To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Sprzedaż auta jak spisać umowe aby OC nie przeszło ...

nox - Wto 14 Kwi, 2009
Temat postu: Sprzedaż auta jak spisać umowe aby OC nie przeszło ...
Hey mega pilna sprawa licza się minuty :D

jak spisać umowę aby OC nie przeszło na nowego właściciela ?? czy powinna być jakaś specjalna formułka ??

lenny - Wto 14 Kwi, 2009

OC wypowiadasz po sprzedaży auta
anjas - Wto 14 Kwi, 2009

Moim zdaniem OC przechodzi na nowego właściciela. Nie ważne jak napisana jest umowa.
Tylko dobrą wolą nowego właściciela jest, że może wycofać "stare" OC i wtedy były właściciel dostaje jakąś kaskę w ramach zwrotu.

AC nie przechodzi na nowego właściciela.

anjas - Wto 14 Kwi, 2009

lenny napisał/a:
OC wypowiadasz po sprzedaży auta

nowy właściciel MOŻE wypowiedzieć, ale nie musi. Może kontynuować ubezpieczenie (np. dopłacić różnice w składkach)

Vlodarsky - Wto 14 Kwi, 2009

anjas napisał/a:
Moim zdaniem OC przechodzi na nowego właściciela. Nie ważne jak napisana jest umowa.
Tylko dobrą wolą nowego właściciela jest, że może wycofać "stare" OC i wtedy były właściciel dostaje jakąś kaskę w ramach zwrotu.

Też tak uważam. Wielokrotnie przerabiane u mnie. Dwa razy się udało. Zależy to od sprzedającego.

pP - Wto 14 Kwi, 2009

OC przechodzi automatycznie. Jeżeli nie chcesz to po sprzedaży wymawiasz i dostajesz zwrot kasy. Często praktykuje się, że kupujący dostaje 2 tyg na wykupienie nowego OC a po tym czasie stare wygasa.
nox - Wto 14 Kwi, 2009

Ok dodzwoniłem się nie jest to dobra wola kupującego a kwestia do dogadania miedzy sprzedającym a kupującym jeżeli sprzedający chce otrzymać zwrot pozostałej części polisy spisuje wraz z kupującym dokument który ma zawierać informacje o tym że nabywca zrzeka się owego ubezpieczenia i tyle. Ale dzięki za pomoc :D
lenny - Wto 14 Kwi, 2009

ja 3 razy wypowiadałem moją umowę OC po przedaży auta i dostawałem zwrot kasy...

:) ale ja lubie nasze forum, proste pytanie i pojawia się siedemnaście różnych odpowiedzi.. heheh

anjas - Wto 14 Kwi, 2009

lenny napisał/a:
ja 3 razy wypowiadałem moją umowę OC po przedaży auta i dostawałem zwrot kasy...

Lenny, pytanie KIEDY? Bo przepisy jakiś czas temu się zmieniły.

nox - Wto 14 Kwi, 2009

ale musiałeś mieć oświadczenie kupującego ze wycofuje się z OC prawda ??
anjas - Wto 14 Kwi, 2009

http://www.motogazeta.moj...OC,a,12677.html

polecam - wszystko dobrze wytłumaczone

pit - Wto 14 Kwi, 2009

OC przechodzi na kupującego ale (teoretycznie prawnie) jest ważne miesiąc. Oczywiście można jeździć i rok czasu na nie przerejestrowując auta i nikt się nie kapnie. Ale jeżeli ten kto kupił będzię miał dzwona np. po trzech miesiącach od daty na umowie ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania. Dopiero co miałem taką sytuacje, chlop zaczął walczyć z funduszem gwarancyjnym.
Umowe wypowiada sprzedający a nie kupujący. W momencie kiedy przedstawisz umowe sprzedaży do ubezpieczyciela, nowy właściciel dostaje pismo i zostaje o tym poinformawany iż polisa traci ważność.

Anonymous - Wto 14 Kwi, 2009

30dni = 1miesiąc i tak ci odliczą bo jest to obowiązkowa ochrona OC

na umowie kupna/sprzedaży trzeba napisać, że kupujący zrzeka się OC i wtedy wysyłasz do TU i zwracają - tak jest najbezpieczniej ;)

lenny - Wto 14 Kwi, 2009

pit napisał/a:
Umowe wypowiada sprzedający a nie kupujący

ha! told ya!!!

nox - sprzedałeś??

nox - Śro 15 Kwi, 2009

Sprawa sie przeciąga pani z leasingu nie przekazała jednego dosyć istotnego papierka który określał własność auta :D A jest do poniedziałku na urlopie i nie wyznaczono zastępstwa :) a nikt po za nie nie potrafi zrobić wydruku z systemu !?!?!?! zaczynam kochać Brebank :D

A miedzy czasie dzwoniłem do PZU w którym jest ubezpieczone auto i pani w infolinii powiedziała że to ja wypowiadam ale muszę mieć do tego oświadczenie kupującego w który wypowiada pozostałe ubezpieczenie .