Techniczne - GWINT- regulacja twardości poprzez ściśnięcie sprężyny ?
krz_p - Pią 22 Sty, 2010 a w kwesti amortyzatorów
Amortyzatory w zawieszeniu samochodu kontrolują pracę sprężyn tłumiąc drgania o różnej częstotliwości (szybkość ruchu amortyzatora), amplitudzie (suw pracy amortyzatora) i przyśpieszeniu (siła działająca na amortyzator). Dzięki odpowiedniemu tłumieniu wbicia i wybicia amortyzatora ciężar masy resorowanej samochodu jest rozkładany możliwie jak najbardziej równomiernie na wszystkie koła, niezależnie od warunków ich pracy, w celu uzyskania jak najlepszej przyczepności kół do jezdni przy zachowaniu dobrego komfortu podróżowania. Im amortyzator bardziej miękki (montowany fabrycznie – o niskich siłach tłumienia wbicia i wybicia), tym więcej energii pochłania i mniej drgań przenosi z masy nieresorowanej na resorowaną, zapewniając duży komfort podróżowania lecz pozwala jednocześnie na większe kołysanie samochodu podczas i po pokonaniu nierówności niż amortyzator twardszy (sportowy – o wyższych siłach tłumienia wbicia i wybicia).Anonymous - Pią 22 Sty, 2010
GeKo napisał/a:
sciskając spręzyne zmienia sie jej charakterystyka
tu sie zgadzam
ale co powoduje scisniecie sprezyny? sytuacja kiedy tłoczysko jest w maksymalnym górnym punkcie, a nakretka zaczyna sciskac sprezyne, zazwyczaj jest tak tylko wtedy kiedy na kolumnie nie ma obciazenia. Jesli przy zadanym obciazeniu nadal tłoczysko jest w maksymalnym górnym punkcie to to raczej bardzo niekorzystna sytuacja...krz_p - Pią 22 Sty, 2010
AndreXSi napisał/a:
GeKo napisał/a:
sciskając spręzyne zmienia sie jej charakterystyka
tu sie zgadzam
ściśnięcie sprężyny liniowej nie ma wpływu na jej charakterystykę, przeczytaj to co wkleił loco
w przypadku progresywnej już takBart - Pią 22 Sty, 2010 Anonymous - Pią 22 Sty, 2010 Źle zacytowałem, cała wypowiedź GeKo
GeKo napisał/a:
spręzyne zmienia sie jej charakterystyka, jak masz progresywną to tak jest
Anonymous - Pią 22 Sty, 2010 Anonymous - Pią 22 Sty, 2010 Tyle z mojej strony
martin.h - Pią 22 Sty, 2010 krz_p to, że charakterystyka sprężyny progresywnej i liniowej jest inna to wiemy. Tylko, że to nic nie wnosi to tematu. Ja mam też jeszcze jedno pytanie do Was (PiTT i krz_p).
Na zdjęciu mamy zawias o charakterystyce progresywnej (sprężyna zasadnicza plus pomocnicza tzw. helper). Obie kolumny są można powiedzieć ustawione na max glebę (no prawie). Czy gdy będziemy regulować zawias ustawiając bardziej do góry to zmieni się charakterystyka tych sprężyn?krz_p - Pią 22 Sty, 2010 charakterystyka sprężyn się nie zmieni, bo obie mają liniową charakterystykę
i zasadnicza i helpermartin.h - Pią 22 Sty, 2010
krz_p napisał/a:
charakterystyka sprężynsię nie zmieni, bo obie mają liniową charakterystykę
i zasadnicza i helper
nie czytałem dokładnie bo i tak bym nie zrozumiał ale z obrazka można wyciągnąć pewne wnioski krz_p - Pią 22 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
krz_p napisał/a:
charakterystyka sprężynsię nie zmieni, bo obie mają liniową charakterystykę
i zasadnicza i helper
Pytam o charakterystykę całej kolumny (dwóch sprężyn), obie działają jak jedna progresywna.
charakterystyka całej kolumny się nie zmieni, wynika to z charakterystyki poszczególnych sprężynAnonymous - Pią 22 Sty, 2010
dwie sprezyny razem w kolumnie działają progresywnie. Do pewnego obciazenia dziala helper, powyzej zasadnicza. W praktyce helper przydaje się do wybierania "krótkich" nierównościmartin.h - Pią 22 Sty, 2010
krz_p napisał/a:
charakterystyka całej kolumny się nie zmieni, wynika to z charakterystyki poszczególnych sprężyn
I tu dochodzimy do sedna, obniżając zawias nie zmieniamy charakterystyki sprężyny, niezależnie czy jest to sprężyna progresywna czy liniowa. Charakterystyka zmienia się pod obciążeniem, a w tym wypadku jest ono takie samo.Anonymous - Pią 22 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Charakterystyka zmienia się pod obciążeniem, a w tym wypadku jest ono takie samo.