To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Dyskusje gospodarczo/polityczno/obyczajowe

M - Pią 15 Lut, 2013

AleX_R53 napisał/a:
anjas napisał/a:
Mam propozycję, która wszystkim powinna się spodobać:

Zlikwidujmy podatki, ale oczywiście służba zdrowia, bezpieczeństwo, socjal, srocjal itd. będzie na super poziomie (przynajmniej jak w Skandynawii). Myślę też o dopłatach do wczasów za granicą i do płyt winylowych dla prawdziwych miłośników muzyki.

Pensję minimalną podniesiemy do 5 tysięcy netto (żeby nie być gorszymi niż większość krajów Unii) ale nie będziemy obciążać dodatkowo pracodawców, więc to Państwo dopłaci różnicę pomiędzy wynagrodzeniem deklarowanym przez pracodawcę a płacą minimalną.

...Niech no tylko te łupki wypalą ;)

I tak dokładnie wg. mnie widzi to Maciej... mam nadzieję, że się mylę.

Mylisz się Aleksie, bardzo się mylisz.
Ja jestem wolnościowcem - zwolennikiem prywatnej własności i brzydzę się wszelkimi socjalami :)

dzik - Pią 15 Lut, 2013

M napisał/a:

- 100% prywatna służba zdrowia która kosztuje tyle ile teraz skladka do nfz ale dzęki konkurencyjności jest na dużo wyższym poziomie

Heheheh, to mnie szczerze rozbawiło. Już widzę jakąkolwiek prywatną instytucję która za 3kPLN rocznie nadstawi łba na wszelkie choroby które Cię mogą dopaść. Jeden pobyt w szpitalu i przekraczasz budżet.
Masz to w US, tylko że tam państwo daje 40% i nadal jest tak że sporo osób nie posiada żadnego ubezpieczenia i dla nich zawał może się zakończyć finansową katastrofą.
Już widzę Twoją minę jak się okaże że z powodu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i kłopotów z sercem w rodzinie odmawiają wszyscy ubezpieczenia.

Ja nadal jestem zaskoczony tym na jaką opiekę trafiliśmy po porodzie. Obecnie jesteśmy po pierwszym przeglądzie małego, położna już odwiedza co tydzień osobiście i zostawiła numer do siebie 24h w razie czego.

Te 261 miesięcznie by nie wystarczyło nawet na te odwiedziny.
Pomyśl ile będą kosztowały wizyty w szpitalach jak będziesz w podeszłym wieku.

M napisał/a:

-wolność gospodarcza - mała dz. gosp. w stylu UK , brak wiekszości koncesji

A które koncesje Cię osobiście blokują?

M, który europejski kraj jest "dobrze zarządzany" i mógłby być wzorem dla Polski?
W Niemczech firmy dobrze prosperują mimo że podatek dla firm jest wyższy o 14% niż u nas a dochodowy sięga 45%. Vat maja niższy, 19%, te 4% to faktycznie ratuje budżet domowy.

Takie kraje gdzie się nie płaci podatków i żyje samemu są kilka kkm na południe od nas. W dodatku nic się nie wydaje na ogrzewanie.

anjas - Pią 15 Lut, 2013

rabarbar napisał/a:
anjas, po huy sprowadzasz dyskusje do tego poziomu??

od pewnego czasu ta dyskusja jest na wyższym poziomie absurdu więc się do niego dostosowałem.

M - Pią 15 Lut, 2013

dzik napisał/a:
Heheheh, to mnie szczerze rozbawiło. Już widzę jakąkolwiek prywatną instytucję która za 3kPLN rocznie nadstawi łba na wszelkie choroby które Cię mogą dopaść. Jeden pobyt w szpitalu i przekraczasz budżet.

Z ubezpieczenia OC się nie śmiejejesz? Tam jest kwota gwarancyjna 2.5miliona euro za szkody materialne i osobowe.
Idealnie to samo. Jak to może się opłacać? Jedno puknięcie i przekraczasz budżet.
Nie bądź śmieszny Piotrek - tak działają ubezpieczenia na całym świecie.
Skoro działa OC i to zadziała ze zdrowiem. Przykład - szwajcaria.
Fajnie że Was miło przyjeli w bielańskim - nas też. Ale czy muszę być wdzięcznym aż na klęczkach ludziom którym płacę niemało za wykonanie zakontraktowanych usług? Nie jesteśmy w Tadżykistanie.

dzik napisał/a:
A które koncesje Cię osobiście blokują?

