To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Opony

PiTT - Śro 30 Wrz, 2009

ja miałem w bmw nowiutkie Fuldy Kristall Supremo
na suchy i lekko mokry asfalt nawet spoko
plus taki że ciche
na śnieg jak dla mnie fatalna
jeśli ktoś by miał jeździć tylko w mieście to ujdzie bo masz to wszystko zazwyczaj rozjeżdżone, ale Tobie głównie zależy na śniegu, więc dobra rada omijaj Fuldę :)
na zimowych Michelinach o niebo lepiej na śniegu

michool_vt - Śro 30 Wrz, 2009

a ja w ta zime opone 165/65 r14 na jakims nawrocie na asfalcie ściągnąłem z 6calowej felgi, zreszta jak jest jakis wybój to uszkodzisz felge bo wyglada to troche jak te opony naciągane, takze pasowaloby miec wezsza felge do takiej opony, przynajmniej na przod :]
Janusz - Śro 30 Wrz, 2009

Marek23 napisał/a:
Pirelli Carving, mam, na sniegu masakra...

ale masakra ze dobrze czy ze źle ??

i jaki rozmiar masz w clio na zimę ?? bo mam dwie zimówki 195 w dobrym stanie i nie wiem czy pchać je dalej i kupować sobie coś węższego i innego czy nie....

Generalnie interesuje mnie głownie to co loko :D

k-mart - Śro 30 Wrz, 2009

Janusz napisał/a:

ponoc sa pozytywnie rewelacyjne :)

Koto - Śro 30 Wrz, 2009

Loko napisał/a:
Zaczynam się rozglądać za zimówkami do saxofona. Interesuje mnie tylko i wyłącznie trzymanie na śniegu, lodzie itd

Całą zimę przejeździłem na Frigo 2 i byłem zaskoczony jak ta opona jedzie na śniegu. Często jeżdżę na deskę więc kryteria były takie same, śnieg i lód.
Ani raz nie musiałem zakładac łańcuchów :)

Jest też ruga strona medalu, jak chcesz na niej szybciej pojechac po asfalcie to musisz bieżnik na bokach dokleic ;D

martin.h - Śro 30 Wrz, 2009

michool_vt napisał/a:
a ja w ta zime opone 165/65 r14 na jakims nawrocie na asfalcie ściągnąłem z 6calowej felgi, zreszta jak jest jakis wybój to uszkodzisz felge bo wyglada to troche jak te opony naciągane, takze pasowaloby miec wezsza felge do takiej opony, przynajmniej na przod :]

Ja mam u siebie 165/65R14 i nie narzekam. Może i na 6" feldze wygląda trochę wąsko, ale ani razu nie zleciała z felgi. Ale wiadomo, że jak ktoś kupuje wąską gumę to nie będzie za bardzo szalał po suchym.
Loko jeśli zależy Ci na wąskiej feldze to poszukaj pucharówki z Rallye S1, mają 5,5" szerokości i są do wyrwania w śmiesznych pieniądzach, dużo tego jest w UK.

Marek23 - Śro 30 Wrz, 2009

Janusz napisał/a:
Marek23 napisał/a:
Pirelli Carving, mam, na sniegu masakra...

i jaki rozmiar masz w clio na zimę ?? bo mam dwie zimówki 195 w dobrym stanie i nie wiem czy pchać je dalej i kupować sobie coś węższego i innego czy nie....

Generalnie interesuje mnie głownie to co loko :D

Mam 185 na iles tam/15 cali. Jest super, według mnie to najlepsza opona stricte na śnieg.
Ma nawet już dziury pod kolec...

Tylko sprecyzujmy, ze na czystym lodzie nie ważne jakąś masz opone.

Janusz - Śro 30 Wrz, 2009

Marek23 napisał/a:
Tylko sprecyzujmy, ze na czystym lodzie nie ważne jakąś masz opone.

myślę ze tego nie trzeba precyzować bo to jest oczywiste ;)

ja właśnie nie wiem czy kupować 185 bo mam 195 na zimę... ale coś mi się wydaje ze 195 przy masie clio to trochę za dużo.... i na śniegu to nie będzie się dobrze sprawowało ;/

Marek23 - Śro 30 Wrz, 2009

Janusz napisał/a:
ale coś mi się wydaje ze 195 przy masie clio to trochę za dużo.... i na śniegu to nie będzie się dobrze sprawowało ;/

Różnica bedzie mała między 185 a 195

Anonymous - Śro 30 Wrz, 2009

Jest taka opona 165/65/15 i nie jest nawet droga np.: matador fulda goodyear
GeKo - Śro 30 Wrz, 2009

Carvingi Mistrz i można kolcować :D Ja mam 185/60R15 ale Miśki Alpine, potrzebowałem uniwersalnej opony.
GeKo - Śro 30 Wrz, 2009

UG7 ale z + to chyba obecnie najlepsza gumka. Minus bardzo szybko schodzą na asfalcie.
Tomcat - Czw 01 Paź, 2009

Frigo 2 są bardzo ok jak za swoją cenę, trochę na nich jeździłem i nie miałem żadnych zastrzeżeń. Wiadomo że na deszczu bogiem nie są, ale poza tym w porządku.

Ziomy, a jeździł ktoś na tym --> http://moto.allegro.pl/it..._195_45_15.html ??

qbus - Czw 01 Paź, 2009

avon zv3... na suchym jak rainsporty na deszczu w chuj od nich gorsze.
Tomcat - Czw 01 Paź, 2009

Ok. To chyba zostanę jednak przy opcji kupienia Rainsportów. Swoją drogą, obserwując alledrogo stwierdzam, że nadszedł najlepszy czas na zakup letnich opon :P