To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - zakup lustrzanki -Ma ktos znajomego w FotoJokerze lub Nikon?

Młody Papież - Śro 09 Sty, 2013

dzik napisał/a:
mam też swoje typy przy niższych cenach.

poproszę o więcej info :)

dzik - Śro 09 Sty, 2013

To krótkie how-to jak kupić sobie dobry kompakt.

Po pierwsze mega zoomy są dla większości osób bez sensu, dobre aparaty maja zoom w okolicach 4x i nie więcej. Ja nigdy nie miałem realnej potrzeby zoomowania na kilometr. Chyba żeby zrobić dwie fotki dla zabawy i o tym zapomnieć.

Kompakty można podzielić na trzy kategorie, ja dzielę wg wielkości matrycy, parametr ten można znaleźć w sieci dla każdego modelu.

1/2.3" - najpopularniejszy format, najmniejsze matryce wielkości paznokcia, mały może mało i tego nie przeskoczymy, 99% mega zooomów ma taką matrycę.
1/1.7" - modele z wyższej półki, widać zysk w jakości
powyżej 1/1.7"

Dobre kompakty to te z matrycą /1.7" lub większą i obiektywem o jasności f2 lub lepszej (niższa wartość). Im mniejsze "f" tym jaśniejsze szkło, f2.8 jest 2x ciemniejszy od f2.

Do tej grupy wrzucam:
Canon S90/S95/S100/S110 - miałem S90, świetny
Panasonic LX-5, LX-7 (bardzo jasne szkło f1.4)
Olympus XZ-1, XZ-2

To są maszynki w cenach 1xxx, wybór wg uznania, porównywalna jakość. Najlepszy z tej grupy chyba LX-7 przez najjaśniejsze szkło.
Ale każdy z nich jest wyraźnie lepszy od przeciętnego kompakta.

Później są maszyny z większymi sensorami, Fuji X10, z większym Sony RX-100.

Sony jak dla mnie pobiło rekord i upchneło w małej obudowie jasne szkło (f1.8) i duża matrycę. To daje świetny zestaw, ma też żadko wspominany plus w postaci możliwości odchylenia lampy w sufit co bardzo pomaga.

Rynek takich premium kompaktów dopiero się rozwija, RX-100 to pierwszy model sony na tej półce.

Zaletą RX-100 są doskonałe filmy, dobre dla amatora czyli AF działa w trakcie filmowania, zoom jest płynny i działa stabilizacja. Nagrywa lepiej niż kamerki w cenach 3-4kPLN.

Wszystkie ww wymienione kompakty mieszczą się w kieszeni spodni.
W trybie full auto zrobią lepsze zdjęcia niż lustrzanka z kit'em. Jasność f1.8 na szerokim plus stabilizacja i dobre wysokie ISO to duży zapas na kiepskie warunki. Wieczorem wrzucę fotki z ulicy nocą.

Michał - Śro 09 Sty, 2013

czy ja dobrze widze , ale na rx100 jest pierścien ostrosci ?!
dzik - Śro 09 Sty, 2013

Ma pierścień uniwersalny, można ustawić jako ostrość. Ale nie kręci się tym tak precyzyjnie jak pierścieniem na obiektywie.
zefir - Śro 09 Sty, 2013

oo karwa mega jest ten rx100 :D

chyba wiem co bedziemy kupowac do domu jako kompakta :)

zefir napisał/a:

zefir zweryfikuj ze to nie jest mało jak na kompakta :)

ja jakoś z przywyczajenia już wolałbym w tej cenie dslr'a z wymienną optyką, bo co mi ze 100mm jak f:4.9 :/

ale rawy z niego wyglądają naprawde SROGO

dzik - Śro 09 Sty, 2013

Przykład życiowy, bierzemy dwa kompakty Sony do ręki:
DSC-TX7
RX-100

ustawiamy na auto i robimy fotkę w biurze.
Fragmenty zdjęć:

Cytat:
ja jakoś z przywyczajenia już wolałbym w tej cenie dslr'a z wymienną optyką, bo co mi ze 100mm jak f:4.9 :/

Przemyślałem ciemny długi koniec i z moich doświadczeń potrzebuje jasności na szerokim końcu. Jak chcesz jasno na końcu to LX-7, ma chyba f2.3 przy 90mm, ale mniejszą matrycę.

Tutaj główną przewagą nad dslr jest rozmiar i jakość fotek porównywalna do dslr jednocześnie znacznie lepsza niż przeciętny kompakt.

Wszystkie przykłady które wrzucam do jpg, z raw'a można więcej.

zgadzam sie, aparat naprawde zaje!
tylko wcale nie jest taki tani :/
sony rx1 jest już w pełnej klatce :D ale cena jest idiotyczna

Yarko - Śro 09 Sty, 2013

Michał napisał/a:
ja jakoś z przywyczajenia już wolałbym w tej cenie dslr'a z wymienną optyką, bo co mi ze 100mm jak f:4.9

no właśnie w tej cenie, z nowego sprzętu do wyboru pozostają tylko zestawy kitowe + marzenia o dobrym, jasnym szkle za 2k... z używek też ciężko było by coś sensownego złożyć, no i jeszcze pozostaje kwestia do czego miałby ten sprzet służyć, patrząc z mojej perspektywy to lustro na obecną chwilę nie ma racji bytu, przez 2 lata zrobiłem z 1500 zdjeć, 1 raz od momentu zakupu ładowałem aku ;D a kiedyś robiłem kilkadziesiąt tysi rocznie :-( zamiana na takie sony wydaje się najlepszym wyjściem w tym momencie, dodatkowo w tym roku zamierzam trochę podróżować :]

Michał napisał/a:
sony rx1 jest już w pełnej klatce ale cena jest idiotyczna

rx1 mistrz :D

zefir - Śro 09 Sty, 2013

Michał napisał/a:
zefir napisał/a:

zefir zweryfikuj ze to nie jest mało jak na kompakta :)

ale rawy z niego wyglądają naprawde SROGO

si ale pewnie w ciagu roku bedzie mozna ogarnac używke w dobrej cenie :)

bizon - Śro 09 Sty, 2013

nie mowie, ze to zla zabawka, ale pieniadz okrutny. wolalbym juz isc na calosc w nexa.
dzik - Śro 09 Sty, 2013

Cena jak spadła do 2300 jest już rozsądna. Tutaj się płaci za możliwości/rozmiar a nie same możliwości.

Ja mam RX100 codziennie, 5D gdy mogę ponosić, hassela z przystawką gdy mam czas i transport na graty a brak czasu na obróbkę lub RZ67 gdy chcę mieć 150MPix i mogę na fotki poczekać :lol2:

A swoją drogą wyjątkowe chwile jak mam możliwość walę na średnim formacie, nie potrafię odzwyczaić się od dobrej fotki na dużym slajdzie.

Jakarti - Śro 09 Sty, 2013

moj brat pyta ktory aparat jest lepszy do pstrykania fotek: nikon D90 czy D 5100? wiadomo cos? :D
PiTT - Śro 09 Sty, 2013

Jakarti napisał/a:
moj brat pyta ktory aparat jest lepszy do pstrykania fotek: nikon D90 czy D 5100? wiadomo cos? :D

ja bym brał D90
i takie szkło
http://allegro.pl/promocj...2928806846.html
jest mega żyleta, zdecydowanie polecam

PiTT - też ci chodzi lekko pierścień ostrości w tym obiektywie ? Tak jakby był poluzowany ?
Mam ten obiektyw także i do video to raczej taki standardowy obiektyw. Ani wybitny, ani zły. Tylko ten pierścień beznadziejnie chodzi.