urlopu o którym mówisz, a raczej nie są na początku swojej kariery.
Nie wiem ile % poświęca czas na sprawdzania i przygotowanie do zajęć, ale bez tego raczej sie prowadzić lekcji nie da. Chyba że WF :rotfl:

zefir - Pią 15 Lut, 2013

tylko oprocz Geko twoich znajomych jest x tysiecy wiecej nauczycieli,a wsrod nich tacy ktorzy tak robia, a dla wielu gmin nietykalna karta nauczyciela jest zabojstwem bo przewiduje nawet 14stki :)
M - Pią 15 Lut, 2013

AleX_R53 napisał/a:
M
Zaczynasz się zgadzać? Bo w gruncie rzeczy chodzi nam o to samo chociaż mam wrażenie, że z goła inaczej.

Cwanie się podczepiłeś po konsensus :rotfl:

Maciusiowy - Pią 15 Lut, 2013

pcs napisał/a:
nie przegiąłem, socjal maja masywny wymieniłem przykłady, przywilejów maja w zły czlowiek więcej (2 razy w historii mogą np. iść na roczny urlop płatny) , urlop maja w zły czlowiek długi, a góra 5% nauczycieli poświeca pozostałe 22 godziny tygodniowo z etatu na prace w domu i douczanie sie.

byłem z nauczycielką i wiem jak to wygląda - dodatkowo jeszcze korepetycje bez rachunku.

pcs + miliard

swoją drogą cieszę się, że temat się przyjął ;D