Na szczęscie niema jeszcze koncesji i państwowego egzaminu na informatyka i pięknie reguluje to rynek ale nie jestem sam w tym kraju.
Zobacz sobie jak wypadamy pod wzgledem regulacji i koncesjonowania rynku oraz zawódów na tle europy.
To niszczy konkurencyjność naszej gospodarki.

Piotrek - mam nadzieję że nie będziesz odpowiadał mi i szukał haków tylko po to żeby się nie zgodzić - w ten sposób do niczego nie dojdziemy.
Chcę powiedzieć że usługi obarczone konkurencyjnością mają tendencję do bycia coraz lepszymi, a te na monopolach bywają słabe jak to tylko możliwe.

Zobacz na taki przykład - kiedy ostatnio korzystałeś z NFZ'owego dentysty?
Dlaczego wszyscy leczą zęby prywatnie?

M - Pią 15 Lut, 2013

http://www.polskieradio.p...-wyzsze-podatki
Maciusiowy - Pią 15 Lut, 2013

rabarbar napisał/a:
ps.w Szwecji wizyta u lekarza jest PŁATNA !!!!!! (300 sek)

czy lekarz jest w stanie przebadać pacjenta w 300 sek? To będzie jakieś 5 min :>

anjas - Pią 15 Lut, 2013

ech Maciusiowy, tu chodzi o to, że takie info można znaleźć w google w 300 sek.
dzik - Pią 15 Lut, 2013

M napisał/a:

Z ubezpieczenia OC się nie śmiejejesz? Tam jest kwota gwarancyjna 2.5miliona euro za szkody materialne i osobowe.
Idealnie to samo. Jak to może się opłacać? Jedno puknięcie i przekraczasz budżet.
Nie bądź śmieszny Piotrek - tak działają ubezpieczenia na całym świecie.
Skoro działa OC i to zadziała ze zdrowiem. Przykład - szwajcaria.

Nie wiem jak jest w szwajcarii ale każde ubezpieczenie działa tak że składki calości muszą być większe od wypłat całości.
Nikt nie pobierał nigdy z mojego OC ani ja ze swojego AC a płacę tyle za pakiet co za NFZ. Dzisiaj jesteś zdrowy, może i nigdy nie pójdziesz do lekarza ale statystyka wskazuje inaczej.

M napisał/a:

Fajnie że Was miło przyjeli w bielańskim - nas też. Ale czy muszę być wdzięcznym aż na klęczkach ludziom którym płacę niemało za wykonanie zakontraktowanych usług? Nie jesteśmy w Tadżykistanie.

Płacisz marne składki i wymagasz bajecznej obsługi.
Teraz nas genialnie traktują nie w bielańskim a w przychodzi na kleczewskiej. Milej się rozmawia z rejestracja w przychodzi niż z serwisem VW.
Skok w jakości usług medycznych w Polsce z mojego punktu widzenia wzrósł ogromnie.

M napisał/a:

Piotrek - mam nadzieję że nie będziesz odpowiadał mi i szukał haków tylko po to żeby się nie zgodzić - w ten sposób do niczego nie dojdziemy.
Chcę powiedzieć że usługi obarczone konkurencyjnością mają tendencję do bycia coraz lepszymi, a te na monopolach bywają słabe jak to tylko możliwe.

Zobacz na taki przykład - kiedy ostatnio korzystałeś z NFZ'owego dentysty?
Dlaczego wszyscy leczą zęby prywatnie?

Nie szukam haków, ale ostatnio narzekasz jak stara baba i argumenty są już naprawdę kiepskie. Jak jestem zadowolny ze świetnej opieki to mówisz "należy mi się".
To jest podejście roszczenionwe które nie trawię.

Wymóg koncesji nie tworzy monopolu, co najwyżej oligopol.
Korzystałem z usług NFZ'owego dentysty, ale ponieważ musiałem zrobić coś ponad standard to poszedłem do prywatnego i tak już u niego zostałem.

CHRZANEK - Pią 15 Lut, 2013

No co jest ???

Pisać pisać.

Kopiuje posty i publikuje w pracy (imiona oczywiscie zmieniłem ;) ). Dyskusja jest niezła.
Czekam na kolejne wypowiedzi naszych forumowych ekspertów.

PS: Głosy rozkładają się mniej więcej 50/50, Panowie nadajecie sie do Polityki :*

Anonymous - Pią 15 Lut, 2013

CHRZANEK napisał/a:
Polityki

nie czytam... Wprost też nie ;]

btw. mojemu Tacie podobało się Twoje stoisko na REMA DAYS :>

anjas napisał/a:
ech Maciusiowy, tu chodzi o to, że takie info można znaleźć w google w 300 sek.

