Techniczne - Wydajność hamulców - jak testować
M - Śro 24 Lut, 2010 Temat postu: Wydajność hamulców - jak testować Chciałbym sobie w tym sezonie poprawić układ hamulcowy bo mam pare uwag,
napewno przewody w oplocie i wieksza pompa hamulcowa.
Zastanawia mnie jedna rzecz jednak - jak sprawdzic aktualną wydajność hamowania - np czy rozkład siły przód tył jest odpowiedni - jak to sprawdzić? Tak czy siak przydałby się korektor hamowania - wtedy na zasadzie prob i bledow moglbym sprawdzic co jest lepsze.
Mądre głowy pomóżcie
Anonymous - Śro 24 Lut, 2010
moze po prostu hamulce z clio??
albo cos z tego http://www.apracing.com/i...tion=Honda_1735
kubas - Śro 24 Lut, 2010
eM napisał/a: | przewody w oplocie |
Sprawdzenie to może na stacji diagnostycznej ? Albo jakieś testy na drodze z mierzeniem długości hamowania z 100km/h do 0
M - Śro 24 Lut, 2010
stacja diagnostyczna - dobry pomysł
Janusz - Śro 24 Lut, 2010
kubas napisał/a: | Sprawdzenie to może na stacji diagnostycznej |
nie bardzo.... Na stacji diagnostycznej sprawdzi z jaka siła hamuje przód, a z jaka tył. i jaki jest rozkład siły hamowania miedzy lewym a prawym kołem na jednej osi. natomiast balansu przód -tył nie pozna.
kubas - Śro 24 Lut, 2010
Janusz napisał/a: | kubas napisał/a: | Sprawdzenie to może na stacji diagnostycznej |
nie bardzo.... Na stacji diagnostycznej sprawdzi z jaka siła hamuje przód, a z jaka tył. i jaki jest rozkład siły hamowania miedzy lewym a prawym kołem na jednej osi. natomiast balansu przód -tył nie pozna. |
No ale jak zrobi jakiś update to sprawdzi czy siła hamowania wzrosła. A balans to myślę że w przypadku korektora w kabinie trzeba trochę potestować i osobiście sobie ustawić.
eM napisał/a: | Zastanawia mnie jedna rzecz jednak - jak sprawdzic aktualną wydajność hamowania - np czy rozkład siły przód tył jest odpowiedni - jak to sprawdzić? |
a ja myślałem ze o to chodzi
M - Śro 24 Lut, 2010
tak o to chodzi
eM napisał/a: | tak o to chodzi |
ja wiem ale kubas nie
nie mniej jednak tez chciałem zrobić coś takiego żeby zobaczyć jak to w clio jest bes abs'u... ale dowiedizałem się tylko ze na stacji diagnostycznej nic mi to nie da bo poznam max siłe hamowania zacisków z przodu i z tyłu, oraz jaki jest balans miedzy lewa a prawa strona osi.... ale proporcji jakie zachowuje układ miedzy przodem a tyłem podczas hamowania nie
pasiło by tu zdanie kogoś obeznanego z budowa rajdówek, bo oni napewno maja jakieś urządzenie do badania tego
Bad-i - Śro 24 Lut, 2010
jeżeli będziesz testował hondę to proponuje sie wybrać na jakies stare lotnisko - rozpedzasz auto do 100 km/h i zaczynasz hamować, pamietaj tylko zebys zostawil sobie jakis bezpieczny dystans do konca pasa (tak mniej wiecej około kilometra)
k-mart - Śro 24 Lut, 2010
mistrz wyscig
bizon - Śro 24 Lut, 2010
Bad-i napisał/a: | (tak mniej wiecej około kilometra) |
japonczyk chociaz tyle przejedzie, francuz by sie zdazyl zepsuc
M - Śro 24 Lut, 2010
Bad-i napisał/a: | jeżeli będziesz testował hondę to proponuje sie wybrać na jakies stare lotnisko - rozpedzasz auto do 100 km/h i zaczynasz hamować, pamietaj tylko zebys zostawil sobie jakis bezpieczny dystans do konca pasa (tak mniej wiecej około kilometra)
|
A ja w windzie się nie garbię!
Bad-i - Śro 24 Lut, 2010
ade - Śro 24 Lut, 2010
balans tyl-przod to kwestia wyczucia... inny bedzie na suchy asfalt, inny na mokre, inny na snieg..
a wydajnosc hamowania sprawdzic da rade raczej tylko jak masz abs..
mierzysz 3cie z kolei hamowanie ze 130-160 na sliku i tyle;] ze 100ki to raczej nic nie sprawdzisz;] podobnie na serii oponie
|
|
|