pcs - Pią 15 Lut, 2013 Oczywiscie, ze mozesz Macku, jesli jest do tego wskazanie nawet w nocy i weekendy DPL/ NPL jest za free. Jak chcesz zeby przyjechal bo Ci sie po prostu nie chce dupy ruszyc z dzieckiem to bulisz.
Mowiac, ze w "prywatnej" opiece medycznej mozesz zamowic wizyte lekarza i placisz za to 100zl na miesiac nie masz swiadomosci ze to jest pierwsza pomoc, na żenującym poziomie medycznym zreszta, a prawdziwa sluzba zdrowia za gruba kase jest nadal panstwowa w 100% i za nia sie placi kupe kasy. Tam 1 procedura medyczna potrafi kosztowac 150tys. PLN.
Porozmawiaj sobie z kims w wolnosciowej USA, kto ma rodzine z dziecmi ile kasy buli na porządny pension fund, na ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie dzieci (i oba z opieka stomatologiczna), ile buli za edukacje tychże, ile ma urlopu i jakie sa zasady jego wykorzystania etc. a Twoje 1500 zlotych miesiecznie podatku to bedzie smiech na sali przy socjalu z którego korzystasz.M - Pią 15 Lut, 2013
pcs napisał/a:
Oczywiscie, ze mozesz Macku, jesli jest do tego wskazanie nawet w nocy i weekendy DPL/ NPL jest za free. Jak chcesz zeby przyjechal bo Ci sie po prostu nie chce dupy ruszyc z dzieckiem to bulisz.
To nie chodzi o lenistwo tylko o dobro dzieciaka i nie taszczenie go po x przychodniach czy oddziałach szpitala. Dla mnie to jest normalne.
pcs napisał/a:
Porozmawiaj sobie z kims w wolnosciowej USA, kto ma rodzine z dziecmi ile kasy buli na porządny pension fund, na ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie dzieci (i oba z opieka stomatologiczna), ile buli za edukacje tychże, ile ma urlopu i jakie sa zasady jego wykorzystania etc.
Rozmawiałem i rozmawiam. Jak chcesz żyć to musisz za to płacić. Chociaż może stany nie są w tej chwili na to dobrym przykładem.
pcs napisał/a:
Twoje 1500 zlotych miesiecznie podatku to bedzie smiech na sali przy socjalu z którego korzystasz.
Tak jasne, powinienem być jeszcze wdzięczny Państwu że żyję. Paweł myslisz że państwo kreuje gdzies tam wyższy poziom świadczeń niż mogłby wynikać z wpłaconych przez nas pieniędzy? Przecież to jest bzdura i jest kompletnie odwrotnie. Kasa wycieka przy przekrętach gdzie tylko się da.pcs - Pią 15 Lut, 2013 no wlasnie kreuje bo sie zadluza, w pewnym sensie kradna lekarze (bo maja za duze stawki np. kardiolochirurdzy), policjanci (bo ida na emeryture po 15 latach), wojskowi (jak policjanci), nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy), urzednicy (bo sa malo wydajni), ksieza (bo nie placa podatku), politycy (bo gowno robia i zatrudniaja rodziny), zwiazkowcy bo sztucznie zawyzaja koszty pracy w Panstwowych spolkach i urzedach i stad jest dziura budzetowa a nie z "przekretow" w Twoim rozumieniu bo milion czy nawet 10 milionow lapowki to jest nic w budzecie.dzik - Pią 15 Lut, 2013
M napisał/a:
Ja nigdy nie musiałem mieć operacji, ale moge mieć.
To samo z twoim OC, po to cały czas płacisz żeby w złej chwili nie wisieć komuś 500 000PLN za skasowanie czyjegoś luksusowego samochodu(może i niechccący) a drugie tyle na koszty jego leczenia. Może to się zdarzyć jak będziesz starym dziadkiem i nie ogarniesz samochodu.
To samo z chorowaniem, możesz teraz potrzebować operacji wyrostka ale możesz też na starość potrzebować operacji np usunięcia guza czy czegoś tam.
Prościej nie potrafię.
Myślisz że nie ogarniam jak działa OC?
262 to dzisiejsza stawka NFZ-towa, to wystarczy na średnio zaawansowany pakiet ubezpieczenia zdrowotnego dla osób w naszym wieku, myślę że stawka dla nas za 20lat gdyby się jeszcze złożyło że mamy jakieś obciążenia przez choroby w rodzinie i robi się lekko 500PLN. A czy to gwarantuje wysoką opiekę? Nie. Korzystam z wizyt przez ubezpieczenie które mam z firmy i daleko do ideału.
