To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Motul Engine Clean

Passenger - Nie 31 Sty, 2010
Temat postu: Motul Engine Clean
Z tego co słyszałem i czytałem to w TFSI zbiera się dość dużo nagaru.
Cytat kogoś mądrzejszego a propos TFSI: "nagar jest z EGR i tego że wtryski nie obmywają zaworów tylko walą prosto w cylinder".

Warto zalać przed wymianą oleju ten specyfik Motula?

http://video.google.pl/vi...l+engine+clean#

http://www.motul-oleje.pl/product/index-id-26.html

Macie jakieś doświadczenia z podobnymi wynalazkami?
Jakoś nie miałem do tej pory zaufania ale może się mylę...

Opinie w sieci o tym specyfiku mocno podzielone :/

martin.h - Nie 31 Sty, 2010

Pracując w 4turbo sprzedawaliśmy to, ja nigdy u siebie nie zalewałem bo jakbym zalał to by mi olej lał z każdej strony ;D
Nawet opinie w firmie były podzielone co do tego specyfiku, jedni polecali, inni uważali że nie warto.
Dopóki sam nie spróbujesz to się nie przekonasz, aczkolwiek cena nie jest jakoś wysoka, a i silnik masz "świeży" więc spróbować nie zaszkodzi.

wasq - Nie 31 Sty, 2010

martin.h napisał/a:
Pracując w 4turbo sprzedawaliśmy to, ja nigdy u siebie nie zalewałem bo jakbym zalał to by mi olej lał z każdej strony ;D
Nawet opinie w firmie były podzielone co do tego specyfiku, jedni polecali, inni uważali że nie warto.
Dopóki sam nie spróbujesz to się nie przekonasz, aczkolwiek cena nie jest jakoś wysoka, a i silnik masz "świeży" więc spróbować nie zaszkodzi.

jak wiecie w miesice Lodzi jest oficjalny dystrybutor motula

maja oni tez swoj warsztacik i tam prawie zawsze leja ten specyfik przed wymiana oleju nigdy sie nic nie stalo

ja ostatnio u siebie tez to wlalem przed wymiana wyciekow zadnych nie zaobserwowalem zwiekszonego ubytku oleju tez nie zawuwazylem a czy jakies poprawy sa ??? nie mam pojecia :D

M - Nie 31 Sty, 2010

Pamietam jak jakis japonski specjalista od hondy mowil zeby nie uzywac tego typu rzeczy bo wyplukany brud dostaje sie na lajcie w takie miejsca gdzie by sie nie dostal.
Passenger - Nie 31 Sty, 2010

Podobno trzeba jakoś dokładnie odsysać stary olej przy wymianie po wlaniu tego preparatu, bo jest ryzyko tego o czym pisze eM - rozpuszczone syfy i nie odessane mogą się dostać w różne miejsca...
PiTT - Nie 31 Sty, 2010

może warto spróbować, pomyślę czy nie zastosować tego
Greg - Nie 31 Sty, 2010

Ja kiedyś raz to zalałem przy przeglądzie. Ciężko mi powiedzieć czy była jakaś róznica, bo auto tak zap** że szok. :faja: :devil:
GeKo - Nie 31 Sty, 2010

Ja używałem do tej pory 2 razy, z tym że olej spuszczam, jakoś nie mam zaufania do wysysarek.
Bonczek - Nie 31 Sty, 2010

GeKo napisał/a:
jakoś nie mam zaufania do wysysarek.

Dlaczego? U mnie w serwisie w niemczech używaliśmy tylko takich.

GeKo - Nie 31 Sty, 2010

Bonczek napisał/a:
Dlaczego?
Takie moje odczucie że to nie jest w stanie do końca wyciągnąć wszystkiego. Wysysarke wymyślono żeby było wygodniej i czyściej w serwisach. To jak ze słomką w kubku nie wyciągniesz wszystkiego a jak odwrócisz kubek to wyleci wszystko :]
Może się mylę. Jednak dalej producenci robią korki w miskach olejowych, więc po cos one są i wolę z nich korzystać.

krz_p - Nie 31 Sty, 2010

Passenger napisał/a:
Z tego co słyszałem i czytałem to w TFSI zbiera się dość dużo nagaru.
Cytat kogoś mądrzejszego a propos TFSI: "nagar jest z EGR i tego że wtryski nie obmywają zaworów tylko walą prosto w cylinder".

tego tym preparatem nie wyczyścisz, przecież to dodajesz do ojeju
kolektora i zaworów ssących nie wyczyści, ja dałbym sobie spokój

PiTT - Nie 31 Sty, 2010

z drugiej strony zastosować też nie zaszkodzi :) chyba
może nie co wymianę, ale raz na jakiś czas

kubas - Nie 31 Sty, 2010

pitt nie denerwuj się !
Bonczek - Nie 31 Sty, 2010

GeKo napisał/a:
To jak ze słomką w kubku nie wyciągniesz wszystkiego a jak odwrócisz kubek to wyleci wszystko :]

Hyhy, może coś w tym jest :]

GeKo - Nie 31 Sty, 2010

A gdybym miał możliwość to skorzystałbym z obu metod jedna po drugiej.