Tzw pompowanie kół azotem to według mnie ściema, no bo jak się pozbyć powietrza przed napompowaniem azotu ??
Trzeba by było najpierw wypompowac powietrze, stworzyć w oponie próżnie, a nastepnie wypełnić ja czystym azotem (alternatywnie zmontowac oponę w komorze wypełnionej wyłącznie azotem), i wtedy faktycznie moge umierzyć ze taka mieszanka jest niepodatna na zmiany temperatury.
Na rajdy jeżdże nie od dziś (oczywiście mówię o RSMP nie o KJSach)i szczerze mówiąc najcześciej koła pompowane sa powietrzem z kompresora który pracuje za busem serwisowym
Jak to jest ???
A może masz na myśli jakis inny gaz ???
Uchyl rabka tajemnicymartin.h - Czw 28 Sty, 2010 Chrzanek, zawsze można helem, wtedy kółka są lżejsze
U nas też (co prawda auta jeździły tylko na GSMP i ALT'ach) zawsze pompowano koła zwykłym powietrzem.zefir - Czw 28 Sty, 2010 dokladnie zwykle powietrze z kompresora.
Przynajmniej jak smigalem na zawody czy to jako zawodnik czy jakos obsluga foto, to zawsze bylo powietrze najzwyklejsze CHRZANEK - Czw 28 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Chrzanek, zawsze można helem, wtedy kółka są lżejsze
A wodorem ??? tez by było klawo Vlodarsky - Czw 28 Sty, 2010
CHRZANEK napisał/a:
szczerze mówiąc najcześciej koła pompowane sa powietrzem z kompresora który pracuje za busem serwisowym
my pompujemy z niebieskiego !!PiTT - Czw 28 Sty, 2010 a Kondziu z bagażnika Stf - Czw 28 Sty, 2010 ostatnio w Ułężu testowałem pompowanie azotem. byłem nawet przy tym jak pompowali niby ze specjalnej butli coby mieć pewność że nie przepłacam te 5pln od koła. i co ? i gów.. na zimno 2,5, na gorąco pod 3 bary było...Miniac - Czw 28 Sty, 2010 Azot to ściema. Nie teoria a praktyka. Z tym czym 'się pompuje' na wyścigach to nie wiem czy mogę pisać, bo myślałem że knyf znany (zresztą wyrwany od czechów w Brnie przy wódce) a wychodzi na to, że to ciągle knowhow M - Czw 28 Sty, 2010 Kazdy kto dał napompować sobie koła azotem został zrobiony w za.jebiste bambuko.
Odpowiem czemu.
Po pierwsze azot jak i kazdy inny gaz obowiązują te same prawa fizyki.
Wiec jesli opona się nagrzeje , gaz tez sie nagrzeje - jego energia wew. wzrosnie czyli cisnienie wzrośnie.
Po drugie - tutaj nic nie muszę już tlumaczyć.
Objętościowy skład powietrza[1]:
Składniki stałe:
(skład niezmienny do wysokości 80 km, w stanie suchym, czyli bez pary wodnej)
Azot to ściema. Nie teoria a praktyka. Z tym czym 'się pompuje' na wyścigach to nie wiem czy mogę pisać, bo myślałem że knyf znany (zresztą wyrwany od czechów w Brnie przy wódce) a wychodzi na to, że to ciągle knowhow