anjas - Pon 25 Sty, 2010 Temat postu: Xenony - specjalista poszukiwanyCzy znacie kogoś w Wawie albo okolicy kto zajmuje się ksenonami?
Zauważyłem, że w sceniorku wypalają mi się zenony. Tzn. jeden zaczął świecić na fioletowo-czerwono. Drugi wciąż świeci ładnie na niebiesko.
Wyczytałem w necie, że ta czerwona poświata to oznaka wypalonego palnika.
Czy ktoś ma doświadczenia z jakimś dobrym specjalistą, który by mi to ogarnął uczciwie i nie wziął furmanki pieniędzy?strick - Pon 25 Sty, 2010 A czy xenon nie ma dożywotniej gwarancji?Franek - Pon 25 Sty, 2010 anjas, jeśli jest wypalony żarnik to możesz go tylko wymienić.
Najlepiej od razu 2 sztuki.
Jaka jest tam wtyczka?
Pewnie za komplet nie zapłacisz więcej niż 150 - 200 zetów.
[ Dodano: Pon 25 Sty, 2010 ] strick, nie ma gwarancji. Xenon normalnie może się wypalić. To nie led.
Dla przykładu aukcja z żarnikami
http://allegro.pl/item883..._nowy_w_wa.htmlanjas - Pon 25 Sty, 2010
strick napisał/a:
A czy xenon nie ma dożywotniej gwarancji?
no raczej nie ma...
Franek napisał/a:
anjas, jeśli jest wypalony żarnik to możesz go tylko wymienić
w sumie nie wiem co jest wypalone, ale świeci zamiast na niebiesko to na czerwono
Sam chyba nie dam rady wymienić, więc potrzebuję jakiegoś ogarniętego człowieka, który mi to zrobi.
Franek napisał/a:
Jaka jest tam wtyczka?
nie mam pojęcia
Franek napisał/a:
Pewnie za komplet nie zapłacisz więcej niż 150 - 200 zetów
byłoby miło...Franek - Pon 25 Sty, 2010 To nawet pewnie nie jest czerwony, tylko taki wściekły róż.
Spoko spoko, żarnik się kończy.
Można wymienić tylko jeden, ale nie wiem czy jest sens, bo to nie dużo kasy, a widać będzie że jeden xen jest inny od drugiego.
Poza tym xeny mają różne temperatury. Ja w pumie np mam założone 4300 K. Jest to barwa najbardziej zblizona do światł adziennego. 6000 K jest bardziej niebieskie, 8000K to już tak bardziej wizual niż efekt a 12 000 K to NFS (tylko w grze się nadaje)
Dlatego jesli wymieniasz tylko jeden żarnik to musisz wiedzieć jaką temperaturą świeci oryginał by nie bylo tęczy na aucie.Janusz - Pon 25 Sty, 2010 dokładnie Andrzej, wymień żarówki bo żarówka xenonowa, ma to do siebie ze nie pali się 0/1 jak zwykła, tylko po prostu najpierw zmienia barwę i zaczyna niedomagać, a po jakimś czasie całkiem pada. Choć bywają przypadki ze xenon świecił normalnie i nagle padł, ale rzadko zazwyczaj wcześniej zaczyna się kończyć. Koszt żarówki ok 300-400 zł w zależności czy to d1 czy d2s czy d2r. czy jakoś tak no i oczywiście dużo zależy od tego gdzie kupujesz. na wymianę podjedz do jakiegoś dobrego serwisu, nie koniecznie ASO. Jak jest łatwe dojście do żarówek to mogą CI to zrobić gratis do zakupu. Możesz wymienić jedna, ale żeby była tej samej firmy, lecz to i tak nie gwarantuje tego ze będzie świeciła tak samo jak druga, bo stara tez już będzie wypalona trochę, a ksenon zmienia barwę podczas eksploatacji.