Dokladnie!Anjas to jedyna kompetentna psoba na tym forum

rabarbar napisał/a:
psoba

to trochę jak Psingwin?

anjas - Pią 15 Lut, 2013

rabarbar napisał/a:
Dokladnie!Anjas to jedyna kompetentna psoba na tym forum

dziękuję, taką psobą właśnie jestem!

(aha, nie znam się co prawda na drążeniu tuneli, przemycie i malowaniu statków ale w sumie mogę podyskutować - z zapewnieniem, że poziom będzie równie ekspercki jak w tejże porywającej dyskusji o ekonomii)

M - Pią 15 Lut, 2013

dzik napisał/a:
Nie wiem jak jest w szwajcarii

Jest sporo na ten temat, w chwili relaksu poczytaj.

dzik napisał/a:
Nikt nie pobierał nigdy z mojego OC ani ja ze swojego AC a płacę tyle za pakiet co za NFZ. Dzisiaj jesteś zdrowy, może i nigdy nie pójdziesz do lekarza ale statystyka wskazuje inaczej.

Ja nigdy nie musiałem mieć operacji, ale moge mieć.
To samo z twoim OC, po to cały czas płacisz żeby w złej chwili nie wisieć komuś 500 000PLN za skasowanie czyjegoś luksusowego samochodu(może i niechccący) a drugie tyle na koszty jego leczenia. Może to się zdarzyć jak będziesz starym dziadkiem i nie ogarniesz samochodu.
To samo z chorowaniem, możesz teraz potrzebować operacji wyrostka ale możesz też na starość potrzebować operacji np usunięcia guza czy czegoś tam.
Prościej nie potrafię.

dzik napisał/a:
Płacisz marne składki i wymagasz bajecznej obsługi.
Teraz nas genialnie traktują nie w bielańskim a w przychodzi na kleczewskiej. Milej się rozmawia z rejestracja w przychodzi niż z serwisem VW.
Skok w jakości usług medycznych w Polsce z mojego punktu widzenia wzrósł ogromnie.

Z mojego też, od czasu gdy prowadzimy wszystko co się da w medicoverze.
Byliśmy wczoraj w publicznej placówce u alergologa - weź przestań...
Nie wiem gdzie się leczyłeś wcześniej, może u jakiegoś konowała ze wsi :rotfl: ale rozstrzał jest ogromny.

dzik napisał/a:
Nie szukam haków, ale ostatnio narzekasz jak stara baba i argumenty są już naprawdę kiepskie.

No narzekam, jestem gruby, bmw się popsuło, co mi pozostało? :rotfl:

dzik napisał/a:
Jak jestem zadowolny ze świetnej opieki to mówisz "należy mi się".
To jest podejście roszczenionwe które nie trawię.

Piotrek, znam Ciebie na tyle zeby wiedziec ze gdy za coś płacisz i jest nie tak to z.jebiesz sprzedawcę/usługodawcę do ziemi. Tutaj też słono płacisz a czujesz sie wdzięczny. To jest złudne poczucie opiekuńczości państwa, wydaje Ci się że masz to gratis a tak naprawdę wydajesz dużo.
Postawa roszczeniowa to gdy chce się coś za darmo, bez udziału własnego a tutaj nie jest za darmo. Państwo niema swoich pieniędzy - ma nasze.

dzik napisał/a:
Wymóg koncesji nie tworzy monopolu, co najwyżej oligopol.
Korzystałem z usług NFZ'owego dentysty, ale ponieważ musiałem zrobić coś ponad standard to poszedłem do prywatnego i tak już u niego zostałem.

Piotrek, po raz kolejny twierdzę że za te same pieniądze sektor prywatny ogarnie to dużo lepiej niż państwówka.
Nie deprecjonuję tego że jestescie zadowoleni i że ta obsługa jest coraz lepsza - cieszę się naprawdę.

Jeszcze ostatnie - czy możecie do dzidzi zamówić wizytę domową tego samego dnia od swojego pediatry?
(to żadne podchwytliwe pytanie - pytam bo nie wiem, może już się to zmieniło) w prywatnej można i nie kosztuje to kosmosu.

GeKo - Pią 15 Lut, 2013

Z dentystą proste. Jak Cie boli ząb to chcesz na szybko, a nie jak będzie pula punktów do wykorzystania w danym gabinecie np za 3 miesiące.
Druga sprawa to jakość materiałów użytych na NFZ a tych prywatnie.
- Zawsze jest opcja NFZ + dopłata do lepszych materiałów :)

Podatek liniowy z tego co wiem to jest i dla osób fizycznych wynosi 19%.