Telewizja BBC poinformowała, że decyzja o odwołaniu tegorocznej edycji Rajdu Dakar została podjęta. Informację potwierdzały kolejne agencje prasowe, a o 13 organizator zwołał konferencję prasową i oficjalnie ogłosił odwołanie imprezy.
Najsłynniejszy maraton w świecie rajdów już nie raz miał kłopoty z terrorystami, ale zazwyczaj kończyło się na ominięciu części trasy. Tym razem uznano, że niebezpieczeństwo jest zbyt duże i po raz pierwszy odwołano cały rajd. Bez wątpienia przyczynia się do tego fakt, iż o morderstwa francuskich turystów w Mauretanii odpowiedzialni są bojówkarze BAQMI - organizacji powiązanej z Al-Kaidą.
Bez wątpienia konsekwencje tej decyzji będą bardzo poważne - w tę wielką imprezę zarówno organizatorzy jak i zawodnicy i ich sponsorzy zainwestowali ogromne pieniędze. Życie i zdrowie uczestników było jednak najważniejsze.
Nie komentuje. Fanem cross-country nie jestem ale szkoda...KonradMK - Pią 04 Sty, 2008 zamiast odwoływać imprezę z byle powodu daliby każdemu M60, w końcu pilot by się przydał do czegoś więcej niż dyktowania trasy a i emocje więszke Bad-i - Pią 04 Sty, 2008 tragedia normalnie - szkoda Hołka i innych naszych ktorzy tak mocno sie szykowaliNiemy - Pią 04 Sty, 2008 ale gnoj dla wszystkich zawodnikow!!
tyle przygotowan, kasy, wysilku i tak poprostu odwoluja?!
SKANDAL!!
powinni znacznie wzmocnic ochrone, malo kasy na tym zarabiaja?!
szkoda gadac!OSKAR - Pią 04 Sty, 2008 teraz jakos powinni zrekompensowac zawodnika i calym ekipa tyle kasy wywalonej na przygotowania i dojazdCHRZANEK - Pią 04 Sty, 2008 Nic nikomu nie zrekompensują.
Co najwyżej zwróca wpisowe i... to wszystko.
Ciekawe czy impreza byla ubezpieczona od czegos takiego ?? ?? ??
W sumie to dla nas - kibiców - to to już nie ma znaczenia.
Holka mi jest BARDZO szkoda...Anonymous - Pią 04 Sty, 2008 no szkoda Holka , to miał być jubileuszowy 30 rajd a holka 5FreeMan - Pią 04 Sty, 2008 ale porazka...
Jaka kasa poszla na organizacje tego, jak w pupe dostana sponsorzy...
Szok... ale zycie ludzkie wazniejsze.
Terrorysci to faktycznie ogromne zagrozenie.OSKAR - Pią 04 Sty, 2008 holka i ekipy z diversa,bo panowie caly rok budowali samochod w piasecznie.kubas - Pią 04 Sty, 2008 a ja odliczalem juz godziny do startu Strasznie mi szokda holka liczylem ze w tym roku przelamie zla passe.... ehhhh takie zycie...strick - Pią 04 Sty, 2008 Słyszałem ze w przyszłym roku trasa bedzie Moskwa - Pekin Maciek - Pią 04 Sty, 2008 was? daaaamn.... w ciągu roku ten rajd wydaje mi sie mało atrakcyjny jednak z zaciekawieniem ogladam relacje itp itd a tu taka kupa Rudello - Sob 05 Sty, 2008 szkoda wszystkich..,
szlyszalem glosy ze raczej jakis przekret... ale pewnie wyjdzie z czsemGOKART - Sob 05 Sty, 2008 Z naszego podwórka w Dakkarze miała jechać Klaudia Podkalicka
www.podkalicka.plKonradMK - Sob 05 Sty, 2008