M napisał/a:
Piotrek, znam Ciebie na tyle zeby wiedziec ze gdy za coś płacisz i jest nie tak to z.jebiesz sprzedawcę/usługodawcę do ziemi. Tutaj też słono płacisz a czujesz sie wdzięczny. To jest złudne poczucie opiekuńczości państwa, wydaje Ci się że masz to gratis a tak naprawdę wydajesz dużo.
To prawda, nie dam sobie gówna wcisnąć ale jednocześnie też nie oczekuje leksusa w salonie dacii. Ubezpieczenie dobrowolne nigdy nie ustąpi i musiałbyś je płacić na bezrobociu czy emeryturze.
Uważam że stawka za NFZ nie jest wysoka, przykład który gdzieś czytałem jak wygląda to np w US.
http://www.youtube.com/wa...d&v=kfWQhK5IGkI
M napisał/a:
Piotrek, po raz kolejny twierdzę że za te same pieniądze sektor prywatny ogarnie to dużo lepiej niż państwówka.
Nie deprecjonuję tego że jestescie zadowoleni i że ta obsługa jest coraz lepsza - cieszę się naprawdę.
Ja widzę że dobrze wpływa rozliczenia NFZ za usługę.
M napisał/a:
Jeszcze ostatnie - czy możecie do dzidzi zamówić wizytę domową tego samego dnia od swojego pediatry?
(to żadne podchwytliwe pytanie - pytam bo nie wiem, może już się to zmieniło) w prywatnej można i nie kosztuje to kosmosu.
Nie wiem, ale tą przychodnię polecam. Jak mnie jakieś cholerstwo dopadło w zeszłym roku i ledwo oddychałem to terminy otrzymałem takie:
- NFZ - kasprowicza (2tyg) - to już w tym czasie sam wyzdrowieję
- ubezpieczenie prywatne, 3 dni - "jest sezon"
- NFZ - kleczewska, od rękidzik - Pią 15 Lut, 2013
pcs napisał/a:
no wlasnie kreuje bo sie zadluza, w pewnym sensie kradna lekarze (bo maja za duze stawki np. kardiolochirurdzy), policjanci (bo ida na emeryture po 15 latach), wojskowi (jak policjanci), nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy), urzednicy (bo sa malo wydajni), ksieza (bo nie placa podatku), politycy (bo gowno robia i zatrudniaja rodziny), zwiazkowcy bo sztucznie zawyzaja koszty pracy w Panstwowych spolkach i urzedach i stad jest dziura budzetowa a nie z "przekretow" w Twoim rozumieniu bo milion czy nawet 10 milionow lapowki to jest nic w budzecie.
+1000GeKo - Pią 15 Lut, 2013
pcs napisał/a:
nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy),
Trochę przegiąłeś.
Zapomniałeś o rzeczach takich jak przygotowanie do zajęć czy sprawdzanie klasówek itd. Zarobki raczej tam nie powalają a po 15 latach nikt nie idzie na emeryture.M - Pią 15 Lut, 2013
dzik napisał/a:
pcs napisał/a:
no wlasnie kreuje bo sie zadluza, w pewnym sensie kradna lekarze (bo maja za duze stawki np. kardiolochirurdzy), policjanci (bo ida na emeryture po 15 latach), wojskowi (jak policjanci), nauczyciele (Ci szczegolnie bo maja krotkie godziny pracy i dlugie wczasy), urzednicy (bo sa malo wydajni), ksieza (bo nie placa podatku), politycy (bo gowno robia i zatrudniaja rodziny), zwiazkowcy bo sztucznie zawyzaja koszty pracy w Panstwowych spolkach i urzedach i stad jest dziura budzetowa a nie z "przekretow" w Twoim rozumieniu bo milion czy nawet 10 milionow lapowki to jest nic w budzecie.
+1000
To jest co innego Paweł, to jest pokłosie komuny i jeszcze większy powód żeby każdy sobie sam płacił za swoje a nie za czyjeś.
Zgadzam się z tym że to jest złe ale to jest argument potwierdzający to o czym pisze od początku - czyli że aparat państwa jest przerośnięty i jest rakiem dla rozwoju pkb i zamożności zwyklych ludzi jak my.
