To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - sprężyny eibach -30mm saxo,106

pit - Pią 24 Lip, 2009
Temat postu: sprężyny eibach -30mm saxo,106
cena 250
rok jeździły na aucie
stad bdb

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=696798721

Loko - Pią 24 Lip, 2009

Masz suwmiarkę?, możesz zmierzyć grubość drutu w tej sprężynie i średnice zewnętrzna zwojów?
Loko - Sob 25 Lip, 2009

a i jeszcze ich wysokość
vitesse - Sob 25 Lip, 2009

a co Ci z wysokosci ?
pit - Sob 25 Lip, 2009

Wysokość 30cm, 5 zwoi. Suwmiarki nie mam ale obwód to 4cm.
Mierzone miarą krawiecką :P

Vlodarsky - Nie 26 Lip, 2009

Loko jak chcesz zmierzyć tez sobie eibechy z 306 cabrio to możesz do mnie wpaść za dwa tygodnie :) bo takie będe miał :rotfl:
Loko - Nie 26 Lip, 2009

Pewnie, że chętnie bym sobie pomierzył, serie i eibachy do 306, z ciekawości, czy eibach jak to zwykle bywa jest tylko niższy i o takiej samej twardości jak seria, czy jednak jest twardszy :) , ale może Ciebie to też ciekawi, to wtedy sam to pomierzysz :D
pit - Nie 26 Lip, 2009

Twardość bez zmian, na aucie.
Ale seria ma więcej zwoi stąd inna charaktrystyka pracy. Ale ciężko mi mówić mi o twardości na aucie przy B6 ;)

Loko - Nie 26 Lip, 2009

Eibacha do saxo akurat znam, ale chciałem to policzyć na papierze i sprawdzić jak to się ma do rzeczywistości. ;)
Loko - Nie 26 Lip, 2009

pit napisał/a:
Twardość bez zmian, na aucie.
Ale seria ma więcej zwoi stąd inna charaktrystyka pracy.

Seria ma mniej zwojów ;)

Napisałeś, ze twardość taka sama, ale inna charakterystyka pracy,a to się nie trzyma kupy, to są spręzyny liniowe i jedyna charakterystyką jest ich twardość. ;)

pit - Nie 26 Lip, 2009

No ok ale jest dłuższa :P

No nieznam się na technologi budowy sprężyn ale teorie swoją wziąłem z praktyki.
Miało się kiedyś maluchy,łady,poldki itp. cieło się sprężyny o zwój czy dwa. Po takim zabiegu automatycznie auto robiło się twardzsze i żabkowało. Więc zmieniła się charakterystyka sprężyny tak to rozumiem. A bardziej może charakterystyka pracy sprężyny.

Loko - Nie 26 Lip, 2009

Tak, mniejsza ilość zwojów to większa twardość sprężyny.
Tak po ludzku to jak się liniową sprężynę przetnie na pół to każda połówka jest dwa razy twardsza od całej sprężyny.

vitesse - Pon 27 Lip, 2009

ja takie eibachy mam i wg. auto na wmiare rownej drodze zachowuje sie podobnie jak seria twardo jest tylko na wiekszych dziurach, ogolnie eibachy sa ciut twardsze i na brak komfortu specjalnie narzekac nie moge :)
ŁukaszS3 - Sob 01 Sie, 2009

Pit to jest model pro kit? Ten co tak zajebiście pasuje do billa?
michool_vt - Sob 01 Sie, 2009

ŁukaszS3, pro kit ma twardosc seryjnej sprezyny z saxo, do scigania sie lepiej cos twardszego