To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Silnik Saxo 1.4

Anonymous - Wto 03 Lip, 2007
Temat postu: Silnik Saxo 1.4
Witam wszystkich.

WIem ze Saxo to nie hot hatch ale postanowilem napisac bo wydaje mi sie ze przynajmniej kilka osob na tym forum ma niezle pojecie o tym silniku.

Samochod dla ojca na dojazdy do pracy 40 km dziennie.

Dzis pojechałem praktycznie odbrac Saxo 1.4 98'. Szkopuł w tym, ze na liczniku jest 66tys. a gościu dał mi TUV (czy jak to tam sie pisze) z tego roku i kilometraz 159tys. Licznik ewidentnie cofniety o 100tys. Ile te silniki wytrzymują zakładając, ze byl uzytkowany "normalnie" tj. wymiany oleju na czas itd. Jak z dostepnoscia czesci i cenami??
Auto posiada (przynajmniej mam taka nadzieje :D ) 2xPP jest jakis sposob bez podpinania pod komp aby sprawdzic czy poduszki sa na miejscu (lampka na desce gasnie)

W warsztacie zaproponowali pomiar kompresji(???) za 110 zl. Warto???

Samochod dla ojca na dojazdy do pracy 40 km dziennie.

Licze na Wasza pomoc.

Pozdrawiam
Tomala

CHRZANEK - Wto 03 Lip, 2007

Proponuje na pocztek wizyte w hyde parku w zakladce pt: "tu sie witamy"
Jak sie przywitamy i poznamy to pogadamy ;)
Jasne :D

Pozdrawiam
Judyta

Vlodarsky - Wto 03 Lip, 2007

A poza tym silnik TU3 jest produkowany tak długo, że można o nim mówić w samych superlatywach. Pali tyle samo co 1,1 albo i mniej a jest szybszy. To bardzo prosty silniczek... każda jego naprawa jest niedroga... a uszczelke pod głowicą można wymienić "na kolanie" jak buda zdrowa to brać. Byle by cena jeszcze była dobra... A tak poza tym to wypada się przywitać.........
Anonymous - Wto 03 Lip, 2007

Vlodarsky napisał/a:
Byle by cena jeszcze była dobra... ......

szalu nie ma cena to 7300, auto stoi na zimowkach ale gosciu daje calkiem ladne opony na felgach stalowych tylko ze w rozmiarze 155/65/13

nie wiem k...... co robic, jestem w kropce

Jest jeszcze inna opcja najprawdopodbniej jade do DE pod koniec lipca. Czy jest szansa wyrwac jakiegos VTS-a do 2000-2200 ojro???Bede w okolicach Kielu i Hamburga.

Pozdrawiam

kubas - Śro 04 Lip, 2007

no nie wiem czy pali tyle co 1,1 chyba ze moj jest jakis dziwny... bo pali 10 ale na monowtrysku moze to kwestia zmiany na wielopunkt :) Bierz to saxo silnik napewno ci da duzo radosci :)
Anonymous - Czw 05 Lip, 2007

Auto kupione, teraz czeka na rejestracje pozniej wymiana paska napinaczy oleju i jezdzimy.

Ile wymiana paska??Tak orientacyjnie??

Anonymous - Czw 05 Lip, 2007

CHRZANEK napisał/a:
Pozdrawiam
Judyta
:577:
Grzesiek VTS - Czw 05 Lip, 2007

Tomala napisał/a:
WIem ze Saxo to nie hot hatch

CO TO ZA SLOWA drodzy Parafianie hh.org.

Primo to trzeba sie przywitac :562:

Grzesiek VTS - Czw 05 Lip, 2007

Wczesnej mailem saxo vts 1.4 tyko 2000 rok i naprawdę silniki był super idealny, części tanie paliło 6- 7 na 100 .
Polecam do jazdy po mieście

Anonymous - Pią 06 Lip, 2007

Grzesiek VTS napisał/a:
Tomala napisał/a:
WIem ze Saxo to nie hot hatch

Primo to trzeba sie przywitac :562:

toz sie przywitalem :)

jakim olejem go zalac??przebieg ok 160 tys.

Grzesiek VTS - Pią 06 Lip, 2007

a jaki był lany ?? syntetyk, pół syntetyk czy mineralny ??
a jak cos to pol syntetyka zapodaj :)

Anonymous - Śro 11 Lip, 2007

Witam po dlugim procesie rejestracji......ech ta polska biurokracja.

Auto zarejestrowane od jutra zaczyna przygode na polskich drogach :D

Jakie felgi z jakim kapciem wejda do Saxona zeby nic nie obcieralo przy 4 osobach na pokladzie??14' i 175/60???AAA i jakiegos ET szukac zeby bylo ok??

Musze wymienic rozrzad a nie mam pojecia na jaka cene sie zgodzic zeby nie przeplacic - 150zl nie bedzie za duzo??

Pozdrawiam

Tomala

CHRZANEK - Czw 12 Lip, 2007

Ponieważ to nie vts to problem może sie pojawić z tylu.
Po pierwsze szukal bym felg 5,5x14 bo 6x14 są jednak deko szersze i opona sie bardziej "rozklada".
Oponki chyba dobre zasugerowaleś, bo 165/65R14 to trochę wąskie są.
Ceny masz tu:

www.opony.pl

Anonymous - Śro 12 Wrz, 2007

no i k...... najprawdopodobniej silnik sie zesral......

teraz pytanie czy zamiast 1.4 podejdzie silnik 1.5D???co oprocz silnika i skrzyni trzeba by bylo przelozyc???

Michał - Śro 12 Wrz, 2007

o kurwa :D
grubas :D