Dziekuję że to napisałeś.pcs - Pią 15 Lut, 2013
GeKo napisał/a:
pcs napisał/a:
nauczyciele (Ci szczególnie bo maja krótkie godziny pracy i długie wczasy),
Trochę przegiąłeś.
Zapomniałeś o rzeczach takich jak przygotowanie do zajęć czy sprawdzanie klasówek itd. Zarobki raczej tam nie powalają a po 15 latach nikt nie idzie na emeryturę.
nie przegiąłem, socjal maja masywny wymieniłem przykłady, przywilejów maja w huj więcej (2 razy w historii mogą np. iść na roczny urlop płatny) , urlop maja w huj długi, a góra 5% nauczycieli poświeca pozostałe 22 godziny tygodniowo z etatu na prace w domu i douczanie sie.
Zapomniałem jeszcze o rolasach, świętych krowach podatkowych i KRUSowych.M - Pią 15 Lut, 2013
pcs napisał/a:
Zapomniałem jeszcze o rolasach, świętych krowach podatkowych i KRUSowych.
No dobra, co możemy z tym zrobić? jakas sensowna partia na horyzoncie się pojawia?
Pisałem o http://db.org.pl/
To co aktualnie jest w sejmie nadaje się tylko na śmietnik.pcs - Pią 15 Lut, 2013 Nic, mozesz sie dostosowac albo zarabiac na tyle duzo wlasnymi silami, zeby miec w dupie podatki, dbac o rodzine i wszczepiac dzieciom pozytywne wartosci, zwracac uwage znajomym i rodzinie, ktora wlasnie ojebala panstwo na lewe zwolnienie, zasilek, niezaplacilo podatku, sciagnelo w szkole etc.
I jeszcze cos waznego, nasze spoleczenstwo musialoby przyjac mentalnosc protestancka, gdzie ciezka praca i uczciwe bogacenie sie jest cnota. Niektorym katolickim narodom sie to udalo (Bawaria, Luksemburg). Nasz po latwiznie zmiksowal najgorsze cechy spoleczenstwa katolickiego i socjalistycznego.
nie ma żadnej partii z nawet 0,5% poparaciem. Zreszta jak ma byc, ja znam osobiscie ze 3 tys. inteligentnych osob, zaden nie dotyka polityki.Anonymous - Pią 15 Lut, 2013 dzik pcs
+100
M
Zaczynasz się zgadzać? Bo w gruncie rzeczy chodzi nam o to samo chociaż mam wrażenie, że z goła inaczej.
pcs napisał/a:
Nic, mozesz sie dostosowac albo zarabiac na tyle duzo wlasnymi silami, zeby miec w dupie podatki, dbac o rodzine i wszczepiac dzieciom pozytywne wartosci, zwracac uwage znajomym i rodzinie, ktora wlasnie pomylony panstwo na lewe zwolnienie, zasilek, niezaplacilo podatku, sciagnelo w szkole etc.
Za to kolejna STÓWka!
P.S.: Dlaczego dyskusja bez danych liczbowych jest od razu spokojniejsza? GeKo - Pią 15 Lut, 2013 pcs, Z nauczycieli których znam, żaden nie wziął urlopu o którym mówisz, a raczej nie są na początku swojej kariery.
Nie wiem ile % poświęca czas na sprawdzania i przygotowanie do zajęć, ale bez tego raczej sie prowadzić lekcji nie da. Chyba że WF zefir - Pią 15 Lut, 2013 tylko oprocz Geko twoich znajomych jest x tysiecy wiecej nauczycieli,a wsrod nich tacy ktorzy tak robia, a dla wielu gmin nietykalna karta nauczyciela jest zabojstwem bo przewiduje nawet 14stki M - Pią 15 Lut, 2013
AleX_R53 napisał/a:
M
Zaczynasz się zgadzać? Bo w gruncie rzeczy chodzi nam o to samo chociaż mam wrażenie, że z goła inaczej.
Cwanie się podczepiłeś po konsensus Maciusiowy - Pią 15 Lut, 2013
pcs napisał/a:
nie przegiąłem, socjal maja masywny wymieniłem przykłady, przywilejów maja w zły czlowiek więcej (2 razy w historii mogą np. iść na roczny urlop płatny) , urlop maja w zły czlowiek długi, a góra 5% nauczycieli poświeca pozostałe 22 godziny tygodniowo z etatu na prace w domu i douczanie sie.
byłem z nauczycielką i wiem jak to wygląda - dodatkowo jeszcze korepetycje bez rachunku.