[ Dodano: Pon 25 Sty, 2010 ]
anjas napisał/a:
Sam chyba nie dam rady wymienić, więc potrzebuję jakiegoś ogarniętego człowieka, który mi to zrobi.
tego nie trzeba ogarniać jakoś specjalnie, ważne tylko zeby nie trafić na partaczy. Podjedz do jakiegos bosch servisu, norauto... czy innego czegoś co jest na franczyzie albo po prostu takiego który zajmuje się stosunkowo młodymi furami. Żeby Twój scenic nie był pierwszym samochodem w którym będą wymieniać xenona i tyle PiTT - Pon 25 Sty, 2010 tak jak już inni napisali, nawet nie wczytywałem się specjalnie
wymień żarniki i po kłopocie
taki żarnik ma żywotność kilka lat, z czasem robi się nardziej fioletowy, różowy i zdecydowanie gorzej świeci
zakładaj 2 nowe żarniki i po kłopocie
dobierz sobie barwę odpowiednią, do 5000K
seryjnie montuje się 4300K, ale jeśli chcesz nieco niebiekawej poświaty to wsadz nawet do 6000K, więcej absolutnie nie bo będzie kupa
saxorulez - Pon 25 Sty, 2010 anjas,
Adamant mówił mi dzisiaj że w scenicach często srają się przetworniki za 1500 PLN - upewnij sie czy to nie toleon - Wto 26 Sty, 2010
saxorulez napisał/a:
anjas,
Adamant mówił mi dzisiaj że w scenicach często srają się przetworniki za 1500 PLN - upewnij sie czy to nie to
najlatwiej sprawdzic to przekladajac zarowki lewa z prawa... ja kupilem do clio d2s ori Philipsa 140 zl sztuka... dlubalem 6h w garazu bo chcialem uniknac sciagania zderzaka i wyciagania lamp, ale w koncu sie poddalem...
w aso zawolali 100 czy 150 zl za wymiane obydwu (sciagali 2 kola, 2 nadkola, grill, atrape, wyciagneli obydwie lampy na stol, wlozyli nowe zarniki po czym wszystko ladnie zlozyli i ustawili) .. znajac problem wymiany zwyklych zarowek w bylem scenicu Ojca nie pakowalbym sie na Twoim miejscu w to samemu...
przy okazji dowiedzialem sie wtedy w aso czemu cala wymiana jest taka skomplikowana - dyrektywa UE - na wyjsciu przetwornicy jest kilka tysiecy Voltów wiec niemyslacy moglby przy nieumiejetnej wymianie sam zaswiecic stad nakaz by robic to w aso!
i nie kupuj niczego powyzej 4300K - nikt poza chiniolami nie robi takich wynalazkow.. osram, philips itp maja w swojej ofercie tylko 4300K.. moze i takie 6000K swieci ladniej ale jego trwalosc jest mizernak-mart - Wto 26 Sty, 2010 Zenon Ksenon
ul. Blyszczaca 78
10-000 Stolicamikan - Śro 27 Sty, 2010 sąsiad weź pare piwek, scenica pod pachę i wpadaj ogarniemy(a przynajmniej spróbujemy) to samianjas - Śro 27 Sty, 2010
mikan napisał/a:
sąsiad weź pare piwek, scenica pod pachę i wpadaj ogarniemy(a przynajmniej spróbujemy) to sami
żarówka też będzie potrzebna? CHRZANEK - Śro 27 Sty, 2010
leon napisał/a:
dyrektywa UE - na wyjsciu przetwornicy jest kilka tysiecy Voltów wiec niemyslacy moglby przy nieumiejetnej wymianie sam zaswiecic
mikan napisał/a:
sąsiad weź pare piwek, scenica pod pachę i wpadaj ogarniemy(a przynajmniej spróbujemy) to sami
O ku**a
Mikan zaświecisz - mówie Ci mikan - Śro 27 Sty, 2010 będziemy ostrożni, co do żarówki to albo sprawdzisz w instrukcji obsługi jaką masz albo najpierw sprawdzimy czy to żarówka przekładając z drugiej stronymartin.h - Śro 27 Sty, 2010 Przed wymianą żarówki rozłączamy minusową klemę i po problemie. Najwyżej się Scenic rozkoduje